wydajniejszy dolot w 1.9 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Zakladal ktos kolektor od 1Y, albo od SDI? DO Ibizy AFN. Bo nachodzi mnie na to, caly czas mialem w glowie AWX, ale te sa lepiej skonstruowane...
Jak to ciagnie w porownaniu do AWX?
Jak to ciagnie w porownaniu do AWX?
odpuść sobie to niema sensu....zaloz AWX i zyj bezproblemowo
Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......
Arwam założył kolektor od 1Y i z tego co pisał,to nie jest to bez sensu.puyoll pisze:Zakladal ktos kolektor od 1Y, albo od SDI? DO Ibizy AFN.
Te z awx-a nie są wcale takie rewelacyjne,ale z racji tego,że są jedynymi z seryjnych jakie podchodzą bez większych przeróbek,to są najpopularniejsze.
Taki od 1.9 d na pewno będzie lepiej napełniał cylindry.
Wiem,że ładowali nawet ssące od g60 do tdi,a wiele się takie od tego z 1Y nie różnią.
AFN 165,5@380,8
No wlasnie tutaj sie rozchodzi o pozytywne aspekty, a nie o to ze np. AWX kazdy laduje bo nie roboty. Z tego co widzie, to na tym z 1Y bd lepiej napelnialo jak pisze, problem jaki jest, to rura na dolot powietrza z lewej strony, ale to nawet i lepiej, bo bd robic FMI, takze nie ma problemu. Tylko kwestia taka, procz tego, ze dolot powietrza jest z lewej strony to jeszcze trzeba cos innego rzezbic? Mocowanie srub chyba to samo, jedynie agr cos chyba sie rozni, ale to sie zaslepi.
Hehe, wole byc inny i miec cos innego niz tak jak wszyscy maja oklepane mk 3 i oklepany zestaw AWX
Hehe, wole byc inny i miec cos innego niz tak jak wszyscy maja oklepane mk 3 i oklepany zestaw AWX
puyoll pisze:Jak to ciagnie w porownaniu do AWX?
lepiej ale jest większy stopień trudności przy montażu.
jak dla mnie opłacalny
są też kolektory a EGR od 1Y i wtedy bezproblemowo to funkcjonuje z kolektorem wydechowym od 1Z'a
w porównaniu od kolektora od G60 jest lepszy dół.
góra może minimalnie gorsza bo w górze nie czuć było jak dla mnie różnicy za toi w dole była spora.
podejrzewam że w TD lepiej by się sprawdził kolektor od G60 bo TD można wyżej znacznie kręcić niż TDI.
na kolektorze od 1Y przy tym samym ciśnieniu można już od niższych obrotów zauważyć znacznie mniejsze zadymienia spalin. również w górnych obrotach jest znacznie mniejsze
A jak wyglada na zmodzonym AFN'ie full i kolekotrze z 1Y w porownaniu do AWX EGT?
Mnie wlasnie interesuje zeby od samego dolu fajnie ciaglo, nie zamierzam przekraczac tym silnikiem max. predkosci licznikowych. Wystarczy, ze w serii poszlo prawie max. ale wtedy to byla partyzantka, z przesunietym slupkiem, drzwi o 2,5cm Ale to stare dzieje, teraz siedzi w zdrowej budzie.
Mnie wlasnie interesuje zeby od samego dolu fajnie ciaglo, nie zamierzam przekraczac tym silnikiem max. predkosci licznikowych. Wystarczy, ze w serii poszlo prawie max. ale wtedy to byla partyzantka, z przesunietym slupkiem, drzwi o 2,5cm Ale to stare dzieje, teraz siedzi w zdrowej budzie.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Ooo, ciekawie to wyglada... od czego ten kolektor? Czy robiony pod AFN? Dasz rade zalatwic taki?
toffic pisze:ja proponuje jeszcze kolektor PF/PB
nie podejdzie ze względu na całkowicie inny kształt kanałów z powodu obecności wtryskiwaczy.
chyba że się mylę to mnie sprostuj
toffic pisze:ja proponuje jeszcze kolektor PF/PB
nie podejdzie ze względu na całkowicie inny kształt kanałów z powodu obecności wtryskiwaczy.
chyba że się mylę to mnie sprostuj
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Od czego ten kolektor? A ta komora to nie jest z Anglika? Po prawej stronie zbiorniczek wyrownawczy?
hehe, trąbki, drugie plenum ale czy ta szczelina nie za wąska ? a moze to tylko złudzenie, wazne żeby jej powierzchnia nie była mniejsza niz pole wlotu, chyba 60mm średnicy