Citizen Band

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pn wrz 13, 2010 13:48

Dzisiaj na #19 w Warszawie gość chciał sprzedać Lincolna za 650 PLN. Stan podobno idealny, niegrzebane i służy do tej pory na bazie. Nigdy nie widział samochodu. Tyle, że Lincoln to niekoniecznie najlepszy sprzęt do samochodu.

Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw wrz 16, 2010 16:12

Raczej chyba z powodu swojej licznej gałkologii???

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » czw wrz 16, 2010 16:55

Jakiej licznej?
Raptem standardowe 7 sztuk.
Obrazek

W zastępczym mam tyle samo, ale 3 sa podwójne i jeszcze jedno wyciągane:
Obrazek

W Omegaforce też jest 7, w tym 5 podwójnych:
Obrazek

Bardziej chodzi o dobiornik, który jest "wąski" i w mobilu to sie trochę gorzej sprawuje. Nie pamiętam co mu tam jeszcze dolega, ale jakoś do mobila niespecjalnie ktoś chce go upychać.

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » czw wrz 16, 2010 17:40

Chmarski pisze:jakoś do mobila niespecjalnie ktoś chce go upychać
W dużych mobilach można za to jest spotkać :)

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » czw wrz 16, 2010 18:58

W Alanie 18 raptem 3 gałki :panna: Jak Ci sie sprawuje ten cHAM???? :D Może będziesz go chciał puścić za jakiś czas bo byłbym chętny :food:

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pt wrz 17, 2010 11:05

HAM się spisuje bardzo dobrze. Na #19 najlepsze radio jakie do tej pory spotkałem. Komfort przy rozkręceniu na maksa jak na 3900LCD tyle, że jeszcze ma RF-Gain (w 3900LCD był tylko przełącznik na Local) co daje mu delikatną przewagę. RF-Gain'a praktycznie nie muszę używać, ale jak już stanę w jakimś korku gigagncie na wylotówce z Warszawy, to na #19 czasem go przykręcę. Na pozostałych kanałach jest zbędny. Ofiltrowanie jest świetne. Nie widzę żadnej różnicy poza zasięgiem niezależnie czy używam T3-27 czy Texasa.

Przedwczoraj pojechałem do klienta. Obśmiał się widząc moje 2.30 na dachu. Spytał jak ja mogę ten zgiełk wytrzymać, jak on na Herbercie z Floridą (w trasy jeździ z ML'ką Sirio) nie daje rady w mieście. Porównalismy. Ujął sprawę bardzo krótko - "Szacunek".

Oczywiście coś za coś. Odbiornik jest troszkę głuchszy od odbiornika w S45 i chyba bardzo delikatnie w porównaniu do 3900LCD (ale tego dawno nie uzywałem u siebie - żona nie odda). Nie jest to jednak duży problem bo różnica jest niewielka.

Nie wiem czy będę chciał się go pozbyć. Z jednej strony szkoda takie radio oddawać. Bo to perełka jest. Dołożone TopGuny, świetny dobiornik i piękna modulacja z niego wychodzi (podobno, sam jeszcze nie słyszałem). Z drugiej strony, aż żal by takie radio sobie leżało w garażu... Temat do przemyślenia jest.
No i nie wiem czy dla Ciebie to byłoby coś co byś chciał. Bo mocy z niego wychodzi w piku do 15-16W. Więc dużo dalej niż ze swojego Alana to nie polecisz. Z drugiej strony nie wiem jak dobrze jest Twój Alan ofiltrowany i jak ma przygotowany odbiornik.
W porównaniu do innego Alana 18 jest lepiej, ale nie ma jakiejś wielkiej przepaści na #19 w godzinach szczytu na Rondzie Wiatraczna. Tyle, że ten porównywany Alan to też perełka jest.
Twój być może jest zbliżony poziomem, ale raczej stawiałbym na to, że jednak nie. Znając życie jest "dłubnięty" w środku dużo głębiej niż Twój. W końcu to własność dłubiącego u Jarka. Notabene HAMa wziąłem właśnie od niego.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » sob wrz 18, 2010 11:19

Bedzie mi ciężko wskoczyć od razu na s45, więc myśle o jakiejś przejściówce na jakiś czas. Z drugiej strony narazie mi się nie śpieszy, a temat jest do przemyślenia więc będę polował. Albo odczekać jeszcze trochę i nabyć s45?

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » ndz wrz 19, 2010 17:13

Piątkowy wypad na weekend z lokalną ekipą fanów marki VW i rozmowa na CB:

Ja:
-Kolego, Twoja modulacja strasznie ostra aż kuje w uszy

On:
-Jak Ci nie pasuje, to wyłącz radio

Ja:
-Widzę, że nie da się przetłumaczyć ludziom, że radio z biedronki nie jest dobrym wynalazkiem

On:
-Nie kupiłem w biedronce

Ja:
-Ale pewnie dałeś 150zł za nowe

On:
-Dałem stówkę za Alana 100+

Ja:
-I wszystko jasne

On2:
-To kolego pochwal się jakie Ty masz radio

Ja:
-Skromny Uniden 520

On2:
-A nie wiesz kolego, że Uniden jest nielegalny i jest podróbką Presidenta?

Tutaj nastąpił mój wykład n/t powiązań obu firm, po czym nastała błoga cisza w eterze :)

Obrazek

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » ndz wrz 19, 2010 20:06

A mógł Ci pojechać z tekstem, że przynajmniej mieści się na jednym kanale a Ciebie z Unidena słychać na kilku po bokach.
Uważaj, bo może kiedyś trafić kosa na kamień...

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: k0nr4d » ndz wrz 19, 2010 20:09

Nie wiem, czy moje oba Unideny są jakieś lepsze, czy co, ale jak na razie nie znalazłem nikogo, komu któreś moje radio siałoby chociażby jeden w bok...

Obrazek

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » ndz wrz 19, 2010 21:19

To niczego nie zmienia. Każdy może statystycznie podciągnąć Twoje radia do siejących i "zakazanych" Unidenów.
Tak jak Ty pogoniłes gościa z rozjechaną modulacją, że kupił radio w Biedronce. Na takiej samej zasadzie.

VDO - Blink, Jak będziesz chciał coś po drodze do S45 kupić, to jakiś tam wybór jest. Z drugiej strony nie jestem pewien czy S45 będzie dla Ciebie ostatnim radiem. Są jeszcze Galaxy, Rangery, czy Generały... jest w czym wybierać. Zwłaszcza jak się będziesz chciał w bazę bawić.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Citizen Band

Post autor: VDO - Blink » ndz wrz 19, 2010 21:53

Wszystko wszystkim, ciekawe co moja kobieta na to :hmm: Muszę ją jeszcze przekonać :food:

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » pn wrz 20, 2010 10:06

Powiedz, że masz za małego i musisz go sobie jakoś przedłużyć. Ten sposób jest tańszy od zakupu Golfa w wersji R... Twoja szczerość powinna zostać uznana. U mnie przy zakupie S45 przeszło w ten sposób. Nawet się uśmiechała. :food:

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Citizen Band

Post autor: Chmarski » wt wrz 21, 2010 11:00

Jakbyś był chętny na HAM'a, to daj znać. Za bardzo mi szkoda tego radia by leżało. Za bardzo dopieszczone jest. Oddam po kosztach + ew. przesyłka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”