Czy warto zwieksza moc 1.9 TDI 110 km '99
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Czy warto zwieksza moc 1.9 TDI 110 km '99
Mam od paru lat Golfa IV 1.9 TDI 81kw (110 km) Zastanawiam sie czy warto podkrecac moc i o ile? Słyszałem ze mozna do ok 140km ale moga sie pojawic problemy w stylu: padnie pompa, turbina etc. Prosze o odpowiedzi Dieki i miłego Ostry
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2009 15:17 przez ostry78mo, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziekowac Ostry
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to jest tekst w stylu "chciałbym ale sie boje "
to jest oczywiste ze jak wydusisz z tego silnika więcej to trzeba go bardziej szanować np częściej wymieniać olej
Niektóre części będą sie zużywać szybciej
Jak masz kase to warto sie w to bawić jeśli zależy ci na lepszych osiągach
to jest oczywiste ze jak wydusisz z tego silnika więcej to trzeba go bardziej szanować np częściej wymieniać olej
mozna sporo więcej wszystko zależy od $$$$ostry78mo pisze:Słyszałem ze mozna do ok 140km
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
Zgadzm się z To_mas.Ważne jest to żeby modyfikacje były przeprowadzane z głową a chip robiony u dobrego tunera a nie u kogoś w stodole za 500zł i do tego wgrany gotowy program.to jest tekst w stylu "chciałbym ale sie boje "
ostry78mo napisał/a:
Słyszałem ze mozna do ok 140km
mozna sporo więcej wszystko zależy od $$$$
Kolego ostry78mo proponuje wymianę wtrysków i do tego program u Rogala w Warszawie na Mineralnej 26 i gwarantuje Ci że będziesz bardzo zadowolony
Hehe zapomniałem się spytać na samym początku ile być chciał mieć koni po modyfikacjach tak mniej więcej?
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2009 15:28 przez Pruszkowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
dokłądnie na początek wtryskiwacze + programPruszkowiak pisze:Kolego ostry78mo proponuje wymianę wtrysków i do tego program u Rogala w Warszawie na Mineralnej 26 i gwarantuje Ci że będziesz bardzo zadowolony
[ Dodano: Nie Sty 11, 2009 14:43 ]
jak w mke z AFN tj. 110PS TDi robia pod 200 i jakoś dają rade jeździć to i Ty dasz jak będziesz mieć trochę wiecejostry78mo pisze:a potem dalej wywalac bo za duzo sie zwiekszyło i bum
no to po modach standard będzie do 10 tys maxostry78mo pisze:Ole j standart 10-15 tys wymiana.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dokładnie jak mówią ci przedmówcy....
soft u dobrego tunera-
olej co 10tkm-
nie butować póki olej nie będzie miał conajmniej 70st-
po butowaniu przed wyłączeniem odczekać chwilę aby się olej i turbo schłodziło-
ze 110 najczęsciej po chipie wychodzi bezpieczne i bezdymne 140-145PS-
aha i ja radze każdemu kto ma turbo zamontowanie wskażnika doładowania co by kontrolować ewentualne zapieczenie kierownic a przez to overboosty-
Generalnie jeśli będziesz dbał o diesla jak mu się to należy to po chipie nie ma najmniejszych problemów.....
A w odp.na Twoje pytanie odpowiem WARTO!
soft u dobrego tunera-
olej co 10tkm-
nie butować póki olej nie będzie miał conajmniej 70st-
po butowaniu przed wyłączeniem odczekać chwilę aby się olej i turbo schłodziło-
ze 110 najczęsciej po chipie wychodzi bezpieczne i bezdymne 140-145PS-
aha i ja radze każdemu kto ma turbo zamontowanie wskażnika doładowania co by kontrolować ewentualne zapieczenie kierownic a przez to overboosty-
Generalnie jeśli będziesz dbał o diesla jak mu się to należy to po chipie nie ma najmniejszych problemów.....
A w odp.na Twoje pytanie odpowiem WARTO!
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2009 16:37 przez MZiobro, łącznie zmieniany 1 raz.
- VW krzychu
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kolega ma tutaj wątpliwości czy przyrost do 140KM mu nie zaszkodzi.To_mas pisze:dokłądnie na początek wtryskiwacze + program
Na seryjnych gratach, tylko samym programem jest to do osiągnięcia.
Jak pisali powyżej, nie ma powodów do obaw.
DigiTech Katowice-> PROMOCJA na CHIPTUNING
autoelektronika, diagnostyka, chiptuning, hamownia obciążeniowa, DPF/FAP deaktywacja
autoelektronika, diagnostyka, chiptuning, hamownia obciążeniowa, DPF/FAP deaktywacja
- CrocodileReggae
- Gadatliwa bestia
Cześć Ostry
Tu nie ma co myśleć - na samym programie można zrobić ponad 140 KM
1000 zł (cena dla grupy) to znikomy koszt w stosunku do kolejnych modyfikacji.
Zbieram chętnych na grupowy chiptuning u Rogala
O projektach MR Motors możesz poczytać na forach A4, Passata, Octavii itd...
Dopisz się do listy:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=206894
Trzymaj się!
Tu nie ma co myśleć - na samym programie można zrobić ponad 140 KM
1000 zł (cena dla grupy) to znikomy koszt w stosunku do kolejnych modyfikacji.
Zbieram chętnych na grupowy chiptuning u Rogala
O projektach MR Motors możesz poczytać na forach A4, Passata, Octavii itd...
Dopisz się do listy:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=206894
Trzymaj się!
www.gustavo.pl najlepsza kawa w Puławach :)
AHF: 142KM 325Nm AWX: 171KM 378Nm CAYC: 160KM 313Nm by Rogalotti
www.rperformance.pl
AHF: 142KM 325Nm AWX: 171KM 378Nm CAYC: 160KM 313Nm by Rogalotti
www.rperformance.pl
ja polecam najpierw wymiane wtryskow na 216- koszt ok 1000-1200zł i moc po tym będzie ook 130-140KM a jelsi będzie mało to dopiero potem udac się na czipa
ja bym się sprężył i zrobił to teraz tzn szybko kupowali montował wtryski i na grupowy czip do Rogala bo cena dobra a na 216 mozna już sporo programem czyli czipem uzyskać (150-160KM)
ja bym się sprężył i zrobił to teraz tzn szybko kupowali montował wtryski i na grupowy czip do Rogala bo cena dobra a na 216 mozna już sporo programem czyli czipem uzyskać (150-160KM)
-
- Użytkownik
tu się zgadzammp1985 pisze:ja polecam najpierw wymiane wtryskow na 216- koszt ok 1000-1200zł
130-140KM to na pewno nie będziemp1985 pisze:ja polecam najpierw wymiane wtryskow na 216- koszt ok 1000-1200zł i moc po tym będzie ook 130-140KM
120-130KM może ewentualnie, raczej na 120-125KM trzeba się nastawiać oczywiście jeżeli wszystko sprawne
216 plus program to 140-150KMmp1985 pisze: na 216 mozna już sporo programem czyli czipem uzyskać (150-160KM)
powyżej 150KM to turbina ABSOLUTNIE nie da rady,
nawet te 150KM to już mocno na granicy, raczej turbina szybko klęknie, bezpieczne to 140-145KM
poza tym temat do zamknięcia bo było już wszystko po sto razy w te i na zad.
KOSZ
Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2009 21:39 przez grzegorzp, łącznie zmieniany 2 razy.
ostry78mo, powiem tak,ja dwa lata sie zastanawialem czy robic czy nie robic,ale w koncu decyzja zapadla,jest chips,jesli obawiasz sie o swoj silnik to powiem ci tak,przede wszystkim musisz zrobic to u fachowca a nie u goscia pod blokiem,po drugie porozmawiaj z nim i napewno bedziesz mial mozliwosc wyboru jakiego softa chcesz mocnego czy slapszego(ja wybralem lekki,zeby nadmiernie nie obciazac silnika na seryjnych gratach) ,taka modyfikacja jest bespieczna dla motoru, a dynamika jazdy zmienia sie nie dopoznania,montaz wtryskow i innych gratow nie ma sensu w twoim przypadku,pozdrawiam
lifestyle pisze:ja mam Golfa 1.9 TDI 2002r. i 100KM, zastanawiam się co zrobić żeby było 130KM...Jestem laikiem w tych sprawach, jak czytałem wcześniejsze podpowiedzi to wystarczy wtryski na 216 wymienić???
ty masz silnik 74kW czyli 101KM wiec na pompowtryskach, czyli robisz sobie wirusa delikatnego i masz 130KM
Tak jest , w tym wypadku sam wirus i juz jest ładnie, te silniczki czesto w serii mają około 110PS i wiecej , takze samym programem idzie zrobić lajtowo 135PS , a niektóre egzemplarze wirusują sie na ponad 140PS .cowboy pisze:ty masz silnik 74kW czyli 101KM wiec na pompowtryskach, czyli robisz sobie wirusa delikatnego i masz 130KM
Jeżeli twój styl jazdy sie nie zmieni to spalanie tez sie nie zmieni po wirusie.lifestyle pisze:jakie spalanie uzyskuje się mając 130KM po chipie,
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]