obcieraja opony z tylu pomocy!!!
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam ponownie male awarie sprzetowe!!
tak jak pisałem- wymieniłem amorki z tyłu na gazowe i załozyłem odbujniki i powiem wam ze usterka ustapila,
ale po przygladnieciu sie starego amorka zauważyłem ze jest delikatnie liźniety kielich przez oponę która prawdopodobnie delikatnie obciera przy skretach kiedy zaczyna opona pracowac na boki.
A WIĘDZ WNIOSEK: opna 205/50 R16 NA FABRYCZNE ALUSY JEST ZA WYSOKA ! ! !
DZIĘKI KOLEDZY ZA POMOC!!!
tak jak pisałem- wymieniłem amorki z tyłu na gazowe i załozyłem odbujniki i powiem wam ze usterka ustapila,
ale po przygladnieciu sie starego amorka zauważyłem ze jest delikatnie liźniety kielich przez oponę która prawdopodobnie delikatnie obciera przy skretach kiedy zaczyna opona pracowac na boki.
A WIĘDZ WNIOSEK: opna 205/50 R16 NA FABRYCZNE ALUSY JEST ZA WYSOKA ! ! !
DZIĘKI KOLEDZY ZA POMOC!!!
-
- Mały gagatek
Witam mam problem ze swoim golfiaczem otoz obcieraja mi opony z tylu o nadkole tzn o ten wpuszczony rant do srodka blotnika co mam zrobic nadmieniam iz ze mam alufelgi 15" 195x50:/ co musze nizszy profil watpie bo i tak bedzie obcierac:/ chyba wezszy:/ a i chcialem nadmienic ze bylem sie pytac i powiedzieli mi ze jak podegne ten rancik to lakier mi popeka i wyjdzie rdza a jak wytne to wyjdzie rdza
ameryki nie odkryłeś... dlatego się zakłada seryjne homologowane wielkości opon, a nie takie jakie akurat się uda tanio kupićnawiasvw pisze:opna 205/50 R16 NA FABRYCZNE ALUSY JEST ZA WYSOKA ! ! !
Jak się nie mylę XX jahre na BBS RS 16" miały w oryginale 205/45 i sprawdź czy nie masz rozwalonych tulei tylnej belki bo jeśli jedna się rozwali a druga będzie trzymać to belka może się przesunąć i będziesz miał czteroślada.
-
- Mały gagatek
Do forumowicza: shmatan.
Drogi kolego jakbys nie zauwazyl to na wlewie paliwa sa zalecane rozmiary felg i opon i tam znalazlem ze moge miec 195x50 takie tez zalozylem i mi obcieraja a wiec jak nie jestes w temacie to po co sie udzielasz?
Drogi kolego jakbys nie zauwazyl to na wlewie paliwa sa zalecane rozmiary felg i opon i tam znalazlem ze moge miec 195x50 takie tez zalozylem i mi obcieraja a wiec jak nie jestes w temacie to po co sie udzielasz?
-
- Mały gagatek
tuleje mam do wymiany ale kolega nie i tez mu obcieraja... a chcialem sie zapytac czy moge na felge 15" na ktorej teraz jest zalozona opona 195x50 moge zalozyc oponke 185x 55?
Założyć możesz bez problemu bo na felgę będzie na pewno pasować tylko w twoim wypadku nie wiem jak będzie z tym obcieraniem.
Ja mam fele 16" z tyłu 9" szerokości i na to naciągnięta opona 205/45 i powiem że, do tego miejsca, w którym ci obciera to jeszcze mam spory zapas. A na 15" z reguły zakłada się właśnie oponki 195/50. Kumpel w swoim XX jahre ma 195/50 15" zimówki i się wszystko elegancko mieści.
Ja mam fele 16" z tyłu 9" szerokości i na to naciągnięta opona 205/45 i powiem że, do tego miejsca, w którym ci obciera to jeszcze mam spory zapas. A na 15" z reguły zakłada się właśnie oponki 195/50. Kumpel w swoim XX jahre ma 195/50 15" zimówki i się wszystko elegancko mieści.
-
- Mały gagatek
...
Ostatnio zmieniony pn lis 04, 2013 03:54 przez Krzychu_ManUtd, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzychu_ManUtd, a gdzie jest Twój problem? w temacie jestem, i pisałem odnośnie użytkownika nawiasvw który zakłądał ten temat - nie wszystko kręci się wokół Ciebie Krzychu_ManUtd
Nie wiem czy masz oryginalne felgi czy nie. Jeżeli nie to musisz się z tym liczyć ze masz nieodpowiednie et felgi i koło za bardzo wystaje na zewnątrz. Więc wniosek jest taki albo zmienić felgi albo zaklepać ranty jak nie masz gleby to ewentualnie gumowe odboje ale wtedy licz się z tym że, tył będziesz miał sztywny i będzie ci podskakiwał jak piłeczka pingpongowa. Ja w swoim jak już wcześniej pisałem mam 16" z szerokością 9" felga wystaje ok 0,5cm za błotnik i u mnie przy porządnej glebie nie mogłoby się obejść bez naciągania opony i klepania rantów nadkoli. A propos klepania rantów są do tego specjalne przyrządy zakładane na piastę, z gumową rolką. Lakier się podgrzewa i jedzie się z koksem. Dobrze wykonana robota gwarantuje brak rdzy w późniejszym użytkowaniu.Krzychu_ManUtd pisze:to dlaczego mi to obciera?
Często wykonane z ori podnośnika i kawałka stalówki/piasty.vwkarfso pisze:są do tego specjalne przyrządy zakładane na piastę, z gumową rolką