9A ,porting + dopreznie i plytki w 16v?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
Pany pacjent to 9a , w pelni wyremontowany, wszystko nowe lacznie z tlokami, glowa org 9A , caly dolot ABF i digi2(jeszcze bez softa) , doszlismy do wnosku ze granice 9.2s do 100 (audi B3) to malo cos, wiec bedzie sciagana glowica, dopreznie na 11,5:1 max rozwiertu i ksztalowania kanalow + frezowanie zaworow i pytanie czy zostawic to na hydraulice czy dac plytki, a i mam jeszcze pytanie czy zrobic portkig tej 9A czy ABF bo taka moge miec, walki napewna beda ABF. Wszystkie sugestie mile widzane.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Odpowiedź czy rzeźbić z 9A czy ABFa zależy od tego, o których dokładnie głowicach mówisz, bo w 16V to kilka typów ich było (wkładali je do różnych silników). Audi czerwone??
Re: 9A ,porting + dopreznie i plytki w 16v?
Do ilu można kręcić silnik na seryjnej głowicy z hydrauliką bo to pewnie będzie istotne czy isć w mechanike
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: 9A ,porting + dopreznie i plytki w 16v?
Toffic ja wiem z byly rozne , napisze ci dokladnie jak typ, w kazdym badz razie kolektor ssacy z ABF ma taka sama srednice jak wejscia ssace, idealnie sie pokrywaja. Wiec to chyba ta najlepsza, pozaatym jak w srodku palcen sprawdzalem zwezki praktycznie nie wyczulem, tak czy siak i tak poprawimy, a soft w sumie pewnie bedzie twoj. Ocszywice o audi chodzi
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Inaczej zapytam: w głowicy z 9A masz zamki zaworowe jak w VW 8V czy jak w maluchu??
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Do walkow z ABFa nie ma zadnego uzasadnienia zeby isc w mechanike.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Toffic na 2 albo 3 wyciecia w trzonku, nie pamietam bo skladalem ja ponad pol roku temu . Ja mysle ze mechanikam bedzie lepsza na 7000 + rpm.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Odpowiedź bezpośrednio na pytanie jest taka - jeśli nie zamierzasz kręcić motoru wyżej niż do 7500 i chcesz zastosować wałki z ABFa to zostaw hydraulikę. Spokojnie ogarnie temat i unikniesz rzeźby z płytkami.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
-
- Forum Master
- Kontakt:
Wiesz w sumie raczej nie, to sie okaze jak moc bedzie wychodzic, walki z abf nie wymagaja wiecej niz 7200 bo i ta sa za tepe na krecenie nawet dopreznie tu nie pomoze. Tylko 276 schricki i wtedy mozna na 7000 +++ atakowac. A to sie okaze najpierw zrobimy to co bylo zakladane.
że tak spytam bo tęz chcę przeprowadzic podobne mody.
Jak uzyskac takie doprężenie 11,5 macie jakies konkretne liczby do ilu zebrać głowicę? Czy to jest bezpieczne?
Sam mam głowicę z KR albo PL ale wolałbym poddać portingowi głowicę z ABF'a bo ponoć sa wytrzymalsze i nię pękają.
Tylko tu powstaje dylemat bo przeciez Z KR mają wieksze średnice kanałów niż te z ABF'a. Ale ponoć nie wszystkie
Macie numery tych lepszych głowic?
Jak uzyskac takie doprężenie 11,5 macie jakies konkretne liczby do ilu zebrać głowicę? Czy to jest bezpieczne?
Sam mam głowicę z KR albo PL ale wolałbym poddać portingowi głowicę z ABF'a bo ponoć sa wytrzymalsze i nię pękają.
Tylko tu powstaje dylemat bo przeciez Z KR mają wieksze średnice kanałów niż te z ABF'a. Ale ponoć nie wszystkie
Macie numery tych lepszych głowic?
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
Z ABFa też niestety pękają... Inaczej; wszystkie "dobre" głowice pękają, co czyni je tylko dobrymi a nie doskonałymi
a mozesz mi powiedzieć które to sa dobre?
te z większymi kanałami?
bo jesli tak to może lepiej zrobić porting takiej głowicy z mniejszymi kanałami i defacto i tak lepszy efekt uzyskamy
te z większymi kanałami?
bo jesli tak to może lepiej zrobić porting takiej głowicy z mniejszymi kanałami i defacto i tak lepszy efekt uzyskamy
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514