olej w dolocie do IC
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
olej w dolocie do IC
Poiwedzcie czy jest spowodowane to ze w rurze dolotowej od kolektora od IC mam olej oraz w tej tej 2 idacej od IC do turbo czym to jest spowodowane
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
- masa1988
- Mały gagatek
- Auto: Golf mkIV GTI 1.8t i Bora variant 2.0 8v LPG
- Silnik: AUQ
Z@char Wystarczy ze wyciagniesz odme i przeczyscisz w bezynie chodzi o ten zaworek co tam jest albo mozesz wyprowadzic odme do oiltank i po kłopocie.
Delikatny nalot jest dopuszczalny to normalne.
Delikatny nalot jest dopuszczalny to normalne.
Ostatnio zmieniony śr gru 02, 2009 22:54 przez masa1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- robertsobol1983
- Forum Master
Nie przejmuj sie to normalne w tych autach. U mnie w AXR to samo jest i olej spływa sobie i pokapuje przez IC na ziemie. Jest to olej z odmy silnika już nie nowego auta( im wiekszy przebieg tym tej odmy moze byc wiecej) lub turbo leje a by to sprawdzic to bys musiał odpiac odme wyczyscic dolot i wtedy srawdzic czy dalej sie gromadzi olej( jesli tak to turbo ci leje jesli nie to odma i nie ma sie czym przejmowac poza tym ze odma powoduje duzo innych niesprawnosci silnika ale to juz tak jest.
Ani Mazda, ani Merca gwiazda nie da Ci tyle, co VW JAZDA :)
NIE UDZIELAM PORAD I NIE ANALIZUJE LOGÓW NA PW
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Olej
Witam sprawdz ile tego oleju masz jak masz dużo to w większosci przypadków jest zepsuta turbina
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
- robertsobol1983
- Forum Master
Myślę że tak mała nieszczelność to nie będzie akurat w tym przypadku skutkowało takimi problemami bo u mnie dosłownie lekko się poci IC od oleju pochodzącego z odmy silnika ale dzięki kolego za radę bo wziąłem sobie ją do serca i jak się trochę cieplej zrobi i będę miał czas to sobie wyciągnę IC (wyczyszczę porządnie) i uszczelnię cały odcinek począwszy od IC poprzez klape gaszącą, EGR aż do kolektora ssącego (pierścionki uszczelniające już sobie kupiłem, razem 6 szt) pozdromrowczan pisze:No jesli Ci olej kapie z IC, to jednak to nie jest ok - masz nieszczelny dolot Przez to powinno byc troche slabsze auto i znajac zycie szybciej sie turbo zajedzie, wiec proponowalbym to jak najszybciej ogarnac
Ani Mazda, ani Merca gwiazda nie da Ci tyle, co VW JAZDA :)
-
- Ma gadane
- Kontakt:
??
Proponuje ci to sprawdzić. Odma rzeczywiście wciąga troszke oleju, dlatego nalezy ja odlączyć od węża dolotowego, odpiąć pierwszego węża ciśnieniowego przy turbo, uruchomic samochód i obserwować. Jeżeli zacznie cieknąc olej tzn ze turbo trzeba wyciągnąć i wymienić uszczelniacze
Pozdrawiam
Pozdrawiam