Pomóżcie :D
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Pomóżcie :D
Witam
Jestem posiadaczem golfa IV z 2001r silnik 19.tdi 101km zawirusowany na niecale 130km.
Jaka jest najprostrza droga do delikatnego zwiekszenia mocy powiedzmy do 150km. Oczywiscie cos w przystepnej cenie i niezbyt niszczacego silnik. Slyszalem o zmianie filtra na stozkowy albo k&n i o zmianie pompowtryskow? czy to ma jakis sens i jaka ewentualnie byla by z tego zmiana mocy
Prosze o rady, pomoc i troche nauki
pozdrawiam Michal
Jestem posiadaczem golfa IV z 2001r silnik 19.tdi 101km zawirusowany na niecale 130km.
Jaka jest najprostrza droga do delikatnego zwiekszenia mocy powiedzmy do 150km. Oczywiscie cos w przystepnej cenie i niezbyt niszczacego silnik. Slyszalem o zmianie filtra na stozkowy albo k&n i o zmianie pompowtryskow? czy to ma jakis sens i jaka ewentualnie byla by z tego zmiana mocy
Prosze o rady, pomoc i troche nauki
pozdrawiam Michal
Filtr stożkowy nie doda Ci mocy (jeśli nawet to minimalnie), na dodatek jak kupisz kiepskiej jakości narobisz sobie biedy z przepływomierzem.
Pompki o ile są sprawne zostaw je takie jakie są. Zakładasz Turbo od ASZ (TDI 130 KM) lub ARL (TDI 150 KM), żeby było chłodno w dolocie przydało by się frontowy intercoler.
Jedziesz na wystrojenie auta i mocy Ci nie zabraknie
Pompki o ile są sprawne zostaw je takie jakie są. Zakładasz Turbo od ASZ (TDI 130 KM) lub ARL (TDI 150 KM), żeby było chłodno w dolocie przydało by się frontowy intercoler.
Jedziesz na wystrojenie auta i mocy Ci nie zabraknie
<wymoderowano>
Kolego zalezy jakimi funduszami dysponujesz od tego zacznijmy i wtedy Cię pokierujemyMichal_wk pisze:Czytanie ze zrozumieniem atn jest juz po chipie i chodzi mi o to co dalej z nim zrobic narazie tylko stania mi powiedzial cos ciekawego moze ktos jeszcze wlaczy sie do temamu i podpowie cos nowicjuszowi
<wymoderowano>
1.dobra sprezarka czyli uzywana w dobrym stanie czy nowa
2. od asz-a czy od arl-a
3. jaki byl by z tego przyrost mocy i momentu?
4. czy FMIC to jakis konkretny intercooler czy firma? czy bybly potrzebny a jesli tak to jakie by byly z tego plusy
Przepraszam ze tak duzo pytan ale chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec z gory dziekuje za pomoc
2. od asz-a czy od arl-a
4. czy FMIC to jakis konkretny intercooler czy firma? czy bybly potrzebny a jesli tak to jakie by byly z tego plusy
Przepraszam ze tak duzo pytan ale chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec z gory dziekuje za pomoc
-
- Mały gagatek
gregorian21 na pytanie pierwsze i drugie nie znajde odpowiedzi w opcji szukaj bo nie wiem co mial na mysli stania pytanie trzecie i czwarte wynikaja z mojej nie wiedzy a skoro stania juz mi udzielil paru odpowiedzi mysle ze jeszcze dwie nie beda dla niego problemem wiec jak chcesz to pomoz a jak nie masz nic ciekawego do dodania w temacie to nie musisz sie wypowiadac ani tu zagladac jak CI to przeszkadza. Nie jestem na tym forum od prawie 3 lat tak jak Ty wiec nie wszystko jeszcze o nim wiem.
Pozdrawiam Michal
Pozdrawiam Michal
1. turbo regenerowaneMichal_wk pisze:1.dobra sprezarka czyli uzywana w dobrym stanie czy nowa
2. od asz-a czy od arl-a
2. lepiej z arl, więcej można osiągnąć
3. zależy od kondycji silnika, sprzęgła
4. przydatna rzecz na lato, będziesz miał chłodniejsze powietrze w dolocie