Zmiana skrzyni GQQ na KBL
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam.
Na dniach mam zamiar zmienić skrzynie GQQ(dość szybka) na KBL(najszybsza seryjna 5).
Proszę o info czy ktoś może ogarniał taki temat i posiada tempomat.
Dziś ktoś przypadkiem powiedział mi, że po takiej operacji nie będzie działał tempomat
Nie wiem ile w tym prawdy...
Może jednak nie jest tak źle i wszystko będzie ok, tym bardziej, że przecież 1,9 tdi BLS'y wychodzily seryjnie z tą skrzynią.
A co ewentualnie z tempomatem w przypadku zmiany tylko kół 5-biegu?
Jak ktoś coś wie niech nawija.
PS.Pacjent to A3 8P
Na dniach mam zamiar zmienić skrzynie GQQ(dość szybka) na KBL(najszybsza seryjna 5).
Proszę o info czy ktoś może ogarniał taki temat i posiada tempomat.
Dziś ktoś przypadkiem powiedział mi, że po takiej operacji nie będzie działał tempomat
Nie wiem ile w tym prawdy...
Może jednak nie jest tak źle i wszystko będzie ok, tym bardziej, że przecież 1,9 tdi BLS'y wychodzily seryjnie z tą skrzynią.
A co ewentualnie z tempomatem w przypadku zmiany tylko kół 5-biegu?
Jak ktoś coś wie niech nawija.
PS.Pacjent to A3 8P
-
- Forum Master
Witam, z tego co się orientowałem, to trzeba przełożyć bebechy z KBL do twojej, co do tempomatu niestety słyszałem to samo, ale jak to jest w realu, nie wiem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Na forum tourana ktoś takie coś ogarniał i podobno bangla bez problemu.
Środka przekładać nie muszę, bo jedna i druga obudowa jest typu 0A4.
Dam znać po operacji co i jak.
Środka przekładać nie muszę, bo jedna i druga obudowa jest typu 0A4.
Dam znać po operacji co i jak.
Tu kwestia jest to jak jest brana predkosci auta. Czy z impulsatora na skryzni czy z czujnika abs. Z teog co wiem to w KBL nie ma impulsatora. Wszystko pasuje i dziala bez problemu po przekladce. Problemem moze byc predkosc na szafie jak sie zaklada taka skrzynie do starszych jednostek gdzie predkosc jest brana z czujnika na skrzyni.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Forum Master
Witam, w twoim przypadku vito_82, skrzynia podejdzie, bez przekładki wnętrzności jakoś pomyślałem o A3 8L.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Witam ponownie.
Dla potomnych:
Jestem już po 'zabiegu"...
Obyło się bez najmniejszych przygód, tzn skrzynia GQQ wymontowana i na jej miejsce zamontowana bez jakichkolwiek przeróbek skrzynia KBL .
Co do prędkości to jest tak jak czytałem na innych forach...u mnie teraz przy 2000tyś/min wskazania prędkościomierza to--> 118km/h (no może 118,5 ) :cfaniak:
PS.Tempomat bangla bez zastrzeżeń ;]
Dla potomnych:
Jestem już po 'zabiegu"...
Obyło się bez najmniejszych przygód, tzn skrzynia GQQ wymontowana i na jej miejsce zamontowana bez jakichkolwiek przeróbek skrzynia KBL .
Co do prędkości to jest tak jak czytałem na innych forach...u mnie teraz przy 2000tyś/min wskazania prędkościomierza to--> 118km/h (no może 118,5 ) :cfaniak:
PS.Tempomat bangla bez zastrzeżeń ;]
-
- Forum Master
Witam, napisz za jakiś czas jak wygląda spalanie teraz, jestem ciekaw, czy się zmniejszyło, czy pozostało na tym samym poziomie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Witam.
Dziś przegoniłem maszynę z Łodzi do Katowic i z powrotem...
Tempomat ustawiony na 130km/h i w miarę możliwości tak goniłem... średnie spalanie wyszło 5,3 , więc chyba nieźle
Dziś przegoniłem maszynę z Łodzi do Katowic i z powrotem...
Tempomat ustawiony na 130km/h i w miarę możliwości tak goniłem... średnie spalanie wyszło 5,3 , więc chyba nieźle
wynik z kompa czy z tankowania??
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to