ABF on Megasquirt
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
tirsone pisze:Hmmm ale o co cho..z tym tematem? : )
Chcesz coś modzić u siebie czy jak?
Wiadomo, że wszystko zależy od kasy... im jej więcej tym lepsze perspektywy...
Ale uczciwie mówiąc ABF-T to najlepsza opcja z tych które są do wyboru..
Temat jest jak najbardziej poznawczy o nic nie "chodzi"
kiedy mówisz że
tirsone pisze: ABF-T to najlepsza opcja z tych które są do wyboru..
było by dobrze jak by kolega to udowodnił bo zaraz sie znajdzie ktoś taki co napisze ze arl jest lepszy lub kompresor i przepychanki nieuniknione .
Mnie nie zależy chciałbym sie dowiedzieć jaki jest współczesny tend tuningowców na co stawiają
Pozdro
Ostatnio zmieniony czw sty 21, 2010 18:33 przez Drogojad, łącznie zmieniany 1 raz.
heh... ciężko mi coś "udowodnić", w sumie każdy lubi co innego... jeden lubi N/A i kręcić to jak wiertarkę, inny kompresor i zabawę z dorabianiem łap i kół pasowych, kolejny postawi na turbo.. bo dobrze zmontowane i zestrojone powinno najdłużej działać i nie paść...Drogojad pisze:było by dobrze jak by kolega to udowodnił bo zaraz sie znajdzie ktoś taki co napisze ze arl jest lepszy lub kompresor i przepychanki nieuniknione .
Mnie nie zależy chciałbym sie dowiedzieć jaki jest współczesny tend tuningowców na co stawiają
Pozdro
Ale to tylko teoria...
A o dieslu się nie wypowiadam bo nie jechałem nigdy autem z ARLem
Tak jesttirsone pisze:heh... ciężko mi coś "udowodnić", w sumie każdy lubi co innego... jeden lubi N/A i kręcić to jak wiertarkę, inny kompresor i zabawę z dorabianiem łap i kół pasowych, kolejny postawi na turbo.. bo dobrze zmontowane i zestrojone powinno najdłużej działać i nie paść...
Ale to tylko teoria...
Moze dałem plame i źle sformułowałerm pytanie w ankiecie bo lepiej jak by brzmiało "czym byś chciał jeździć na codzień" wadomo 16v Turbo ma przewage pod kazdym względem i chyba zwycięzy w ankiecie ale każdy lubi co innego. Tak naprawde jedynym minusem Turbo bęzyny jest wysokie spalanie( tylko kto na to patrzy w dziale Speed). Wiadomo tez powszechnie że kompresor i wałki nie seryjne spalania nie zmiejszają jedynym ewenementem jest chyba tylko diesel.
yahoo_p pisze:tego nie da się udowodnić, ile osób tyle zdań, każda droga ma swoje plusy i minusy...
da sie na hamowni ale tak naprawde każdy ma swoje preferencje. Po to zrobiłem ankiete żeby je obnażyć
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 11:05 przez Drogojad, łącznie zmieniany 1 raz.
Hamownia nie jest wyznacznikiem co jest lepsze.Były na naszym forum doładowane ABF-y gdzie rozpisywano się że jakie to one wspaniałe i w ogóle a potem kończyły z dziurami w tłokach itp.
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 18:45 przez Mateusz74, łącznie zmieniany 1 raz.
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
moze też coś powiem w tym temacie
nie ma co porównywać doładowanych silników z wolnossącymi to po pierwsze
a dwa to jakiś to dziwny wątek patrzac na temat i porównyjać to do codziennej jazdy...
jeśli juz względy ekonomiczne to ARL praktyczne to ABF
a każda już ingerencja turbo bądź kompresor (nawet wieksze turbo do ARL-a) wiąże się z jakaś awaryjnością badź też szybszym zużywaniem sie podzespołów
nie ma co porównywać doładowanych silników z wolnossącymi to po pierwsze
a dwa to jakiś to dziwny wątek patrzac na temat i porównyjać to do codziennej jazdy...
jeśli juz względy ekonomiczne to ARL praktyczne to ABF
a każda już ingerencja turbo bądź kompresor (nawet wieksze turbo do ARL-a) wiąże się z jakaś awaryjnością badź też szybszym zużywaniem sie podzespołów
www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
Jezdziłem 1.9 TDI PD podkreconym na 200km w budzie golfa 3 i powiem że niezle to idzie na codzien i na trasy piekna sprawa nie ma nic lepszego ale do zabawy i do fury na wekkend nigdy w życiu diesel... napewno najlepsze bedzie to ABF Turbo ale spalanie i koszt napraw napewno duzo wiekszy niz wolnossacym ABF dlatego wszystko zalezy kto ile ma gotowki
Sam mam podłubanego ABF który tylko słuzy do zabawy i od 2 lat nie wie co to delikatna jazda i jeszcze nic w nim nie padło wątpie że ABF turbo lub kompresor by tyle wytrzymał
Sam mam podłubanego ABF który tylko słuzy do zabawy i od 2 lat nie wie co to delikatna jazda i jeszcze nic w nim nie padło wątpie że ABF turbo lub kompresor by tyle wytrzymał
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 20:06 przez Rapcio, łącznie zmieniany 3 razy.
ABF on Megasquirt
NIe wiem za bardzo gdzie, wiec zapytam Tutaj. Szukam Kogos kto ma zmontowanego ABFa na megasquircie. Albo podjął by sie ustawienia czegos takiego. JA tego nie montowalem , ale mozna zauwazyc ze prawie nic nie jest podpiete do tego MS'a Czujnik polozenia walu jest odpiety , cisnienia oleju zaslepione... wiec nie wiem jak to auto w ogole działa. Wydaje mi sie ze dostaje inf. tylko od czujnika Halla. a moze to tak powinno byc... Ja sie az tak na elektryce nie znam , ale moj zdrowy rozsadek podpowiada mi ze jest to zmontowane nie tak jak trzeba. Chcialem nawet kupic seryjnego kompa z wiazką i sprzedac MS'a ale jak dowiedzialem sie ile by mnie kosztowała taka przyjemnosc to rezygnuje z tego pomyslu. CHcialbym to jakos zrobic , bo w aucie falują obroty , a czasem jak sie wrzuci luz to obroty spadają i gasnie. Mam Wrazenie ze to jest wlasnie powod. Bo co innego? OStatnio wyczysncilem przepustnice , ale nic to nie dalo, a nawet jakos specjalnie brudna nie byla.