Ścinanie opon przód
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Ścinanie opon przód
Witam
Mam poważny problem z przednim zawieszeniem. Mianowicie ścina mi opony przednie po wewnętrznej stronie i zewnętrznej. Objawy zaczęły występować po założeniu amortyzatorów sportowych (sprężyny standard). Po tym zostały ustawione kąty pochylanie i zbieżność. Po zimie zauważyłem to samo-kolejne opony (tym razem zimowe) maja takie same zjedzone części wewnętrzne jak i zewnętrzne. Mam kupione nowe opony ale strach zakłądać. Dodam że po ustawieniu kątów i zbieżności kierownica jest przekręcona lekko w prawo. Tylne tuleje przednich wachaczy są wymienione. Zdarza się też , że podczas przejazdu przez "policjanta" lub nierówności słychac pukanie-nie zawsze. Może któryś z forumowiczów miał takie przygody? Byłem również na diagnostyce i nie stwierdzili nieprawidłowości.
Pozdrawiam
Mam poważny problem z przednim zawieszeniem. Mianowicie ścina mi opony przednie po wewnętrznej stronie i zewnętrznej. Objawy zaczęły występować po założeniu amortyzatorów sportowych (sprężyny standard). Po tym zostały ustawione kąty pochylanie i zbieżność. Po zimie zauważyłem to samo-kolejne opony (tym razem zimowe) maja takie same zjedzone części wewnętrzne jak i zewnętrzne. Mam kupione nowe opony ale strach zakłądać. Dodam że po ustawieniu kątów i zbieżności kierownica jest przekręcona lekko w prawo. Tylne tuleje przednich wachaczy są wymienione. Zdarza się też , że podczas przejazdu przez "policjanta" lub nierówności słychac pukanie-nie zawsze. Może któryś z forumowiczów miał takie przygody? Byłem również na diagnostyce i nie stwierdzili nieprawidłowości.
Pozdrawiam
Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Ścinanie opon przód
jak masz geometrie dobrze to by nei scinalo
moze masz gdzies luzy i geometrie gubi podczas jazdy
moze masz gdzies luzy i geometrie gubi podczas jazdy
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
Ścinanie opon przód
Byłem na diagnostyce i nie stwierdzono luzów. Dziś podjadę na inną stację, niech sprawdzą w jakim stanie jest teraz zawieszenie
Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Ścinanie opon przód
Jak ścina i po wewnętrznej i zewnętrznej to może za mało powietrza? bo jak by było coś z geometrią to zbierałoby albo z jednej albo z drugiej. przy niższym zawieszeniu raczej od środka...
Ścinanie opon przód
nizsze zawieszenie moze zbierac z tylu ale z prozdu jak jest geometria w normei to jak?
Ścinanie opon przód
Ok. byłem dziś na diagnostyce. Co się okazało , że na jednym kole jest źle zbieżność ustawiona a na obu kąty (gościom niestety nie udało si ę tego wydrukować,a zależało mi na tym aby przedstawic wyniki na forum). Dziwne jest że opony zjadło mi na obu wewnętrznych i obu zewnętrznych, więc jakim cudem zbieżność tylko na jednym kole? Dodam że kąty i zbieżność nie odbiegały bardzo od normy, więc takie starcie opon w tak krótkim czasie raczej nie możliwe , a może się mylę (poprawcie mnie jeśli tak). Zamierzam doprowadzić felgi do stanu uzywalności, na dniach wstawiam sprężyny obniżające, nowe opony i jeszcze raz na ustawienie geometrii, tylko boje się,że znów pożegnam się z nowymi juz teraz oponami.
Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Ścinanie opon przód
przeciez 1 strona zle to = obie zle
Ścinanie opon przód
Jeszcze jedno mi się przypomniało. Mianowicie po ustawieniu geometri kół po jakims czasie wymieniałem tuleje tylne przednich wahaczy. Czy to mogłoby wpłynąć na moje problemy?
BTW: W jaki sposób jeśli 1 strona źle to obie źle?
BTW: W jaki sposób jeśli 1 strona źle to obie źle?
Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Ścinanie opon przód
oczywiscie
po takiej wymianie nalezalo zrobci geometrie
no jak to jakim sposobem przeciez to jest polaczone
jak z 1 strony skrzywisz kolo to to pociagnie za soba przez uklad kierowniczy druga strone przeciez kola sa polaczone ukladem
po takiej wymianie nalezalo zrobci geometrie
no jak to jakim sposobem przeciez to jest polaczone
jak z 1 strony skrzywisz kolo to to pociagnie za soba przez uklad kierowniczy druga strone przeciez kola sa polaczone ukladem
Ścinanie opon przód
sprawdz tez gumy "odboje" w kielichach amortyzatora moze wlasnie o tym pukaniu mowisz.
Jezeli sa bardzo wybite kazde ustawienie geometri bedzie do niczego bo z powrotem sie przestawi ja przez to wlasnie mialem problem w swoim mk2 z ustawieniem zbierznosci
Jezeli sa bardzo wybite kazde ustawienie geometri bedzie do niczego bo z powrotem sie przestawi ja przez to wlasnie mialem problem w swoim mk2 z ustawieniem zbierznosci
Ścinanie opon przód
Masz racje Mapet, nie pomyślałem o geometri po wymianie i o tym że są koła połączone. Zakupię też odboje. W następnym tygosniu wszystko doprowadze do porządku i na geometrie, potem zobaczymy. dzięki za informacje
Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
- driVWer
- Forum Master
- Kontakt:
Ścinanie opon przód
Co do tego stukania to tez tak miałem że raz coś waliło w zakręcie a raz nie, okazało sie że miałem już całkowicie zajeżdżone swoznie na wachaczach. Po podniesieniu auta koło się ruszało- miało luz na swożniu a ty piszesz że u Ciebie nie ma luzów więc to chyba nie to.
Ja u siebie wymieniłem dodatkowo poduszki z łożyskami w mcpersonach i po sprawdzeniu wszystkiego nie miałem żadnego luzu więc pojechałem ustawić zbieżnośc. Zbiezność ustawiali mi 2 godziny nie mogli niczego ustawić. Jak tylko niby ustawili to robili pomiar końcowy i wszystko było rozjechane chociaż ustawione niby było dobrze. Na koniec ywszło im ok ale i tak mam wrażenie że mi troche ściąga, chociaż może to wina szerokich opon (195 na 6j) i naszych nierównych dróg
Ja u siebie wymieniłem dodatkowo poduszki z łożyskami w mcpersonach i po sprawdzeniu wszystkiego nie miałem żadnego luzu więc pojechałem ustawić zbieżnośc. Zbiezność ustawiali mi 2 godziny nie mogli niczego ustawić. Jak tylko niby ustawili to robili pomiar końcowy i wszystko było rozjechane chociaż ustawione niby było dobrze. Na koniec ywszło im ok ale i tak mam wrażenie że mi troche ściąga, chociaż może to wina szerokich opon (195 na 6j) i naszych nierównych dróg
Moja golfina mk2 GT SPECIAL 1.8RP: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=356964&start=0
Ścinanie opon przód
Ja do swego zakładać będę na felgi 7j opony 195. Tylko mi raz ścięło na takich a raz na zimowych gdzie miałem założone 14'' 185/60. Jutro zakładam sprężynki -40 na przód potem fele i oponki nowe i jazda na geometrie. Potem zobaczymy...
Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Ścinanie opon przód
No i się wyjaśniła jedna sprawa -stukanie. Wymieniłem dziś standardowe sprężyny na sportowe. Zero stuków na nierównościach, krawężnikach, auto łagodniej wchodzi w nieróności. Błędem więc było zakładanie seryjnych sprężyn do sport amorów. Jutro zakładam alu felunek z nowymi oponami i na geometrie. Zimowe przód idą na szrot więc do jutra przeturlam się na nie ustawionej geometrii. Oczywiście dam znać po założeniu letniego setapu.
Alpine CDA-9812RR
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08
ATS CUP 15'
Wygłuszenie - przód
Hertz DSK 165 - bi amp
Wzmacniacz - Esx Q404
Sony XM-4520
Zabudowa boku - Mds 08