Wykresy przed i po usunięciu katalizatora i zaślepieniu EGR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- CrocodileReggae
- Gadatliwa bestia
Jako że jestem zmuszony sprzedać auto, postanowiłem sprawdzić u Witka czy "gra gitara"...
Komputer pokazał że ok, więc przyszła pora na hamowanie...
Byłem ciekaw wyniku bo:
- chip był robiony prawie rok temu;
- przez ten czas zrobiłem 40 000km;
- pozbyłem się katalizatora;
- zaślepiłem EGR;
- nie znalazłem do tej pory 2 wykresów przed i po usunięciu kata i zaślepieniu EGR - a mówi się o tym sporo...
- zatankowałem na hipermarketowej stacji - Auchan (3,56zł/litr) - jest wiele mitów na tematy jak to słabo samochód jedzie na hipermarketowym paliwie...
Do porównania wykres po chipie:
Wykres z zeszłego tygodnia - bez katalizatora i EGR...
Jak widać przebieg bardzo podobny...
Różnica w cyfrach:
0,5 KM więcej
Prawie 10 Nm więcej
Komputer pokazał że ok, więc przyszła pora na hamowanie...
Byłem ciekaw wyniku bo:
- chip był robiony prawie rok temu;
- przez ten czas zrobiłem 40 000km;
- pozbyłem się katalizatora;
- zaślepiłem EGR;
- nie znalazłem do tej pory 2 wykresów przed i po usunięciu kata i zaślepieniu EGR - a mówi się o tym sporo...
- zatankowałem na hipermarketowej stacji - Auchan (3,56zł/litr) - jest wiele mitów na tematy jak to słabo samochód jedzie na hipermarketowym paliwie...
Do porównania wykres po chipie:
Wykres z zeszłego tygodnia - bez katalizatora i EGR...
Jak widać przebieg bardzo podobny...
Różnica w cyfrach:
0,5 KM więcej
Prawie 10 Nm więcej
www.gustavo.pl najlepsza kawa w Puławach :)
AHF: 142KM 325Nm AWX: 171KM 378Nm CAYC: 160KM 313Nm by Rogalotti
www.rperformance.pl
AHF: 142KM 325Nm AWX: 171KM 378Nm CAYC: 160KM 313Nm by Rogalotti
www.rperformance.pl
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
CrocodileReggae, raczej cudow bym sie nie spodziewal, aczkolwiek w przypadku zapchanych katow czuc roznice bo odzyskuje sie stracona moc i elastycznosc
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
ja miałem takie wykresy - zero przyrostówCrocodileReggae pisze:nie znalazłem do tej pory 2 wykresów przed i po usunięciu kata i zaślepieniu EGR
a jak kat nie zapchany to:Adamm pisze:w przypadku zapchanych katow czuc roznice bo odzyskuje sie stracona moc i elastycznosc
moze troszke szybciej wstawac turbo i troszke wiecej niutona na dolePrawie 10 Nm więcej
w każdym razie na pewno lepiej dla turbiny jak jest luźniejszy wydech...a i kolektor bedzie czystszy jak EGR zaślepiony
hmmm
Wszystko ładnie
ale mały detal - tzn inne temperatury na obu wykresach :p więc mogłoby być więcej :p
pozdr
Wszystko ładnie
ale mały detal - tzn inne temperatury na obu wykresach :p więc mogłoby być więcej :p
pozdr
Ostatnio zmieniony pn gru 14, 2009 20:00 przez jarucki, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=40339][img]http://img18.imageshack.us/img18/7243/44876552.gif[/img][/url]
Prawie Seria 326Nm
Prawie Seria 326Nm
niewiem jaka jest teoria na ten temat, ale praktyka wyglada tak ze wolniej...majkitdi pisze:czy prawda jest, ze zaslepiony EGR powoduje znacznie wolniejsze nagrzewanie sie silnika?
GT17/20 AJM+/ASZ+ Alu 18" Gwint FK, and more.. zapraszam :)No Smoke No Fun - TDI Rulez :D
Stage 1 DONE - 167Ps@404Nm
Stage 2 DONE - 195Ps@424Nm
viewtopic.php?f=89&t=276520
-
- Mały gagatek
- morfeusz86r
- Forum Master
przesadzacie, 0.5 km wiecej to kwestia błędu pomiarowego a nie różnicy temperatury sięgającej 2 stopnie
GT17/20 AJM+/ASZ+ Alu 18" Gwint FK, and more.. zapraszam :)No Smoke No Fun - TDI Rulez :D
Re: Wykresy przed i po usunięciu katalizatora i zaślepieniu
Paliwo na Auchan jest Orlenu a z racji że na tych stacjach jest tanie jest duży obrót i paliwo jest świeże. Więc hipermarketowe jest chyba najlepszeCrocodileReggae pisze: - zatankowałem na hipermarketowej stacji - Auchan (3,56zł/litr) - jest wiele mitów na tematy jak to słabo samochód jedzie na hipermarketowym paliwie...
Ja smigam na paliwie z neste i ze stacji auchan'a juz od okolo 8-9 lat. Jakos zadne auta mi nie szwankowały z powodu kiepskiego paliwa.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- bocian19
- Łowca Rarytasów
- Kontakt:
W Pl jest ogolnie paliwo do kitu, mam na mysli rope, u niemca lub w holandi to jest dopiero ropa, po zatankowaniu ma sie wrazenie ze auto dostalo z 10 kucy wiecej!wesol pisze:Ja smigam na paliwie z neste i ze stacji auchan'a juz od okolo 8-9 lat. Jakos zadne auta mi nie szwankowały z powodu kiepskiego paliwa.
Moj mk3 VARIA(N)T
viewtopic.php?f=88&t=297338" onclick="window.open(this.href);return false;
BBI Squad
Na rozstaju dróg stoi zwalniający próg on złamie Ci dokładkę
viewtopic.php?f=88&t=297338" onclick="window.open(this.href);return false;
BBI Squad
Na rozstaju dróg stoi zwalniający próg on złamie Ci dokładkę
To te wykresy z hamowni sa oszukane?? W tdikach dosc czesto wychodza wyniki ponad serie jesli silnik zdrowy. Chcesz mi powiedziec ze zamiast okolo 120 koni z seryjnego 110 czy 115 konnego w niemcowni wyjdzie 130KM?? Czemu nie padaja systemy wtryskowe CR bezposrednio po zatankowaniu ON i przejechaniu nieduzego odcinka??
Mom zdaniem ta są mity kolego. Wiele aut juz mialem i niekotre osobiscie sciagnalem z niemcowni, holandii itp krajow gdzie jeszcze w baku bylo z 10-15 litrów a zadnych zmian nie odczulem. Za granica takze tankowalem i nic nie wyczulem.
Mom zdaniem ta są mity kolego. Wiele aut juz mialem i niekotre osobiscie sciagnalem z niemcowni, holandii itp krajow gdzie jeszcze w baku bylo z 10-15 litrów a zadnych zmian nie odczulem. Za granica takze tankowalem i nic nie wyczulem.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to