[mk3] pytanie do posiadaczy ABF’a rozruch a pedał gazu
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- lunatyk1981
- Ma gadane
Witam, pytanie do posiadaczy silnika 2.0 16v (ABF), poza swoim samochodem nigdy nie jeździłem innym z takim samym silnikiem i dlatego nie wiem czy takie zachowanie auta jest normą czy nie, a mianowicie chodzi o to ze podczas odpalania auta gdy ma kłopoty z rozruchem wciskanie pedału gazu w żaden sposób nie pobudza samochód, tzn nie ma żadnego wpływu i nie przyspiesza odpalenia (czy wciskam czy nie tak samo walczy o rozruch), to jest normalne przy tym silniku ?
Słowa to słowa, a czyny to czyny.
- herbiasty
- Forum Master
- Kontakt:
Nie, ten silnik ma palic bez dodawania gazu po maksymalnie 2 obroceniach wału.
RC-Motorsport
https://www.facebook.com/RCmotorsport.Rafal.Cyprys" onclick="window.open(this.href);return false;
Sroka na fejsie:
https://www.facebook.com/Scirocco-53B-b ... 581737776/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/RCmotorsport.Rafal.Cyprys" onclick="window.open(this.href);return false;
Sroka na fejsie:
https://www.facebook.com/Scirocco-53B-b ... 581737776/" onclick="window.open(this.href);return false;
- lunatyk1981
- Ma gadane
Tak rozumiem, wiem ze abfy się troche dlugo odpalaja, ale wiesz np. u mnie jak sa kable WN do wymiany to trzeba stacyjke np. 3 razy włączać i krecic i np. przy innych samochodach podczas krecenia dodawanie gazu pobudza bardziej samochod do rozruchu a tu nic takiego się nie dzieje i dlatego się zastanwiam czy jakas usterka czy to norma przy tym aucie.
-
- Forum Master
- Kontakt:
kostka w stacyjce do wymiany.lunatyk1981 pisze:trzeba stacyjke np. 3 razy włączać i krecic
U mnie jak kostka się wysypała, to trzeba było kluczykiem trzymać do samej dechy, żeby odpalił, inaczej można było akumulator wyheblować a nawet nie pier..dnął
- lunatyk1981
- Ma gadane
Nom kostka już wymieniona to samo, raczej kable na dniach zmieniam i kopulke wiadomo, ale kwestia jest tego pedalu gazu czy przy wlasnie takim kreceniu wciskanie pedalu gazu cos daje przy tym rodzaju silnika ? bo u mnie nie ma zadnej roznicy czy wciskam czy nie, a przywykłem poprzez inne samochody ze jak się wciska to pomaga tzn przyspiesza itp., a tu nic i i nie wiem czy jest cos uszkodzone czy po prostu tak ma być przy tym silniku.
- lunatyk1981
- Ma gadane
o no to dostalem odpowiedz i przynajmniej wiem ze nie jest to wynikiem awarii oke dziekuje wszystko i pozdrawiam
Ja oba swoje ABFy kręciłem max 4 sekundy i nie ważne czy mu nabijałem ciśnienie paliwa czy nie. Teraz w passacie nadal jest to samo.
- lunatyk1981
- Ma gadane
Tak wogule z tego co udalo mi się zdobyc to o silniku ABF chyba wlasnie najwięcej pisze w książce o passacie. Bo tak to ciezko zdobyc jakies szczegolowsze infa o nim w lekturach.
Dzieki jeszcze raz ;]
Dzieki jeszcze raz ;]
Mój też długo kręci a nie podoba mi się to, podobno palą od strzała a mój nie.
-
- Niesolidny sprzedawca
wina nieoryginalnej lub padajacej pompki paliwa moze tez byc zle poskladany jej koszyk. bardzo rzadko zdarza sie tez regler cisnienia. sprawdzic wg. serwisowki jakie cisnienie paliwa jest po pol godz od wylaczeniu silnika
smaruj gofera dżemorem!!!
a jak śmierdzi z wężyka od regulatora ciśnienia benzyną?
Kupię wygłuszenie maski do mkIII GTI 16v
- toudi
- Forum Master
- Kontakt:
Re: [mk3] pytanie do posiadaczy ABF’a rozruch a pedał gazu
jest opcja ze zawory nie trzymaja i paliwo splywa do baku. abf ma palic czy zimny czy cieply max 4-5sekund bez dodawania gazu.ja mam seryjne pompy z 90koni i jakos sie odpycha;)
[img]http://picasaweb.google.com/malecsc/Plaza#5541992316378824242[/img]
Re: [mk3] pytanie do posiadaczy ABF’a rozruch a pedał gazu
Więc co może być przyczyną tego, że tak nie jest?herbiasty pisze:Nie, ten silnik ma palic bez dodawania gazu po maksymalnie 2 obroceniach wału.
Kupię wygłuszenie maski do mkIII GTI 16v