[chip] Golf V 1.9 TDI 90KM...ile da się zrobic i gdzie ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: [chip] Golf V 1.9 TDI 90KM...ile da się zrobic i gdzie ?
Poza mega wygładzaniem krzywych oraz odpowiednio spreparowaną podziałką w celu wizualnego wypłaszczenia krzywych (oraz wartością maksymalną wyższą o 4-5%), to ja specjalnej różnicy nie widzę. Natomiast widzę bardzo dobrze zbilansowany przyrost między oczekiwaniami klienta a możliwościami silnika.
No ale teraz rozumiem w czym rzecz. Uleganie zamierzonej iluzji estetycznej nie świadczy raczej o fachowości popartej doświadczeniem konstruktywnej wypowiedzi, ale podatności na tego typu zjawiska.
Przy wspomnianych 3400 obr widzę rozbieżność 10-15Nm, czyli tyle ile w wartościach maksymalnych.
A łagodność dołu to sprawa dyskusyjna. Właściwie w przypadku dwóch różnych pomiarów z dwóch różnych hamowni, wykonanych na dwóch różnych samochodach prawdopodobnie na dwóch różnych czasach rozpędzania i różnych przełożeniach jest nie porównywalna.
Kolejnym razem napisz proszę, że "załączony wykres nie trafia w twój kanon piękna".
Tak będzie bezpieczniej dla potencjalnego czytelnika gotowego na podstawie twojej lakonicznej wypowiedzi jeszcze zgłaszać reklamację bo "komuś z forum wykres się nie podobał".
No ale teraz rozumiem w czym rzecz. Uleganie zamierzonej iluzji estetycznej nie świadczy raczej o fachowości popartej doświadczeniem konstruktywnej wypowiedzi, ale podatności na tego typu zjawiska.
Przy wspomnianych 3400 obr widzę rozbieżność 10-15Nm, czyli tyle ile w wartościach maksymalnych.
A łagodność dołu to sprawa dyskusyjna. Właściwie w przypadku dwóch różnych pomiarów z dwóch różnych hamowni, wykonanych na dwóch różnych samochodach prawdopodobnie na dwóch różnych czasach rozpędzania i różnych przełożeniach jest nie porównywalna.
Kolejnym razem napisz proszę, że "załączony wykres nie trafia w twój kanon piękna".
Tak będzie bezpieczniej dla potencjalnego czytelnika gotowego na podstawie twojej lakonicznej wypowiedzi jeszcze zgłaszać reklamację bo "komuś z forum wykres się nie podobał".
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
goodhope, zabolało Cię coś że takie żale tu lejesz?
Powiedziałem, że widziałem lepszy bo to prawda i to nie jeden więc ten silnik pewnie da się zrobić lepiej i tyle. Nie ja się tym zajmuję więc nie będę się mieszał w szczegóły a Ty się rzucasz jakbyś miał o co.
Tyle ode mnie w tym temacie bo widzę, że tu nerwowi ludzie zaglądają
PS. tak na prawdę to sam namalowałem ten wykres w paincie żeby tu namieszać w temacie
Powiedziałem, że widziałem lepszy bo to prawda i to nie jeden więc ten silnik pewnie da się zrobić lepiej i tyle. Nie ja się tym zajmuję więc nie będę się mieszał w szczegóły a Ty się rzucasz jakbyś miał o co.
Tyle ode mnie w tym temacie bo widzę, że tu nerwowi ludzie zaglądają
PS. tak na prawdę to sam namalowałem ten wykres w paincie żeby tu namieszać w temacie
Czarne S3 1.8T - Dynosoft, MG Motorsport - 276km/365Nm
Grupowy chiptuning Aligator (DynoSoft) Katowice
Nie wiem gdzie dostrzegłeś nerwowość mojej wypowiedzi. Ale poza uleganiu zamierzonej iluzji jeszcze cierpisz na autosugestię.
Śmieszy mnie to kiedy z braku argumentów w dyskusji zarzuca się drugiej stronie nerwowość, "że kogoś coś zabolało", rzucanie się, skoro ja tylko grzecznie i krótko na wstępie zapytałem, chcąc poznać uzasadnienie czyjejś oceny, a potem równie grzecznie to uzasadnienie skomentowałem.
Cytuję:
Nawiążę jeszcze do pierwszego.
Kilka postów wcześniej piszesz
I czy jeśli ten poziom obniżymy o powiedzmy 4%, to czy to już oznacza że mamy "program bardzo delikatny" ?
Śmieszy mnie to kiedy z braku argumentów w dyskusji zarzuca się drugiej stronie nerwowość, "że kogoś coś zabolało", rzucanie się, skoro ja tylko grzecznie i krótko na wstępie zapytałem, chcąc poznać uzasadnienie czyjejś oceny, a potem równie grzecznie to uzasadnienie skomentowałem.
Cytuję:
Na czym oparty został drugi człon podsumowania już wyjaśniłem we wcześniejszym poście.stolniczkow pisze:Program masz bardzo delikatny, choć moment poprowadzony jest dość kiepsko.
Nawiążę jeszcze do pierwszego.
Kilka postów wcześniej piszesz
Czy "batory" oznacza już mocny program ? Czy może za mocny ? Jak to wygląda w twojej ocenie ?stolniczkow pisze:[
Dokładnie, we wszystkich 90/105 jakie widziałem powyżej 140km zaczynał się batory.
I czy jeśli ten poziom obniżymy o powiedzmy 4%, to czy to już oznacza że mamy "program bardzo delikatny" ?
