ASZ nowy FMIC + turbo ARL bedzie jeździć?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Nie no liczylem dla siebie;)
FMIC wrzuć do tematu o FMIC, bo mnie intryguje jak to zmieścić ze spryskami itp;)
A hebel 312 to w sumie same jarzma...ale weź to znajdź:p
Weź celuj chociaż w 200 dla krągłej liczby
FMIC wrzuć do tematu o FMIC, bo mnie intryguje jak to zmieścić ze spryskami itp;)
A hebel 312 to w sumie same jarzma...ale weź to znajdź:p
Weź celuj chociaż w 200 dla krągłej liczby
miskieusz, zobaczymy jak z motorem, niechce za dużo trzaskac KM zeby to później jeździło a nie sie psuło ;p własnie ludzie mieszczą to tam bezproblemu dziś tam zaglądałem i mówie ciekawe jak oni to robią ;p bo tam jest maaaało miejsca
-
- Gadatliwa bestia
Zaczniesz liczyć koszty i jednak fmic zajmuje trochę czasu i pieniędzy. Później to testowanie poprawki spawanie i zrzucanie opasek i węzy.
wiem ze troche pracy trzeba włozyć w to ale no coś za coś napewno później efekty bedą a co mam zamrozić pieniądze i sie nie bawić? jeszcze młody jestem no to czemu nie skorzystać, nowe doświadczenie bedzie
a dwumas da rade raczej nie?
a dwumas da rade raczej nie?
Re: ASZ nowy FMIC + turbo ARL bedzie jeździć?
Witam, ja sie podlacze do tematu z góry odwrotnym zapytaniem, czy do arl mozna zamontować słabsze turbo z mniejsza mocą, dodatkowo bez większych przeróbek? Pytam bo właśnie oddalem auto do mechanika ,u mnie w mieścinie jet niestety tylko jeden, z opinia drobnego cwaniaczka i oszusta, więc boje sie żeby mi nie wsadzil czegoś innego, i jak to poznać czy nie ma przewalu? Pozdrawiam
trzeba sobie porobic znaki na srubach np od turbo i na pokrywie zaworowej bo moze podmienic i turbo i pompowtryski. To chyba dwie cenne rzeczy w ASZ i ARL. Zapewne turbo od ASZ jest blizniacze na tyle ze pasuej idealnie w miejsce ARLa jak dobrze pamietam. JEszcze oze pompe tandemowa wolałbym jeszcze sobie zaplabowac wlasnie jakas kropelka farbki.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Kurrcze, a ja oddalem juz gdybym wiedzial, chyba sie wczesnie z pracy zwolnie i bede siedzial i patrzal jak robi, i sam zawioze chyba turbo do regeneracji, jak juz oczywiscie pozaznaczam na srobkach pokrywki.Pytanie jeszcze ile czsu mu zajmnie wyjecie takiego turbo? Pytam bo zaklad ma od 8 wiec nie wiem czy czekac np juz o 8 czy moze jesli nawet moj samochod bylby pierwszy mozna dac mu czas na wyjecie?
Ok wszystko ok, z moim turbo, uratowane, okazało sie ze wcale nie trzeba nic regenerowac, turbo było zabrudzobe ale nie było żadnych luzow, mechanik sie strasznie wsciekl, chyba myślał ze mnie oskubie, dostał dwie stowki za zdjęcie i ponowna instalacje turbo, i następny nieprzychylny komentarz w mieścinie.
Ok wszystko ok, z moim turbo, uratowane, okazało sie ze wcale nie trzeba nic regenerowac, turbo było zabrudzobe ale nie było żadnych luzow, mechanik sie strasznie wsciekl, chyba myślał ze mnie oskubie, dostał dwie stowki za zdjęcie i ponowna instalacje turbo, i następny nieprzychylny komentarz w mieścinie.
Odgrzeje kotleta
Jak ma się sprawa z ASZ'etem, ale w TipTronicu? Skrzynia wytrzyma max 350Nm, wiec jest sens ładować większe turbo by osiągnąć moc 200PS+ z 350Nm? Będzie to jakoś jechać czy tylko wzrośnie Vmax?
Jak ma się sprawa z ASZ'etem, ale w TipTronicu? Skrzynia wytrzyma max 350Nm, wiec jest sens ładować większe turbo by osiągnąć moc 200PS+ z 350Nm? Będzie to jakoś jechać czy tylko wzrośnie Vmax?
mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
- MariuszPrusia
- Forumowy spamer :)
- Auto: OOOO A6 3.0TDI Quattro
- Silnik: BMK
Kondzio, Ciebie sie tu nie spodziewałem...
Ja mam to samo pytanie. 350Nm to mało i niemało bo seryjnie masz 310Nm wg katalogu.... Znając VW to i coś więcej może być...
o ja mając już jakieś oczytanie to myślę żeby założyć FMIC bo mnie to puchnięcie latem strasznie irytuje i dać tu pytanie turbo z ARL? i program żeby to zagrało.
Ja mam to samo pytanie. 350Nm to mało i niemało bo seryjnie masz 310Nm wg katalogu.... Znając VW to i coś więcej może być...
o ja mając już jakieś oczytanie to myślę żeby założyć FMIC bo mnie to puchnięcie latem strasznie irytuje i dać tu pytanie turbo z ARL? i program żeby to zagrało.
MariuszPrusia, narazie próbuje znaleźć jakieś info na temat podniesienia mocy z naszymi skrzyniami. Jak będzie sens robić 200ps+ przy 350Nm to zastanowie się nad jakimś innym kierunku tuningu, a jak nie to zwykły program na 160/170ps i wtedy smic wystarczy na tą moc
mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
- MariuszPrusia
- Forumowy spamer :)
- Auto: OOOO A6 3.0TDI Quattro
- Silnik: BMK
Polatasz latem i sie zastanowisz 2 razy nad FMIC. Nie kwestia mocy a kwestia samego trzymania serii w upalne dni. Polatasz i zobaczysz. Bracia mają ARL i tam jest FMIC fabrycznie i różnica jest kolosalna w tej kwestii. Szukam Czegoś taniego tak żeby po sprzedaniu ori IC dołożyć niewiele i mieć bo seryjny IC z ASZ to z tego co patrzyem to też nie tania rzecz bo wyjścia na okucia.
Program nie ukrywam tez by narobił tu zamieszania
Program nie ukrywam tez by narobił tu zamieszania
Za smic z ASZ można dostać +/- 150zł, a nowy fmic to koszt w granicach 300zł(nowy, o wymiarach 550x140x65mm). Wydaje mi się, że taki rozmiar fmic'a powinien być już odpowiedni na moc mniej niż 200ps, a za duży też być nie może.
I jeszcze nie szukałem informacji nt kosztów orurowania i kolanek.
A latem jeszcze nie miałem okazji smigać swoim autem, wiec zobaczymy jak to będzie. Chyba, że prędzej już coś porobie
I jeszcze nie szukałem informacji nt kosztów orurowania i kolanek.
A latem jeszcze nie miałem okazji smigać swoim autem, wiec zobaczymy jak to będzie. Chyba, że prędzej już coś porobie
-
- Użytkownik
FMIC nawet w seryjnym ASZ to konieczność...
Moja golfina:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=367797
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=367797