Licznik VR6.... uszkodzony czy elektryka?

Forum techniczne związane z silnikami VR6

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

osbe
Mały gagatek
Mały gagatek

Licznik VR6.... uszkodzony czy elektryka?

Post autor: osbe » ndz kwie 20, 2008 10:03

Witam! Kupiłem licznik do VR6... Mam go w Golfie MK2 z silnikiem VR6. Objaw jest taki, że po podłączeniu licznika pokazuje on przebieg i czas (normalnie), jednak gdy przekręce kluczyk na zapłon przebieg i czas gasną, a licznik się resetuje (godzina). Jak odpalę też nie pokazuje obrotów ani nic... Czy jest to problem samego licznika? Czy może być to spowodowane tym, że wiązka dechy (i licznika) jest od Golfa MK2 po 90 roku (czy musi być od MK3?), lub tym, że brakuje mi jeszcze przełączników (kierunki, MFA)? Czy ktoś miał już podobny problem? Z góry dziękuję za wypowiedzi! PozdraVWiam

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Re: Licznik VR6.... uszkodzony czy elektryka?

Post autor: Borys » ndz kwie 20, 2008 11:15

osbe pisze:Witam! Kupiłem licznik do VR6... Mam go w Golfie MK2 z silnikiem VR6. Objaw jest taki, że po podłączeniu licznika pokazuje on przebieg i czas (normalnie), jednak gdy przekręce kluczyk na zapłon przebieg i czas gasną, a licznik się resetuje (godzina). Jak odpalę też nie pokazuje obrotów ani nic... Czy jest to problem samego licznika? Czy może być to spowodowane tym, że wiązka dechy (i licznika) jest od Golfa MK2 po 90 roku (czy musi być od MK3?), lub tym, że brakuje mi jeszcze przełączników (kierunki, MFA)? Czy ktoś miał już podobny problem? Z góry dziękuję za wypowiedzi! PozdraVWiam
musisz przerobic wiązkę
porównaj schematy wiazki z MKII i MKIII i powinienes dojsc czego brakuje

Awatar użytkownika
arovr6
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: arovr6 » ndz kwie 20, 2008 11:35

a ja mam tak ze za kazdym razem jak odpale to mi godzine pokazuje 12.00 jakby sie restartował co to moze byc ??????????????czasami normalnie ale przewarznie od 12.00..hmm... ciekawe co to jest ??wie ktoś ?? aha i jeszcze takie małe pytanie jezeli nie działa ten czujnik co ma zółta wtyczke w tym króćcu to jakie beda objawy ?>??i co to jest ?? {taki zółty co ma 4 piny w króćcu} jakie beda objawy jak padnie..??
Ostatnio zmieniony ndz kwie 20, 2008 19:59 przez arovr6, łącznie zmieniany 2 razy.

----------------------
| VR6 TO JEST TO |
----------------------
Do Mojego MKIII----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=134587

osbe
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: osbe » ndz kwie 20, 2008 20:40

Borys, Schematów nieposiadam niestety... a te z tej ruskiej strony ciezkie do skumania.... Czy chodzi wlasnie o ten czujniczek o którym pisze arovr6, ? Bo też właśnie się zastanawiałem do czego to w ogole jest?

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Post autor: Borys » ndz kwie 20, 2008 21:17

arovr6 pisze:a ja mam tak ze za kazdym razem jak odpale to mi godzine pokazuje 12.00 jakby sie restartował co to moze byc ??????????????czasami normalnie ale przewarznie od 12.00..hmm... ciekawe co to jest ??wie ktoś ?? aha i jeszcze takie małe pytanie jezeli nie działa ten czujnik co ma zółta wtyczke w tym króćcu to jakie beda objawy ?>??i co to jest ?? {taki zółty co ma 4 piny w króćcu} jakie beda objawy jak padnie..??
do zegarów ten czujnik ma się nijak

Awatar użytkownika
arovr6
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: arovr6 » wt kwie 22, 2008 22:57

zegary mi działaja tylko nie wskaznik wody !! i myślałem ze ta żółta wtyczka co o niej pisalem ze cos ma bo to od wody jest ...chodzi mi o wskaznik temp.wody..padnnięty..:( nie wiem co dalej..a fajnei by było jak by działał... :prayer:

----------------------
| VR6 TO JEST TO |
----------------------

osbe
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: osbe » wt maja 06, 2008 21:08

Porównałem wiązki... pokleiłem, pociełem i większość już działa:) Dzięki Borys za lekcje :pub: ... Ale mam jeszcze małe problemiki hehe...
1. Gdzie znaleść informacje dla pinu 26 czyli spalanie średnie?
2. I podobnie jak wyżej dla pinu 27 czyli sygnał prędkości z impulsatora (wejście)
3. Gdzie szukać pinu 1 czyli Temperature sensor (MFA)
4. Oraz pinu 17 czyli temeratury oleju (MFA)
5. Co to jest pin 28 MFA Wahlbereich??? w/g słownika jakieś uprawnienie do przełączania czy coś takiego.....
Czy może coś podpasuje ze zdjęć moich niewiadomych jeszcze kostek do któregoś z punktów?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 01fd5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... eb3d5.html

I całkiem OT (nie chce zaśmiecać forum nowym postem :okej: ) Czy ktoś może mi powiedzieć za co jest odpowiedzialny ten przekaźnik? Dochodzi do niego czarny i czerwono-czarny kable (podejrzewam że to jest jego sterowanie) i wychodzi biało-czerwony i nie wiem czym on powinien sterować

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c9093.html
Dziękuje za wszelką pomoc i dobre chęci :okej: :pub:
Ostatnio zmieniony wt maja 06, 2008 21:10 przez osbe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
burbazi
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: burbazi » sob cze 14, 2008 20:21

osbe, jak w mk2 włożyłem całą instalkę z mk3, i też jest tam dużo niepodpiętych wtyczek jak u Ciebie, u mnie nie działa prędkościomierz i jeszcze musze do tego dojść

NIE ZAJMUJ LEWEGO PASA NADEREMNIE!!!
Obrazek

Awatar użytkownika
arovr6
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: arovr6 » pn cze 16, 2008 17:11

wskaznik wody naprawiony wina spalonej sciezki w liczniku..tak mi powiedział mechanik..

----------------------
| VR6 TO JEST TO |
----------------------

osbe
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: osbe » wt cze 17, 2008 16:29

Ja juz tez dalem rade... okazuje sie ze sa 2 typi wiazek (do MK3), a roznia sie tylko jednym pinem (oczywiscie zasilanie)... ale jak ktoś by mi powiedzial gdzie szukac kabla z informacja o spalaniu chwilowym bylbym wdzieczny:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „VR6”