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Śmiesznie się robi, zaczniesz też szukać smaczków w innych moich postach? Jest ich trochę na tym forum i jeszcze na paru innych to trochę Ci zejdzie. Super też, że jesteś tak grzeczny trollując tu i tam, to się chwali.
Wybacz też proszę, że nie jestem tunerem żeby godnie z Tobą porozmawiać, jest mi bardzo przykro i smutno zarazem
Nie widziałem takiego egzemplarza tego silnika, który powyżej 140km nie dymi już widocznie, ten Leon z poprzedniego wykresu nie dymił na przykład wcale i to miałem na myśli.goodhope pisze:Czy "batory" oznacza już mocny program ? Czy może za mocny ? Jak to wygląda w twojej ocenie ?
Wybacz też proszę, że nie jestem tunerem żeby godnie z Tobą porozmawiać, jest mi bardzo przykro i smutno zarazem
-
- Forum Master
- Kontakt:
Moze to co napisze nie jest do konca w temacie, ale przynam tu racje stolniczkowi , ten wykres 90 po modzie to zlo, naprane momentu przy 1900 pozniej wyscig zolwii , ten ktory dal stoliczkow jest taki jak u mnie , tyle ze wartosci inne. Tu mocny soft na SIMC " onclick="window.open(this.href);return false; , pytanie gdzie jest dym????? 170@4400 i 324 2400-3600 przy 4400 280nm. Ty tylko Googdhope sie zawsze czyms musisz zaslaniac z tego co widze wielokrotnie, dobry jezyk i przemyslane teksty ... , i na co gadki o jakis wygladzniu krzywych , takie softy da sie bezproblemowo robic ...
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
No to nie dość że mnie "zabolało", "leję żale" i jestem "nerwowy" to jeszcze "trolluję".
A ja tylko przeczytałem dwa twoje posty z jednej strony, po przeczytaniu pierwszego bardzo mnie zaintrygował drugi, który właściwie z pierwszym się wyklucza.
Wpadnijcie kiedyś na pomiar, to pokażę wam na czym polega wygładzanie i jak wiele czynników może wpłynąć na wynik pomiaru.
Spawacz, dziękuję za twój post, Olśniło mnie !
A to jako przykład jak można wyrysować różnie to samo auto na dwóch różnych hamowniach, z różnym wygładzaniem i różnym obciążeniem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b0 ... 0cb43.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/88c ... 8c501.html
Obie hamownie to dynoproject.
A ja tylko przeczytałem dwa twoje posty z jednej strony, po przeczytaniu pierwszego bardzo mnie zaintrygował drugi, który właściwie z pierwszym się wyklucza.
Wpadnijcie kiedyś na pomiar, to pokażę wam na czym polega wygładzanie i jak wiele czynników może wpłynąć na wynik pomiaru.
Spawacz, dziękuję za twój post, Olśniło mnie !
A to jako przykład jak można wyrysować różnie to samo auto na dwóch różnych hamowniach, z różnym wygładzaniem i różnym obciążeniem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b0 ... 0cb43.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/88c ... 8c501.html
Obie hamownie to dynoproject.
- VW krzychu
- Mały gagatek
- Kontakt:
Z racji tego, że zamieszczony wykres dotyczy modyfikacji która była u mnie wykonywana postanowiłem zamieścić wykres.
Skoro na tym forum wyznacznikiem poprawnie wykonanej modyfikacji jest gładkość kresek, to proszę pomiary z tego samego samochodu z programowym wygładzeniem.
Teraz lepiej wygląda?
Skoro na tym forum wyznacznikiem poprawnie wykonanej modyfikacji jest gładkość kresek, to proszę pomiary z tego samego samochodu z programowym wygładzeniem.
Teraz lepiej wygląda?
A ja teraz widzę wartości zupełnie podobnespawacz pisze:Moze to co napisze nie jest do konca w temacie, ale przynam tu racje stolniczkowi , ten wykres 90 po modzie to zlo, naprane momentu przy 1900 pozniej wyscig zolwii , ten ktory dal stoliczkow jest taki jak u mnie , tyle ze wartosci inne.
DigiTech Katowice-> PROMOCJA na CHIPTUNING
autoelektronika, diagnostyka, chiptuning, hamownia obciążeniowa, DPF/FAP deaktywacja
autoelektronika, diagnostyka, chiptuning, hamownia obciążeniowa, DPF/FAP deaktywacja
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Hah, całe szczęście, że Cię tu mamy goodhope! Powiem Wojtkowi przy okazji, żeby przestał oszukiwać tych biednych ludzi! To skandal!
Jeżeli o mnie chodzi to EOT.
To chyba mamy inne monitory.A ja teraz widzę wartości zupełnie podobne
Jeżeli o mnie chodzi to EOT.
- VW krzychu
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sorry, faktycznie masz więcej "naprane momentu przy 1900"stolniczkow pisze: To chyba mamy inne monitory.
Dziwi mnie dlaczego nikt nie reklamuje w ASO samochodu, który ma seryjnie taką charakterystykę, w końcu auto jest na gwarancji, w parametrach charakterystyki silnika który jest zamieszczany w DANYCH TECHNICZNYCH jest znacząco różny od tego co pokazuje hamownia?
BRU, BXF – 90KM przy 4000obr/min, 210Nm przy 1800-2500obr/min
DigiTech Katowice-> PROMOCJA na CHIPTUNING