Takie, że zakupując auto zgłosiłeś sprawę do US na druku PCC3herbu pisze:To może lepiej nie zgłaszać? Ciekawe jakie są szanse, że dojdą do tego, że miałeś jakiś zysk?
Sprzedając auto nowy kupujący zrobi to samo.
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Takie, że zakupując auto zgłosiłeś sprawę do US na druku PCC3herbu pisze:To może lepiej nie zgłaszać? Ciekawe jakie są szanse, że dojdą do tego, że miałeś jakiś zysk?
Niezupełnie. Przychód ze sprzedaży samochodu podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym tylko wtedy, gdy zbycie zostało dokonane przed upływem pół roku od nabycia (licząc od końca miesiąca). Mówimy oczywiście o transakcjach dokonywanych poza działalnością gospodarczą. Odnośnie nakładów też nie miała racji - podatek w tym przypadku płaci się od dochodu obliczonego jako:bartek9120 pisze:Dzwoniłem kilka miesięcy temu z takim pytaniem do Urzędu Skarbowego i otrzymałem informację, że nie ma jakichś okresów półrocznych jeśli chodzi o sprzedaż auta. Liczy się tylko fakt, że na aucie się zarobi jakąś tam kwotę, od której trzeba zapłacić podatek - jak od dochodu. Pani z US powiedziała mi też, że liczą się tylko ceny na umowie i nie wlicza się w to jakikolwiek nakład na auto.
Tyle z teorii. Praktyka bywa różna, o czym pisał już hak64. Organy podatkowe próbują kwestionować słuszność zaliczenia poszczególnych wydatków do kosztów, a rozliczenie podatku zgodnie z prawem może się wiązać z koniecznością wejścia w spór sądowy z urzędem skarbowym i kosztuje wiele nerwów.Art. 10. 1. Źródłami przychodów są:
8 ) odpłatne zbycie, z zastrzeżeniem ust. 2:
d) innych rzeczy,
- jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane w przypadku (...) innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany;
Art. 19. 1. Przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw majątkowych oraz innych rzeczy, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, jest ich wartość wyrażona w cenie określonej w umowie, pomniejszona o koszty odpłatnego zbycia. Jeżeli jednak cena, bez uzasadnionej przyczyny, znacznie odbiega od wartości rynkowej tych rzeczy lub praw, przychód ten określa organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej w wysokości wartości rynkowej. Przepis art. 14 ust. 1 zdanie drugie stosuje się odpowiednio.
Art. 24.
6. Dochodem z odpłatnego zbycia rzeczy określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d, jeżeli przychód z odpłatnego zbycia nie stanowi przychodu z działalności gospodarczej, jest różnica pomiędzy przychodem uzyskanym z odpłatnego zbycia rzeczy a kosztem ich nabycia, zmniejszona o wartość nakładów poczynionych w czasie posiadania rzeczy.
Zobacz sobie mój post z 19.01.2015r. g 13:47.matisim pisze:jeśli będę miał faktury z sklepu gdzie kupowałem części i np wartość ich wyniesie 3,5tys to czy w takim wypadku podatek będzie mniejszy?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości