Po chipie nie ma odpowiedniej mocy.

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Jasiek...
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jasiek... » czw lip 19, 2012 02:14

Siemanko !

Jestem posiadaczem Golf'a IV 1.9 TDI, 110KM (AHF), wymieniłem w nim turbo na ARL i wtryski na 216, pompa seria, pojechałem do VTG i zrobiłem program który spokojnie powinien pokazać między minimum 145 do max 170 hp, ale jednak nie pokazał tyle tylko 126 :/ . I teraz pytanie czego może to być przyczyna? Dodam że wykres jest jak należy, turbo jest nowe i pompuje jak należy (ok 1.4), paliwo jest , komputer nie pokazuje żadnego błędu , nie mierzyłem kompresji ale samochód nie ma najmniejszego problemu przy odpalaniu więc myślę że kompresja jest jak należy.

Czy zaślepienie EGR może coś zmienić? Jakieś inne pomysły?

Z góry dzięki za podpowiedzi !

Pozdro :)

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » czw lip 19, 2012 06:30

Przenosiny!
Pkt.4 regulaminu forum :chytry:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
spanky
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Po chipie nie ma odpowiedniej mocy.

Post autor: spanky » czw lip 19, 2012 10:20

zrob logi

Awatar użytkownika
rybaka669
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rybaka669 » czw lip 19, 2012 19:09

jak to zrobiłeś chip? i nikt Ci nie powiedział co jest przyczyna takiego słabego wyniku? dla mnie tu coś śmierdzi zmień tunera dobra rada.

Awatar użytkownika
Jasiek...
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jasiek... » czw lip 19, 2012 23:56

No widzisz, tak to jest jak się robi po znajomości... Pomysłów było kilka że to może przepływka jakaś, że EGR się blokuje itd. A tunera chyba muszę zmienić bo inaczej to nie dojdę co jest nie tak.

Pozdro

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt lip 20, 2012 08:51

a czy seria była hamowana ?
wtryski maja ustawione cisnienia otwarcia odpowiednio ?

Awatar użytkownika
Jasiek...
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jasiek... » pt lip 20, 2012 09:29

Seria miała zje...ną turbinę i ogólnie stała w miejscu. Wymieniłem od razu wtryski i turbo i wtedy shamowałem, wyszło prawie seria ( na większych wtryskach i ARL! ) ok. 107 hp. Ciśnienia otwarcia szczerze mówiąc nie sprawdzałem :/

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt lip 20, 2012 09:51

skoro na 216 wyszło 107KM i pomiar jest OK to znaczy że cos nie tak

wrzuc te wykresy to moze sie wyduma czy przepływka tnie czy układ wtryskowy niedomaga
Jasiek... pisze:Ciśnienia otwarcia szczerze mówiąc nie sprawdzałem :/
ale jakie masz te 216 ? bosch, bosio, seven itd sam zakładałeś koncówki ?

Awatar użytkownika
Jasiek...
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jasiek... » pt lip 20, 2012 09:56

Kupiłem tutaj od gościa z forum, podobno bosch, zakładali je mechanicy ale nie specjaliści. Jak pojechałem do warsztatu który ponoć się zajmuje wtryskami to powiedzieli mi że nie ma jak ustawić ciśnienia otwarcia...:/ zaraz postaram się wkleić wykres z hamowni.

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt lip 20, 2012 09:59

Jasiek... pisze:Kupiłem tutaj od gościa z forum, podobno bosch, zakładali je mechanicy ale nie specjaliści. Jak pojechałem do warsztatu który ponoć się zajmuje wtryskami to powiedzieli mi że nie ma jak ustawić ciśnienia otwarcia...:/ zaraz postaram się wkleić wykres z hamowni.

??

podobno bosch ?
moze kupiłeś chińskie podróby bo ktos mi kiedys podrzucał linki do samych koncówek (nie zestawy naprawcze)

jak to nie mozna ustawić cisnienia otwarcia ? co to za warsztat ?
jesli nie da sie ustawić cisnienia otwarcia to znaczy ze cos z koncówkami i iglicami jest nie tak

Awatar użytkownika
Jasiek...
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jasiek... » pt lip 20, 2012 10:18

Obrazek - tutaj pokazuje akurat 102hp ale to się wahało w serii do 108-109 hp .

Nie no ci "mechanicy" mówili że tego się po prostu nie ustawia w tym modelu :) Nie ma co o nich więcej się rozwodzić . Ja nie jestem mechanikiem i nie mam tak dużej wiedzy dlatego tutaj postanowiłem napisać. Jeżeli Chodzi o wtryski to w rozmowie z tunerami pytałem się i mówiłem że może to te wtryski są zje... i że mnie ktoś oszukał, ale powiedzieli że paliwo podaje jak trzeba i dymi więc jest wszystko oki z wtryskami.

Jeżeli macie jakieś namiary na kogoś kto będzie miał większą wiedzę od tych osób które dotychczas się zajmowały moim autem to będę wdzięczny za kontakt. Oczywiście wwa :)

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt lip 20, 2012 10:45

Jasiek... pisze:ci "mechanicy" mówili że tego się po prostu nie ustawia w tym modelu
zmień mechaników
Jasiek... pisze:Jeżeli Chodzi o wtryski to w rozmowie z tunerami pytałem się i mówiłem że może to te wtryski są zje... i że mnie ktoś oszukał, ale powiedzieli że paliwo podaje jak trzeba i dymi więc jest wszystko oki z wtryskami.
to że dymi nie oznacza że podają dużo paliwa, moze oznaczać że nie rozpylają dobrze i dlatego dym i brak mocy

podjedź do forumowicza Adamm (Rembertów) na diagnoze to Ci zbada sprawe ;)

Awatar użytkownika
Jasiek...
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jasiek... » pt lip 20, 2012 10:53

Dzięki wielkie Cowboy !!! Pojadę na pewno w przyszłym tygodniu :)

Pozdro !

Awatar użytkownika
AdrianR32
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: AdrianR32 » pt lip 20, 2012 20:48

mAM IDENTYCZNY PROBLEM ahf + program + 230 obsadzone na moich poprzednich wtryskach i co wypluło 120km i 270nm ha ha ha dodam ze przed 230 hamowalem i było 120km i 277nm czyli spadło o 7 nm masakra ...w srode jade z ori kompem 110 i z hamuje nastepnie jak nie wypluje seri na hamownie wstawiam do kreatora mocy na diagnoze na caly dzien i niech poszperaja...... bo fmic czeka turbo gtb17 lub 22 mialem zamawiac ale po kuta jak nadal 120 hp :P

AHF ++ 230-awx-GT1749VC-11-fmic,g60-VR6 Siedza graty ale ni hu...a nie wystrojone jeszcze :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”