Mój swap G60- 1000 pytań do...
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Musisz mieć linkę ze ślimakiem i wkręcasz ja zamiast impulsatora i działa
Licznik powinien podejść z obojętnie jakiego 8v i być wyskalowany do 260km/h
Licznik powinien podejść z obojętnie jakiego 8v i być wyskalowany do 260km/h
Vr6 24v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=328873
Re: Mój swap G60- 1000 pytań do...
To coś, co wyciągłeś ze skrzyni jest rozbieralne, odkręcasz plastikową nakrętke, sam implusator zostawiasz w spokoju, napęd wkręcasz spowrotem do skrzyni a do tego kupujesz linke prędkosciomierza (tylko musisz dobrze poszukać, bo potrzebujesz linki która pasuje do skrzyni 02A i licznika z G2 a o taką nie jest tak łatwo)gitfunfel pisze:Witam, mam kolejne pytanie. Chodzi mi o podłączenie prędkościomierza. W skrzyni (ATB) jest czujnik elektroniczny (191 919 149A) a licznik będę miał na linkę. Gdzieś na forum była już o tym kiedyś mowa ale nie umiem znaleźć tego tematu. Na co zmienić ten impulsator? Czy w ogóle montowano w skrzyniach G60 prędkościomierze na linkę czy tylko elektroniczne. A druga sprawa to tzw. "indeksy prędkości" licznika. Jaki indeks musiałby mieć licznik, żeby wszystko fungowało dobrze?
Mam pytanie, być może śmieszne dla większości ale nie widziałem wcześniej jak to było poskładane więc nie wiem. Otóż jak podłączyć regulator ciśnienia paliwa? Mam dwa obrazki:
1. REGULATOR
2. KOLEKTOR / SZYNA
I teraz co do czego? Wiem że "1" ma być do "A"
A reszta?
1. REGULATOR
2. KOLEKTOR / SZYNA
I teraz co do czego? Wiem że "1" ma być do "A"
A reszta?
Ostatnio zmieniony śr cze 22, 2011 22:36 przez gitfunfel, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiec tak :
2 podłącz do C
B to zasilanie paliwem ze zbiornika
3 powrót do zbiornika
Z tego co widzie to regulator jest regulowany i przydał by się jeszcze manometr
2 podłącz do C
B to zasilanie paliwem ze zbiornika
3 powrót do zbiornika
Z tego co widzie to regulator jest regulowany i przydał by się jeszcze manometr
Vr6 24v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=328873
Mam takie nowe problemy:
1. Zerwały mi się kabelki z wtyczki przełącznika ciśnienia instalacji paliwa i teraz nie wiem który kabelek gdzie ma być. Jest czerwo-żółty i czerwono-biały. Który ma być w na dole a który na górze wtyczki?
2. Gdzie zamontowana ma być wtyczka do sondy lambda? Bo szukam wszędzie i nie mogę znaleźć. Chodzi o to:
3. Trzeci problem to podciśnienie do serwa hamulcowego. Nie chciałem ABS'u więc zamontowałem zwykłe serwo i pompę. Jest kilka tematów o tym ale w każdym wszyscy się rozwodzą czy w silniku doładowanym występuje podciśnienie. Mi chodzi o to gdzie konkretnie podłączyć wężyk do serwa. Na pewno za przepustnicą bo tam będzie chyba występowało podciśnienie gdy się puści pedał gazu. Znalazłem taki schemat. Widać na nim rozdzielacz (2 i 3). 3 leci do licznika a 2 do A/C czyli... nie wiem do czego. Można byłoby zastosować taki rozdzielacz i wykorzystać ten wężyk (nr 2) do serwa?
P.S. Czy G60 były w ogóle bez ABS'u?
1. Zerwały mi się kabelki z wtyczki przełącznika ciśnienia instalacji paliwa i teraz nie wiem który kabelek gdzie ma być. Jest czerwo-żółty i czerwono-biały. Który ma być w na dole a który na górze wtyczki?
2. Gdzie zamontowana ma być wtyczka do sondy lambda? Bo szukam wszędzie i nie mogę znaleźć. Chodzi o to:
3. Trzeci problem to podciśnienie do serwa hamulcowego. Nie chciałem ABS'u więc zamontowałem zwykłe serwo i pompę. Jest kilka tematów o tym ale w każdym wszyscy się rozwodzą czy w silniku doładowanym występuje podciśnienie. Mi chodzi o to gdzie konkretnie podłączyć wężyk do serwa. Na pewno za przepustnicą bo tam będzie chyba występowało podciśnienie gdy się puści pedał gazu. Znalazłem taki schemat. Widać na nim rozdzielacz (2 i 3). 3 leci do licznika a 2 do A/C czyli... nie wiem do czego. Można byłoby zastosować taki rozdzielacz i wykorzystać ten wężyk (nr 2) do serwa?
P.S. Czy G60 były w ogóle bez ABS'u?
Ostatnio zmieniony wt sie 09, 2011 09:19 przez gitfunfel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Knutek
- Ma gadane
- Kontakt:
Dzisiaj zrobie fotke jak u siebie to wykombinowałem i działa idealnie
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
U mnie żółto-czerwony idzie do górnego pinu.1. Zerwały mi się kabelki z wtyczki przełącznika ciśnienia instalacji paliwa i teraz nie wiem który kabelek gdzie ma być. Jest czerwo-żółty i czerwono-biały. Który ma być w na dole a który na górze wtyczki?
