rozporka to zło????
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
rozporka to zło????
chłopaki zamontowałem rozpórkę na jesień w ibizie, autkiem mało jeździłem praktycznie w ogóle dziś patrze pod maskę oglądam kielichy i widzę małe pęknięcia tej masy co jest wokół kielicha, i kurcze boje się ze to będzie dalej pękać zawieszenie twarde mam od roku i nic się nie działo, chyba zdemontuje rozpórkę bo to raczej od tego, buda przejechane 90tys bez dzwona oto zdjęcia
Ostatnio zmieniony czw mar 11, 2010 01:39 przez Lexyy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Lexyy, ujmę to tak-skoro zaobserwowałeś to faktycznie po założeniu rozpórki,to znaczy,że faktycznie jest ona niezbędna,bo tak na chłopski rozum,jeśli by jej nie było,to kielichy zaczęły by się zbliżać do siebie i w końcu nawet geometrii nie dałoby się ustawić...po prostu zaczęło by coś innego puszczać
Swoją drogą,to kto wie czy ja razem z zawiasem nie kupie takowej ...
Swoją drogą,to kto wie czy ja razem z zawiasem nie kupie takowej ...
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 07:19 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
Podepnę się do tematu
Wyrywa mi kielich w mk1 kielich był już spawany do nadwozia
mam na chwilę obecną z przodu sprężyny z mk2 są chyba twardsze od ori z mk1 ale takich nie posiadam.Na założenie czeka kit -60/-40 chciałbym założyć go jak najszybciej ale się obawiam ze będzie gorzej to pękało,wyczyściłem to miejsce śrubokrętem i markerem zaznaczyłem dokąd jest pękniecie żebym wiedział czy się powiększa.
Wystarczy to wyczyścić z rdzy i pospawać migomatem czy grubsza robota?
Wyrywa mi kielich w mk1 kielich był już spawany do nadwozia
mam na chwilę obecną z przodu sprężyny z mk2 są chyba twardsze od ori z mk1 ale takich nie posiadam.Na założenie czeka kit -60/-40 chciałbym założyć go jak najszybciej ale się obawiam ze będzie gorzej to pękało,wyczyściłem to miejsce śrubokrętem i markerem zaznaczyłem dokąd jest pękniecie żebym wiedział czy się powiększa.
Wystarczy to wyczyścić z rdzy i pospawać migomatem czy grubsza robota?
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 14:16 przez Mateusz90, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Wyczyść i wzmocnij wstawiając pasek z blachy.Punktowo połap go dookoła,a można nawet wywiercić kilka otworów w tym pasku blachy i w nich tez przyłapać,żeby był przyspawany całą powierzchnią,a nie tylko wzdłuż krawędzi.Mateusz90 pisze:Wystarczy to wyczyścić z rdzy i pospawać migomatem czy grubsza robota?
Lexyy pisze:to teraz chłopaki co radzicie? wywalić rozpórkę, wywalić kit h&r, czy zostawić rozpórkę i obserwować co się będzie działo dalej
Lexyy nie masz się czym przejmować już w kilku ibizach widziałem coś takiego, sam byłem się też zapytać blacharza czy to groźne to powiedział że nie bo to tylko jakaś masa pęka a nie blacha, i powiedział że jak sztywny zawias to rozpórka obowiązkowo !
Mateusz90 u Ciebie to rozpórka już dawno powinna być założona (jeżeli jeszcze nie masz) skoro w takim stanie masz budę, pospawaj to i wstaw rozpórę i będzie git.
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 18:16 przez Jakobe, łącznie zmieniany 1 raz.
hehe buda taka zła nie jest najgorszy ten kielich i prawe tylne nadkole od środka rozpórki jeszcze nie mam będzie dopiero za jakiś miesiac(od kiedy mam auto w sumie jestem bez pracy).A z kielichem na dniach podjadę żeby ktoś pospawał dużo nie jeżdżę,miesiąc bez rozpórki jeszcze musi dać rade :green_fuck:
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 19:30 przez Mateusz90, łącznie zmieniany 1 raz.
- eldorado84
- Gadatliwa bestia
Przy sportowym zawiasie musi być rozpórka, musi buda być czymś "spięta", kolejna przydatna rzecz to klatka bezpieczeństwa - ale to wiadomo koszt chyba że ktoś jest majsterkowiczem to z rur alu lub stalowych zrobi sobie.
http://www.w202.pl/viewtopic.php?t=10205&start=0
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54809
- O żesz ty kur.., w chu.. jeb.. twoja mać, pier...ny, zasr.., poje..y kut..s !! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął. ;) ;)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54809
- O żesz ty kur.., w chu.. jeb.. twoja mać, pier...ny, zasr.., poje..y kut..s !! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął. ;) ;)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=228162Lexyy pisze:chłopaki a jak poprawnie zamontować rozpórkę
Ze śrubą rzymską na podniesionym aucie rozkrecic do oporu i opuścić auto
Normalna rozpórka bez śruby, auto musi stać na kołach
http://www.motofakty.pl/artykul/rozpork ... zenia.html
Normalna rozpórka bez śruby, auto musi stać na kołach
http://www.motofakty.pl/artykul/rozpork ... zenia.html
Jakobe, w tym linku co podałeś napisane są jakieś brednie
rozpórkę sztywną zakłada się na podniesionych kołach po to, żeby nie przykręcić jej do już zgiętej budy (chodzi o to, żeby buda miała wymiary zbliżone do fabrycznych), rozpórka ze śrubą rzymską może być mocowana na stojącym aucie, może na podniesionym - nie ma to znaczenia, rozkręca się na podniesionym żeby nie zerwać gwintu, ale broń Boże nie na maksa do oporu po to w rozpórce jest regulacja, żeby ustawić dokładnie fabryczny rozstaw kielichów
rozpórkę sztywną zakłada się na podniesionych kołach po to, żeby nie przykręcić jej do już zgiętej budy (chodzi o to, żeby buda miała wymiary zbliżone do fabrycznych), rozpórka ze śrubą rzymską może być mocowana na stojącym aucie, może na podniesionym - nie ma to znaczenia, rozkręca się na podniesionym żeby nie zerwać gwintu, ale broń Boże nie na maksa do oporu po to w rozpórce jest regulacja, żeby ustawić dokładnie fabryczny rozstaw kielichów