[mk4] wywalenie regulacji gwintu z tylu
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
siema
tym razem ja o cos pytam
a wiec mam mtsa i pupa slabo siadla
wiec chcialem usunac regulacje:
1. mam wywalic ten talerzyk od regulacji czy moge usunac nagwintowany element?
2. jak to zrobic? musze odkrecic amortyzator zeby belka opadla a nastepnie wyciagnac sprezyne? prosil bym o porade
niestety niemam mozliwosci sam kombinowac bo niemam garazu a wiec ta czynnosc musi odbyc sie na polu x D
z gory dzieki i pozdrawiam
tym razem ja o cos pytam
a wiec mam mtsa i pupa slabo siadla
wiec chcialem usunac regulacje:
1. mam wywalic ten talerzyk od regulacji czy moge usunac nagwintowany element?
2. jak to zrobic? musze odkrecic amortyzator zeby belka opadla a nastepnie wyciagnac sprezyne? prosil bym o porade
niestety niemam mozliwosci sam kombinowac bo niemam garazu a wiec ta czynnosc musi odbyc sie na polu x D
z gory dzieki i pozdrawiam
- trzeci5
- Forum Master
Re: [mk4] wywalenie regulacji gwintu z tylu
Witam ja u siebie najpierw wywaliłem tą tuleje gwintowaną i zostawiłem tależyk którym reguluje się wysokość ale i tak tył stał za wysoko i wkońcu wywaliłem też tależyk i teras mamtylko sprężyne bez żadnej rególacji a do zdemątowania tej tulei raczej nitrzeba odkręcać amorów należy tylko maksymalnie skręcić rególacje,zdjęcia w moim temacie są jeszcze na zawieszeniu MTS więc możesz sobie zobaczyć jak to wygląda po wywalwniu rególacji,pozdrawiam.
Re: [mk4] wywalenie regulacji gwintu z tylu
o dzieki wielkie bo tyl stoi tak wysoko ze nieda sie patrzec
tzn zeby talezyk byl na samym dole? i wtedy zdolam wyciagnac sprezyne?trzeci5 pisze: należy tylko maksymalnie skręcić rególacje.
saduwa, żeby wywalić regulację musisz odkręcić na dole amor i dopiero da rade ją zdemontować innego rozwiązania raczej nie ma, ja u siebie tak robiłem
- trzeci5
- Forum Master
musisz podnieść do góry cały tył samochodu tak aby belka opadła swobodnie w dół no i trzeba wykręcic koła,regulacja gwintu musi być maksymalnie skręcona w dół i wtedy powinien zrobić się luz między sprężyną i mocowaniem w podwoziu a wtedy bez problemu wyjmniesz sprężyne i rególacje.W razie jakich komplikacji możesz wykręcić amor z dołu 2 minuty roboty,powodzeniasaduwa pisze:tzn zeby talezyk byl na samym dole? i wtedy zdolam wyciagnac sprezyne?
wywalilem narazie sam talezyk a tego gwinta zostawilem bo niemoglem go odkrecic ale z tego co zaobserwowalem to wszystko jest ok i siedzi tak jak chcialem i wkoncu mam problemy z przejazdem przez progi
dzieki za pomoc
punktow widze ze niestety sie nieda do dawac
pozdrawiam
dzieki za pomoc
punktow widze ze niestety sie nieda do dawac
pozdrawiam
Panowie nie chcę zakładać nowego tematu, a wy na pewno wiecie, więc moje pytanie brzmi czy do tylnego zawieszenia gwintowanego trzeba kupić jakieś nowe osłony i odboje czy pasują te od zwykłej zwiechy, z góry thx
Moje BYŁE mk4:viewtopic.php?t=326999
Moje aktualne SLK 200 viewtopic.php?f=169&t=492094&p=5904624#p5904624
Odkopie troche temat.
Wiec tak, mam gwinta mtsa i wywalilem całą tą regulacje i położyłem sprężyne na belce i skreciem amora od dołu i problem w tym ze ta sprezyna teraz cala mi lata jak jest auto w gorze i moge swobodnie sobie ją wyciągnąć. Tak to ma byc ze za kazdym razem podnasząc auto bede musiał sobie celować sprezyną zeby dobrze siadła ?
Wiec tak, mam gwinta mtsa i wywalilem całą tą regulacje i położyłem sprężyne na belce i skreciem amora od dołu i problem w tym ze ta sprezyna teraz cala mi lata jak jest auto w gorze i moge swobodnie sobie ją wyciągnąć. Tak to ma byc ze za kazdym razem podnasząc auto bede musiał sobie celować sprezyną zeby dobrze siadła ?
Ostatnio zmieniony wt lip 26, 2011 00:49 przez abdj, łącznie zmieniany 1 raz.
abdj, tak samo zrobiliśmy u kolegi brz i jeździło się normalnie - latająca sprężyna nie przeszkadzała.
Polecałbym luzowanie tuleji w belce przy takim zmienianiu obniżenia! odkręcamy o pare obrotów, opuszczamy samochód kołami na klocki i dokręcamy
Polecałbym luzowanie tuleji w belce przy takim zmienianiu obniżenia! odkręcamy o pare obrotów, opuszczamy samochód kołami na klocki i dokręcamy
Shmatan, mógłbyś mi szerzej pojaśnić o co chodzi z ta belka bo nie bardzo kumam
abdj, popatrz jak wyglądają tuleje na opuszczonym samochodzie, a jak kiedy dźwigniesz go lewarkiem do góry.
najpierw na podniesionym samochodzie luzujesz tuleje
potem stawiasz samochód kołami na klockach (lub też podkładasz coś pod belke i opuszczasz żeby samochód na niej się zawiesił) tak żeby ustawienie belki było identyczne jak w trakcie normalnej eksploatacji, po czym dokręcasz.
To tak jak z wymianą tych tylei - nie bez powodu dokręca się je dopiero na opuszczonym samochodzie - każda zmiana wysokości zawieszenia z tyłu powinna się czymś takim kończyć
najpierw na podniesionym samochodzie luzujesz tuleje
potem stawiasz samochód kołami na klockach (lub też podkładasz coś pod belke i opuszczasz żeby samochód na niej się zawiesił) tak żeby ustawienie belki było identyczne jak w trakcie normalnej eksploatacji, po czym dokręcasz.
To tak jak z wymianą tych tylei - nie bez powodu dokręca się je dopiero na opuszczonym samochodzie - każda zmiana wysokości zawieszenia z tyłu powinna się czymś takim kończyć
Mały odkop. Wywaliłem regulację już przed wakacjami, tylko mam jedno nurtujące mnie pytanie mianowicie po wywaleniu regulacji z tyłu koło nie jest symetrycznie na środku. a poszło bardziej w ukos jak strzałka na zdjęciu ( zresztą na tym zdjęciu akurat nie jest to aż takie widoczne) i ogólnie nie wygląda to tak dobrze jakbym chciał. Można coś z tym zrobić czy po prostu taki urok wyciągnięcia regulacji ??
Moje BYŁE mk4:viewtopic.php?t=326999
Taki urok obniżania samochodu - zobacz jak porusza się belka kiedy zmieniasz wysokość sprężyny.