Stan popychaczy do chipa.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Stan popychaczy do chipa.
Witam, w najbliższym czasie (jak zejdą mrozy) wybieram się na program moim afn-em. Chciałbym to zrobić tak jak się nalezy a nie na wariata, czyli zrobić wsztsko co pilne, żeby gitara grała. Silnik pracuje okey, byłem na diagnostyce w dynosofcie w katosach i wyszło tylko że turbo późno wstaje co sie okazało N75 był walnięty i został wymieniony na nowy. Al;e do rzeczy, słyszałem że przy przebiegach jakie mają juz poczciwe ale leciwe afn-y dobrze jest wymienić przed chipem szklanki. Co Wy o tym sądzicie? wymienał ktoś z was przed chipem takie rzeczy ?? U mnie raczej nie słysze żeby "cykały" popychacze, czasami mi się wydaje że moze min cyka Dlatego sie zastanawiam robić czy nie robić, bo jak robić to już przy okazji rozrząd, uszczelniacze itd za jedną robotą a to ok 1 tyś zł. warto siew to pchać czy jezdzić, robić chipa i z czasem przy rozrządzie ( za jakieś 25tyś km) zrobić te szklanki?? w ogóle stan szklanek moze sie odbić na mocy przy chipie ? czy to nei ma nic do siebie ??
Mam nadzieje że nie namieszałem za bardzo Czekam na sugestie
Mam nadzieje że nie namieszałem za bardzo Czekam na sugestie
Na budziku ma 185 tyś czyli jak większość aut sprowadzonych do polski Ale ile ma to tylko jeden Bóg wie Z czego ja zrobiłem 25tyś i zero problemów z silnikiem, pali od strzała czy zima czy lato, budzik prawie zamyka, takze nei ejst z nim źle. Co do obrotów to nie ma takiego objawu, schodzi z obrotów moment. Ogólnie nie mam do niego zastrzeżeń, ale jeśli powiedzmy wymiana szklanek na nowe dała by jakies koniki na + przy chipie to moze bym je zrobił. Jeden problem z jakim sie borykam to zapiekające łopatki, były czyszczone jakies 2 mce temu i jakoś kilka dni temu gdy była trakcja na drodze i przybutowałem to znowu notlauf Także teraz wezme się za czyszczenie sam do polerki. Ale czy to nie za krótki okres żeby sie zapiekły?? Zaczynam sie zastanawiać czy moze wtrysk jakiś leje i robi taki bałagan, co myślicie ?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
watpie, ze szklanki cos dzadza, to tak samo jakby przy kazdej zmianie oleju dawalo troszke kmewaldino pisze:wymiana szklanek na nowe dała by jakies koniki na + przy chipie to moze bym je zrobił.
Lepiej kup wtryskiwacze które napewno dadza Ci troszke koników przy chipie tylko poczytaj sobie na forum ze najlepiej wymienic wtryski i pojezdzic troszke i dopiero wtedy chip..
to on sie jeszcze nie dotarł dobrze hahaewaldino pisze:Na budziku ma 185 tyś czyli jak większość aut sprowadzonych do polski
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 23:42 przez K@mil_mk3, łącznie zmieniany 2 razy.
Myśle ze się dotarł, w te przebiegi to można wierzyć jak w to że cygan sprzeda Ci złoto a nie tombak
Co do wtrysków to sie zastanawiałem czy nie wrzucić 216, ale to juz by tez wypadało większe turbo, fmic i pewnie sprzegło jednomas, a to juz duże koszta Pozatym gdyby były kilka setek tańsze to moze bym je zanabył, z tych co mam 140km przy dobrych lotach osiagne, a przy 216 bez reszty gratów kilka więcej wiec koszt/efekt do mnie nie przemawia.
Co do wtrysków to sie zastanawiałem czy nie wrzucić 216, ale to juz by tez wypadało większe turbo, fmic i pewnie sprzegło jednomas, a to juz duże koszta Pozatym gdyby były kilka setek tańsze to moze bym je zanabył, z tych co mam 140km przy dobrych lotach osiagne, a przy 216 bez reszty gratów kilka więcej wiec koszt/efekt do mnie nie przemawia.