Co do sondy to nie wiem bo ja mam wtyczkę 3 przewodową.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=296391 <--- Moje RALLYE G60+
to nie jest przełąćznik ciśnienia paliwa, gdzieś wyczytałem, że jest to czujnik temperatury paliwa, że jeśli temp. paliwa jest zbyt wysoka to załącza się wentylator chłodnicy i chłodzi komprę ja nie mam tego w ogóle podłączonego, bo mam wiązkę z PF-agitfunfel pisze:1. Zerwały mi się kabelki z wtyczki przełącznika ciśnienia instalacji paliwa
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Mój swap G60- 1000 pytań do...
kolega w temacie dobrze nazwal to przelacznik cisnienia ,nie temperatury, jest to potwierdzenie cisnienia 1,2 bara dla ukladu wychladzaniapontos87 pisze:to nie jest przełąćznik ciśnienia paliwa, gdzieś wyczytałem, że jest to czujnik temperatury paliwa, że jeśli temp. paliwa jest zbyt wysoka to załącza się wentylator chłodnicy i chłodzi komprę ja nie mam tego w ogóle podłączonego, bo mam wiązkę z PF-agitfunfel pisze:1. Zerwały mi się kabelki z wtyczki przełącznika ciśnienia instalacji paliwa
czujnik o ktorym mowisz jest na lewo od "krokowca" (niebieski) i to on potwierdza temperature dla schladzania silnika i dodatkowo paliwa , ale wszystko i tak jest ze soba powiazane
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=74&t=394780" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Drodzy koledzy,
tez jestem na podobnym etapie jeżeli chodzi o ciskanie G60 do mk1 Chcę troszke odświeżyć temat z racji tego, że mam tam kilka problemów na które się natchnałem. Chodzi o wymianę rozrzadu.
Po 1 zdemontowałem ori koło zamachowe i dałem od 16V bo podchodzi do skrzyni 2Y - temat oczywisty. Nie pomyslałem, że bede zmieniał rozrząd i na kole z 16v co prawda jest zaznaczony punkt "0" połozenia wału jednak w innym miejscu. Skrzynia już załozona, motor wisi w komorze. Rozrząd rozebrany i... właśnie pojawił się problem. Na kole pasowym jednak jest punkt wybity + strzałka na dolnej obudowie. Wnioskuję że to ten punkt połozenia "0" wału. Ustawiam wegług niego + góra + koło wałka pośredniego z tego rysunku:
Wszystko poskładane, motor nie chce palić, strzelił raz i na tym się skończyło. Zdejmuję kopułkę aparatu zapłonowego i po ustawieniu wału na "0" palec jest skierowany na 4 cylinder... Powinien być raczej na 1...? Zdejmuje pokrywę zaworów - krzywki 1 cylindra są na gorze, więc nie wiem o co chodzi...
Jak to powinno być prawidlowo bo juz się pogubiłem.
tez jestem na podobnym etapie jeżeli chodzi o ciskanie G60 do mk1 Chcę troszke odświeżyć temat z racji tego, że mam tam kilka problemów na które się natchnałem. Chodzi o wymianę rozrzadu.
Po 1 zdemontowałem ori koło zamachowe i dałem od 16V bo podchodzi do skrzyni 2Y - temat oczywisty. Nie pomyslałem, że bede zmieniał rozrząd i na kole z 16v co prawda jest zaznaczony punkt "0" połozenia wału jednak w innym miejscu. Skrzynia już załozona, motor wisi w komorze. Rozrząd rozebrany i... właśnie pojawił się problem. Na kole pasowym jednak jest punkt wybity + strzałka na dolnej obudowie. Wnioskuję że to ten punkt połozenia "0" wału. Ustawiam wegług niego + góra + koło wałka pośredniego z tego rysunku:
Wszystko poskładane, motor nie chce palić, strzelił raz i na tym się skończyło. Zdejmuję kopułkę aparatu zapłonowego i po ustawieniu wału na "0" palec jest skierowany na 4 cylinder... Powinien być raczej na 1...? Zdejmuje pokrywę zaworów - krzywki 1 cylindra są na gorze, więc nie wiem o co chodzi...
Jak to powinno być prawidlowo bo juz się pogubiłem.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mało tego, wcześniej silnik palił bez problemu jak był w passacie . Zauwazyłem (zanim rozebrałem stary rozrząd) ustawiając wał na "0" punkty na kole wałka rozrządu nie równały się z płaszczyzną głowicy jak mówi rysunek... były jakby po przeciwnej stronie, co za tym idzie krzywki wałka były na gorze ale na 4 cylindrze i na ten gar był skierowany palec... i tak samo poczatkowo ustawiłem nowy rozrząd...Motor nie chciał zapalić po długich męczarniach... Więc ustawiłem jak wyzej opisałem - według rysunku...
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Wałek aparatu zapłonowego napędany jest z kółka pompy oleju. Nie przesunąłeś czasem tego kółka? Po ustawieniu rozrządu na znaki (krzywki pierwszego cylindra w górze) palec rozdzielacza ma pokazywać pierwszy cylinder. Kręć tak długo wałkiem pompy oleju przed spięciem rozrządu aż nie najedziesz palcem rozdzielacza na 1 gar w kopułce. Pamiętaj że 2 pełne obroty wału dają Ci tylko jeden obrót wałka rozrządu.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Cześć, bugalon, właśnie tego kółka nie ruszałem, ciekawe jest to, że zamieniłem przewody zapłonowe 1 z 4 i 2 z 3, silnik odpalił, słychać delikatnie zawory ale chodzi w miarę równo. Nie wiem czy dobrze zrobiłem. Punkt na kole wałka AUX z rysunku pokrywa się z punktem koła CS, pozmieniałem tylko przewody...