ABF - ciekawostka z podlaczeniem aku do ecu
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- lunatyk1981
- Ma gadane
Witam, przeglądając siec w poszukiwaniu problemow z silnikiem ABF (2.0 16v) znalazłem ciekawe zapytanie o pomoc na forum elektrody
„Cześć koledzy, zarejestrowałem się tutaj dzisiaj, bo nie moge już nigdzie znaleść pomocy, sprawa wygląda tak auto przerywa ok 2500-3100 obrotów, ponoć chodzi o zasilanie komputera, jak to zrobić? z tego co powiedział jeden mechanik to trzeba coś podłączyć kabel bezpośrednio z akumlatora do komputera ale że nie znam się na tym, moze umiecie jakos pomoc??
PS kto miałby schemat ABFa elektryki?? będe STRASZNIE wdzięczny, naprawde potrzebuje pomocy, bo nie stac mnie wywalić 400-500 zł na naprawe, a ponoc trawa ok 50 min, i to tylko głupi kabel
z tego co wiem jeszcze:
-czasami przekaznik ecu powoduje to, ale u mnie jest ok
-z tego co wnioskuje trzeba pociagnac kabel od akumlatora do bezpiecznikow i do ecu? czy do ecu i do bezpiecznikow... nie znam się ale moze to podda wam jakis pomysł”
Czy ktos miał już do czynienia z czyms takim jak podpinanie zasilania bezpośrednio pod ecu wspomniane w zapytaniu ?
Pamietam bodajze evo zawsze powtarzal ze w golf’ach 3 z silnikiem abf trzeba zrobic myk z skrzynka bezpiecznikow bo inaczej często zadazaja się problemy z tym silnikiem, może wlasnie to miał na mysli.
Jeśli ktos cos wie wiecej fajnie by było jakby się podzielil informacjami
pozdrawiam
„Cześć koledzy, zarejestrowałem się tutaj dzisiaj, bo nie moge już nigdzie znaleść pomocy, sprawa wygląda tak auto przerywa ok 2500-3100 obrotów, ponoć chodzi o zasilanie komputera, jak to zrobić? z tego co powiedział jeden mechanik to trzeba coś podłączyć kabel bezpośrednio z akumlatora do komputera ale że nie znam się na tym, moze umiecie jakos pomoc??
PS kto miałby schemat ABFa elektryki?? będe STRASZNIE wdzięczny, naprawde potrzebuje pomocy, bo nie stac mnie wywalić 400-500 zł na naprawe, a ponoc trawa ok 50 min, i to tylko głupi kabel
z tego co wiem jeszcze:
-czasami przekaznik ecu powoduje to, ale u mnie jest ok
-z tego co wnioskuje trzeba pociagnac kabel od akumlatora do bezpiecznikow i do ecu? czy do ecu i do bezpiecznikow... nie znam się ale moze to podda wam jakis pomysł”
Czy ktos miał już do czynienia z czyms takim jak podpinanie zasilania bezpośrednio pod ecu wspomniane w zapytaniu ?
Pamietam bodajze evo zawsze powtarzal ze w golf’ach 3 z silnikiem abf trzeba zrobic myk z skrzynka bezpiecznikow bo inaczej często zadazaja się problemy z tym silnikiem, może wlasnie to miał na mysli.
Jeśli ktos cos wie wiecej fajnie by było jakby się podzielil informacjami
pozdrawiam
Słowa to słowa, a czyny to czyny.
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Wrocław 793-195-950
Kolego też to czytałem bo miałem problemy z przerywaniem w pewnym zakresie obrotów. Winny był przekaźnik nr. 30, tak że jak masz możliwość to podmień go sobie i zobacz czy będzie poprawa.
- lunatyk1981
- Ma gadane
Tak, przekaźnik nr 30 jest slawny… już go sprawdzałem ale dzis wymienilem pompe paliwa .. jest o wiele lepiej ale to nie jest jeszcze 100% … czasem przy przyspieszaniu na wzyszych obrotach ma takie drzenia. Ale ogolnie te zapytanie mnie zaciekawilo bo swojego sposób Evo bodajze tłumaczył ze ma 100% sposób uleczania Abf’ow niechcial zdradzic ale cos wlasnie związanego z skrzynka bezpiecznikow.
Zimne luty pękają w przekaźniku... Przerabiane dwukrotnie u kolegi
- lunatyk1981
- Ma gadane
w zasadzie podmienic jeszcze raz ten przekaźnik nic mi nie zaszkodzi, ale co ogolnie nie istnieje jakis inny myk z skrzynka bezpiecznikow choćby opisany ze niby podlaczenie ecu bezpośrednio pod aku ?
możesz podłączyć ecu (konkretnie 24 i 9 pin ) na stałe do +12 ale co Ci to da ?
Przekaźniki maja za zadanie zabezpieczenie elektryki silnika
Przekaźniki maja za zadanie zabezpieczenie elektryki silnika
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Wrocław 793-195-950
Wrocław 793-195-950
-
- Użytkownik
- Kontakt:
ja też miałem problem z przekaźnikiem nr 30-silnik przerywał najpierw lekko rzadko,ale wraz z czasem nasilały się objawy,lutownica w rękę 15min i chodzi jak ta lala ;D
Ibi 0-100km/h ABF
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
Tylko nie żałować kalafonii do tego bo luty wyjdą za twarde i będzie powtórka z rozrywki. Najlepiej iść gdzieś gdzie naprawiają telewizory czy telefony i dać te 5zł za przelutowanie przekaźnika.
- lunatyk1981
- Ma gadane
Czy przy awarii przekaźnika 30 jest charakterystyczne cos takiego ze np. trzymam wciśnięty pedal gazu rowno, nie ruszam noga a silnik wpada w minimalne drgana.. tzn nie to ze rzuca, przerywa na maxa po prostu ciezko utrzymac rowna prace silnika ciezko to nazwac po prostu takie delikatne drgania jakby minimalnie odejmowac gazu i od razu dodawac.
- lunatyk1981
- Ma gadane
Jeszcze przy okazji może tak troche w mniejszym sensie związane z tematem ale ktos będzie wiedział, zamierzam troche zmodyfikowac układ dolotowy powietrza tzn wiadomo wkladka inna.. dziura w puszce (przy okazji żeby dźwięk troche poprawic) od razu czy ta rure która spod zderzaka doprowadza powitrze tez zmieniac na wiekszy rozstawc czy to nie jest tak konieczne ? bo idac dalej zamierzam wiaodmo porting przepustnicy i rure od puchy do przepustnicy dac 77 mm (dobra srednica czy lepiej pozostac przy 70 ? albo mniej) i wogule wlasnie czy bez zmiany tej rury co zaciąga powietrze do puchy zmiany typu porting i rura do przepustnicy maja sens ?
Btw. Po tych zmianac trzeba cos zmieniac w ustawieniach komputera czy sonda lambda wszystko nastawi ?
Btw. Po tych zmianac trzeba cos zmieniac w ustawieniach komputera czy sonda lambda wszystko nastawi ?
Re: ABF - ciekawostka z podlaczeniem aku do ecu
Każda przepustnica większa niz 65-66mm w ABFie wymaga korekty programulunatyk1981 pisze:Jeszcze przy okazji może tak troche w mniejszym sensie związane z tematem ale ktos będzie wiedział, zamierzam troche zmodyfikowac układ dolotowy powietrza tzn wiadomo wkladka inna.. dziura w puszce (przy okazji żeby dźwięk troche poprawic) od razu czy ta rure która spod zderzaka doprowadza powitrze tez zmieniac na wiekszy rozstawc czy to nie jest tak konieczne ? bo idac dalej zamierzam wiaodmo porting przepustnicy i rure od puchy do przepustnicy dac 77 mm (dobra srednica czy lepiej pozostac przy 70 ? albo mniej) i wogule wlasnie czy bez zmiany tej rury co zaciąga powietrze do puchy zmiany typu porting i rura do przepustnicy maja sens ?
- lunatyk1981
- Ma gadane
Chodzilo mi o rure doprowadzajaca a przepustnice to tylko ta zwężke zlikwidowac, ale pewnie to jest to samo