przecież jest na dole stronyadmin911 pisze:daj jakiś namiar na guzik donate paypal , trzeba by się jakoś odpłacić za info jakąś flache postawić
Chiptuning TDi - VP 37 oraz PD
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Prawdę mówiąc patrzę na tą wypowiedź i zastanawiam się co autor ma na myśli....Co tam jest za mapa "turbo related" i co to "wartość axis"admin911 pisze:bardzo przydatna fotka jeszcze big pytanie, na pliku MSA15 tuning guide.pdf , w mapie doładowania turba "turbo related" zmieniono wartość axis 45-51 czyli iq, czy zmiana tej lini zmieni dawke dla mapy w aucie czy tylko zmieni nam się sposób patrzenia na to jak i co mamy w mapie? Jeśli jest to nie istotne dla tuningu silnika to ja bym poprosił o wytłumaczenie jak to zmienić kombinowałem z wartością tego x axis na wiele sposobów i niezbyt mi to wychodziło :/ , czy może to zmienia się i szuka w podobny sposób jak "Ogranicznik ciśnienia doładowania" . anderllh daj jakiś namiar na guzik donate paypal , trzeba by się jakoś odpłacić za info jakąś flache postawić
Odnośnie zmian dla N145 bo chyba o to chodzi to rozszerzyli sobie zakres regulacji w zakresie 45-51 mg/r. Dla softu w wersji ori ostatnia wartość regulacji to 45 i dla dawek większych od 45 mg/r jest przyjmowana ta wartość co dla 45.
Ostatnio zmieniony sob cze 26, 2010 13:54 przez szantis, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak w ogóle to N146(czyli nastawnik), zamieściłem foto o który axis mi chodzi, z twojej wypowiedzi wnioskuje że patrzysz do złego pdf i twierdzisz że wartość w mapie(jak na focie) jest 45mg a dawka w np. w mapie pedału ustawiona na 51 mg to jest przyjmowane 51 pomimo iż w mapie doładowania "turbo related" mam 45, zmiana tej wartośći, jak to opisują w pdf to tylko zmiana wglądu na mapę a nie jej modyfikacja? Jak tą wartość zmienić jeśli to istotne do modyfikacji.szantis pisze:Prawdę mówiąc patrzę na tą wypowiedź i zastanawiam się co autor ma na myśli....Co tam jest za mapa "turbo related" i co to "wartość axis"admin911 pisze:bardzo przydatna fotka jeszcze big pytanie, na pliku MSA15 tuning guide.pdf , w mapie doładowania turba "turbo related" zmieniono wartość axis 45-51 czyli iq, czy zmiana tej lini zmieni dawke dla mapy w aucie czy tylko zmieni nam się sposób patrzenia na to jak i co mamy w mapie? Jeśli jest to nie istotne dla tuningu silnika to ja bym poprosił o wytłumaczenie jak to zmienić kombinowałem z wartością tego x axis na wiele sposobów i niezbyt mi to wychodziło :/ , czy może to zmienia się i szuka w podobny sposób jak "Ogranicznik ciśnienia doładowania" . anderllh daj jakiś namiar na guzik donate paypal , trzeba by się jakoś odpłacić za info jakąś flache postawić
Odnośnie zmian dla N145 bo chyba o to chodzi to rozszerzyli sobie zakres regulacji w zakresie 45-51 mg/r. Dla softu w wersji ori ostatnia wartość regulacji to 45 i dla dawek większych od 45 mg/r jest przyjmowana ta wartość co dla 45.
ps: sorkie za nieścisłość w zdaniach ale jestem już 24h na nogach i staram się jak mogę ;]
Witam,piszę w sprawie checksum, mianowicie zmodyfikowałem sobie mój oryginalny wsad, i teraz, sciaglem program checksum corrector, laduje najpierw moda a potem oryginal, i wyskakuje , check zone = 6 corrected = 2, daje save i zapisuje pod nowa nazwą, ale gdy sprawdzam w programie bosch ecu number, checksum w modzie i oryginale nadal jest inny, czy tak powinno być??
Re: Chiptuning TDi - VP 37 oraz PD
w zmodyfikowanym pliku checksum zawsze będzie się różnił od orginałuwojtkuju pisze:Witam,piszę w sprawie checksum, mianowicie zmodyfikowałem sobie mój oryginalny wsad, i teraz, sciaglem program checksum corrector, laduje najpierw moda a potem oryginal, i wyskakuje , check zone = 6 corrected = 2, daje save i zapisuje pod nowa nazwą, ale gdy sprawdzam w programie bosch ecu number, checksum w modzie i oryginale nadal jest inny, czy tak powinno być??
