lambda w g60
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
lambda w g60
witam jak sprawdzić czy sonda lambda jeszce zyje.
na których przewodach ją zmierzyć i ile powinna pokazywać.
na których przewodach ją zmierzyć i ile powinna pokazywać.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=49479
ten pojedynczy kabel we wtyczce to kabel sygnałowy i na nim musisz mierzyć wskazania sondy, ten kabel z oczkiem to masa a dwa pozostałe to zasilanie grzałek bierzesz miernik w dłoń (miernik musi być dobrej klasy ponieważ wskazania na sondzie dość szybko się zmieniają i tani miernik pokaże jedynie wartości uśrednione) i styk plusowy przykładasz do kabla sygnałowego a styl minusowy do masy sonda działa w zakresie 0-1V wskazania przy pracy na równych obrotach silnika lub biegu jałowym powinny być na poziomie ok 0,5V z małymi wahaniami (wtedy mieszanka jest najbardziej przybliżone mieszance stechiometrycznej) w momencie gdy dodasz gazu lub odejmiesz wskazania sondy powinny się wahać w całym zakresie jej działania ponieważ zanim sterownik silnika dostanie sygnał z lambdy zareaguje na jej wskazania i zmieni dawkę paliwa i powietrza żeby uzyskać mieszankę stechiometryczną przez krótką chwilę powstaje mieszanka za uboga lub za bogata jeśli zaobserwujesz że wskazania sondy są cały czas na jednym poziomie lub w ogóle nie powstaje żadne napięcie wtedy sonda jest uszkodzona
mam nadzieje że przedstawiłem to jasno i zrozumiale pozdrawiam
mam nadzieje że przedstawiłem to jasno i zrozumiale pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lis 08, 2008 17:26 przez AD6, łącznie zmieniany 2 razy.
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
nie zaszkodzi spróbowaćmalutki83 pisze:czy porobic pomiary na rożnych obrotach czy to niema znaczenia
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP