Stroker 1.8t na bloku 06a
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia strokera z silnika 1.8t na bloku 06a na pojemność ~2.0l wiem że kilka osób z forum posiada takie rozwiązanie
Pytania jakie mam zapewne dla wielu wydadzą się oczywiste i być może trywialne
Planuje zrobić to na wale że starszych modeli tfsi a mianowicie AXX o wykorbieniu 92.8
Kutych korbowodach 144mm na swozen 20mm
Tłokach seryjnych z AXX o średnicy 82.5mm
Co dało by pojemność 1984ccm
lub na wale z TDI o wykorbieniu 95.5 korbach 144mm i tutaj pytanie jakie tłoki (z jakiego silnika, bo można kupić kute ale to spory wydatek)
Prosił bym o sugestie na jakie problemy mogę się natknąć przy budowie takiego słupka
Może ma ktoś jakieś fotki jak podebrac Tłoka pod piąty zawór itd
Prosił bym też o podanie innych symboli silników z których części będą pasowały
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia strokera z silnika 1.8t na bloku 06a na pojemność ~2.0l wiem że kilka osób z forum posiada takie rozwiązanie
Pytania jakie mam zapewne dla wielu wydadzą się oczywiste i być może trywialne
Planuje zrobić to na wale że starszych modeli tfsi a mianowicie AXX o wykorbieniu 92.8
Kutych korbowodach 144mm na swozen 20mm
Tłokach seryjnych z AXX o średnicy 82.5mm
Co dało by pojemność 1984ccm
lub na wale z TDI o wykorbieniu 95.5 korbach 144mm i tutaj pytanie jakie tłoki (z jakiego silnika, bo można kupić kute ale to spory wydatek)
Prosił bym o sugestie na jakie problemy mogę się natknąć przy budowie takiego słupka
Może ma ktoś jakieś fotki jak podebrac Tłoka pod piąty zawór itd
Prosił bym też o podanie innych symboli silników z których części będą pasowały
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Decybel , sadzisz, ze tu Ci ktos odpowie szybciej niz na racingu? Widziales, zeby tu ktos tak motory modzil?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
kkkacper,
ehh no powiem szczerze że miałem taką nadzieje
ale widze ze jak nie zaryzykuje sam złożeniem takiego słupka to się nie dowiem
ale poczekam na rozwój tematu... oile tak bedzie
ehh no powiem szczerze że miałem taką nadzieje
ale widze ze jak nie zaryzykuje sam złożeniem takiego słupka to się nie dowiem
ale poczekam na rozwój tematu... oile tak bedzie
też myślałem nad podobnym strokerem w swoim mk2, jednak po podliczeniu kosztów odpuściłem i w planach na zimę mam jedynie kuta korbe i zebranie tłoków
sprawdź czy podeszłyby tłoki z silnika ALT 2.0 tam jest 20 zaworów w czapce to by problem podciecia na zawór odpadł
jak planujesz odprężyć motor?
sprawdź czy podeszłyby tłoki z silnika ALT 2.0 tam jest 20 zaworów w czapce to by problem podciecia na zawór odpadł
jak planujesz odprężyć motor?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
włąsnie nie wiem ile takie seryjne tłoki z ALT wytrzymają mocy i stopień sprężania był by zbyt duży ponadto ten tłok jest za wysoki do wału z 1.9 TDI mógł by podejść pod wał z 2.0 TFSI ale do takiego setupu lepszy był by tłok z BWA i troszke go podebrać z tego wazględu ze tłok z BWA jest na sworzeń 20mm a nie jak w ALT na 19mm
ponadto wał z 1.9 kosztuje grosze a TFSI to juz wydatek
więc skłaniam się bliżej wału z tdi o wykorbieniu 95.5mm do tego korba kuta i włąśnie tu jest problem z tłokiem bo potrzebny jest 1.5mm niższy od tego z TFSI
Można kupić kute tłoki ale to wydatek 2800zł a chciał bym znaleźć jakąś alternatywe
ponadto wał z 1.9 kosztuje grosze a TFSI to juz wydatek
więc skłaniam się bliżej wału z tdi o wykorbieniu 95.5mm do tego korba kuta i włąśnie tu jest problem z tłokiem bo potrzebny jest 1.5mm niższy od tego z TFSI
Można kupić kute tłoki ale to wydatek 2800zł a chciał bym znaleźć jakąś alternatywe
Decybel , jak chcesz sie bawic w takie rzeczy to pamietaj, ze biedny zawsze traci podwojnie
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
kkkacper, wiem wiem nie raz to przerabiałem i staram sie teraz wszystko rozsądnie robić ale jak jest jakaś alternatywa to czemy jej nie wykorzystać., a wiem ze mają ludzie tak porobione silniki i jeżdzą bez kutych tłoków tylko nikt nie chce sie pozielić informacją :/
-
- Nowicjusz
Re: Stroker 1.8t na bloku 06a
Ja dodam od siebie, że stosując tłoki z AAX BPY BWA 82.5mm trzeba wziąć pod uwagę że potrzebujemy też korb z 2.0 tfsi jak np. te
http://re5pect.pl/kute-korbowody-techno ... -tfsi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
dlatego, że korby 1.8 t mają prostą główkę przy sworzniu a korby tfsi mają ściętą pod kątem. Niby niewiele, ale nie pasują.
Co do tłoków podobno trzeba trochę stoczyć, ile nie wiem
Ps. mam 3 tłoki aax na handel, ja zakuwam
http://re5pect.pl/kute-korbowody-techno ... -tfsi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
dlatego, że korby 1.8 t mają prostą główkę przy sworzniu a korby tfsi mają ściętą pod kątem. Niby niewiele, ale nie pasują.
Co do tłoków podobno trzeba trochę stoczyć, ile nie wiem
Ps. mam 3 tłoki aax na handel, ja zakuwam
-
- Nowicjusz
Może ktoś z was wie jak wpłynie stroker na wstawanie dużego turbo
Chodzi mi o GTX3076 i to przy jakich obrotach będzie pełne doładowanie w seryjnym 1.8 i np stroker 2042cc
Chodzi mi o GTX3076 i to przy jakich obrotach będzie pełne doładowanie w seryjnym 1.8 i np stroker 2042cc
No jak wplynie? Pozytywnie. Na pewno szybciej bedzie wstawalo.. chociaz z gtx30 to jeszcze nie takie duze turbo tematow i wykresow masz w necie sporo, wystarczy poszukac..
2,9vr6syncro viewtopic.php?f=88&t=301280" onclick="window.open(this.href);return false;
Rallye viewtopic.php?f=87&t=396054" onclick="window.open(this.href);return false;
Szanuj-się.pl http://www.szanuj-sie.pl/forum/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Rallye viewtopic.php?f=87&t=396054" onclick="window.open(this.href);return false;
Szanuj-się.pl http://www.szanuj-sie.pl/forum/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;