EGR OUT,CAT OUT, 2.5 MILLTEK, ARL DOLOT, BIG SMIC, PANCAKE Z 1.8T,TURBO ASZ, WTRYSK 0,216 T4, JEDNOMAS i G60, QUICKSHIFTER Z AUDI TT,STABILIZATOR 25mm Eibach, Tył 23mm H&R, 17cali na 7,5cala et32 z AUDI TT,ROZPÓRKA UP-DOWN AUDI S3...
odpowiedziałem ci na to, zawsze po świeżym zmodyfikowaniu są błedy w pliku program je przeliczył i skorygował no i checksum jest inny i tak ma być,wojtkuju pisze:ale czy to jest prawidlowe??czy tylko chodzi o to zeby przeliczyc?
jeśli dalej nie trybisz to http://pl.wikipedia.org/wiki/Suma_kontrolna" onclick="window.open(this.href);return false; albo zapytaj googla
EGR OUT,CAT OUT, 2.5 MILLTEK, ARL DOLOT, BIG SMIC, PANCAKE Z 1.8T,TURBO ASZ, WTRYSK 0,216 T4, JEDNOMAS i G60, QUICKSHIFTER Z AUDI TT,STABILIZATOR 25mm Eibach, Tył 23mm H&R, 17cali na 7,5cala et32 z AUDI TT,ROZPÓRKA UP-DOWN AUDI S3...
odpalilem w winolsie mój wsad, zmodyfikowałem i wyeksportowalem do pliku nowego, gdy otwieram znowu ten zmodyfikowany wsad pokazuje mi 74 mapy a w oryginale jest 76, dlaczego nie zapisało 2 map, co robię źle??
a jak odpalę obydwa dla porównania tzn org i mod to pokazuje wszystkie mapy.
Jaka wersja winolsa i dlaczego nie oryginał? sprawdź zawartości ręcznie po i przed sprawdź czy mapy istnieją w zapisanym po modyfikacji użyj jakiegoś hex itp lub winolsa ale manualnie, masz problemy z obsługą programu, tak więc zapraszam do manuala z programu.
Piszesz co chwilkę o jakimś małym problemie z obsługą zadajesz pytania nie istotne do chiptuningu, są to pytania obsługi programu, sorkie ale nie chce zaśmiecać tego wątku choć już dobrze poleciał w inną stronę niż powinien jak chcesz zadawać podobne pytania pisz do użytkowników na priv.
Piszesz co chwilkę o jakimś małym problemie z obsługą zadajesz pytania nie istotne do chiptuningu, są to pytania obsługi programu, sorkie ale nie chce zaśmiecać tego wątku choć już dobrze poleciał w inną stronę niż powinien jak chcesz zadawać podobne pytania pisz do użytkowników na priv.
Winols wersja 1500, w pliku zmodyfikowanym są te mapy tylko automatycznie ich nie wykrywa, muszę ręcznie przeskoczyć do miejsca gdzie zaczyna i kończy mapa, dopóki nie porównam ich z oryginalnym wsadem nie widać 2 map. dzięki za pomoc.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wojtkuju, ty obrabiales ten soft czy zgrales z jakiegos ecu??? znam kilka przypadkow gdzie ols nie rozpoznaje map ale wszystkie to obrobka odpowiednich miejsc w sofcie. wrzuc moze mod i znajdzie sie problem polegajacy np na niewlasciwym modzie....
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
Zależy co zrobiłeś, przykładowo jak wyłączysz EGR zwiększając w całości ilość oczekiwanej masy powietrza (a masz dwa kodowania i włączoną synchronizację) to po ponownym wyszukaniu będzie brakowało właśnie tych 2 map w auto-search.wojtkuju pisze:odpalilem w winolsie mój wsad, zmodyfikowałem i wyeksportowalem do pliku nowego, gdy otwieram znowu ten zmodyfikowany wsad pokazuje mi 74 mapy a w oryginale jest 76, dlaczego nie zapisało 2 map, co robię źle??
-
- Gadatliwa bestia
Panowie , jak wyglada mapa odpowiadajaca za ilosc , czas wtrysku w silniku 1.9 tdi pd , cos podobnego jak napiecie na pompie w vp. Czy wystarczy tylko podniesc dawki w mg?
W PD jest to inaczej zrobione bo i element wykonawczy inaczej pracuje. Tam jest taka fajna mapka(i) określająca jak długo trwa podanie zakładanej dawki wtrysku przy danych obrotach. Reszte szukaj sam, chyba dość powiedziałem