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 23:51 przez ewaldino, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem ze zima temu sprzyja,a le na to nic nie poradze. trzeba troche pozamulać, tymbardziej ze ostatnio smigam mało po trasie. Ale jakoś inni też zamulają i jest okey, no i te 2 miechy od czyszczenia to troche szybko jak na kolejny fuck-up suszarki
Ostatnio zmieniony wt sty 12, 2010 23:56 przez ewaldino, łącznie zmieniany 1 raz.
On dostaje, bo nie lubie jezdzić wolno, nie po to chce robić program żeby zamulać Lecz jest zima i chocbym chciał to i tak nie pogonie. Zastanawia mnie tylko czy nie ma jakiejś innej przyczyny zapiekania się kierownic. Kiedyś czytałem w jakimś poście ze ktoś też sie z tym męczył i co sie później okazało ze wtrysk jeden lał. Ile kosztuje sprawdzenie wtrysków czy sa okey i dobrze rozpylają?? oraz gdzie można to zrobić ?? Orientujeta sie ?
Stan szklanek przy obecnych przebiegach tych silników (rzeczywistych , nie tych z licznika)
na pewno już nie jest rewelacyjny ale spokojnie można z tym poczekać do rozrządu i zrobić
za jedną robotą. Szklanki mają wpływ na otwieranie się zaworów więc pośrednio na moc,
na forum było parę przypadków że po ich wymianie przybyło parę koników.
Co do turbiny , jeśli było jeżdżone do 2krpm to mogła się zapiec .
Jakiś tam obraz na wtryski mogą dać korekcje ale najlepiej sprawdzić u pompiarza ,
przeważnie Bosch serwisy mają zabawki do sprawdzenia czy wtrysk leje , ale nawet
zwykły warsztat który robi diesle potrafi mieć maszynkę do sprawdzania wtrysków.
na pewno już nie jest rewelacyjny ale spokojnie można z tym poczekać do rozrządu i zrobić
za jedną robotą. Szklanki mają wpływ na otwieranie się zaworów więc pośrednio na moc,
na forum było parę przypadków że po ich wymianie przybyło parę koników.
Co do turbiny , jeśli było jeżdżone do 2krpm to mogła się zapiec .
Jakiś tam obraz na wtryski mogą dać korekcje ale najlepiej sprawdzić u pompiarza ,
przeważnie Bosch serwisy mają zabawki do sprawdzenia czy wtrysk leje , ale nawet
zwykły warsztat który robi diesle potrafi mieć maszynkę do sprawdzania wtrysków.
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 08:58 przez _mumin_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
ewaldino, Kiedys mialem taki przypadek u siebie ze czyscilem kilka razy kierownice i za kazdym razem sytuacja wygladala podobnie: dopiero po mocniejszym butowaniu kiedy sprezarka sie porzadnie rozgrzala regulowala cisnienie jak nalezy,
sadze ze u Ciebie bedzie tak samo, powodem sa zuzyte kierownice i muszla strony goracej.
Kierownice byly wyczyszczone starannie
[ Dodano: 13 Sty 2010 07:28 ]
Co do szklanek to wymienial bym dopiero jak po programie okazalo by sie ze przyrosty nie sa na poziomie jaki sie mozna spodziewac.
[ Dodano: 13 Sty 2010 07:31 ]
Z tym czyszczeniem jeszcze poczekaj, jak zejdzie snieg to przegon go po autostradzie z duza predkoscia, to tez czasami pomaga.
Kiedys przegonilem afna 160kmh przez kilkadziesiat minut i kierownice zaczely chodzic jak nalezy, zwlaszcza ze na pewno nie sa mocno zapieczone bo niedawno byly czyszczone.
sadze ze u Ciebie bedzie tak samo, powodem sa zuzyte kierownice i muszla strony goracej.
Kierownice byly wyczyszczone starannie
[ Dodano: 13 Sty 2010 07:28 ]
Co do szklanek to wymienial bym dopiero jak po programie okazalo by sie ze przyrosty nie sa na poziomie jaki sie mozna spodziewac.
[ Dodano: 13 Sty 2010 07:31 ]
Z tym czyszczeniem jeszcze poczekaj, jak zejdzie snieg to przegon go po autostradzie z duza predkoscia, to tez czasami pomaga.
Kiedys przegonilem afna 160kmh przez kilkadziesiat minut i kierownice zaczely chodzic jak nalezy, zwlaszcza ze na pewno nie sa mocno zapieczone bo niedawno byly czyszczone.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;