Opony i felgi do Golfa MK 4
-
- Nowicjusz
Opony i felgi do Golfa MK IV i Bory - CZYTAJ 1 POST
Dowiedzialem sie juz, ze opony mam złe do mojego mk4, pytanie tylko jakie są skutki jezdzenia na takich oponach? Szukalem cos na ten temat u Was, ale nigdzie nie moge znalesc.
rozmiar: 205/60 r 16.
(shmatan, mozesz tego nie kasować?)
rozmiar: 205/60 r 16.
(shmatan, mozesz tego nie kasować?)
Tyle że skutki jeżdżenia na źle dobranych oponach pasują do innego tematu... na przykład jednego z wielu na forum które o tym traktują.
Źle dobrane opony to błąd prędkościomierza, większa szansa na przycieranie opon, błędna wysokość nadwozia i błędny prześwit koła w stosunku do nadkola. Innym, może prozaicznym powodem, jest ich gorsza dostępność i wyższa cena.
Źle dobrane opony to błąd prędkościomierza, większa szansa na przycieranie opon, błędna wysokość nadwozia i błędny prześwit koła w stosunku do nadkola. Innym, może prozaicznym powodem, jest ich gorsza dostępność i wyższa cena.
Felga 18X8J obecnie mialem opony 225/40 R18 . Chcialbym zrobic lekki naciag czyli cos w okolicy 205/40 205/45 ale pytanie jakiej firmy te opony? Przegladajac tematy z samochodami widze ze nie ma konkretnej marki ktora przewaza. Natknalem sie tez na jeden dziwny fakt , jeden z forumowiczow pisal ze opona pewnej firmy o szerokosci 205 byla szersza od chyba Falkena 215. U wulkanizatora polecili mi Federal 595 EVO ze niby dobra opona itd... pytajac o Nankangi powiedzieli ze sie zabkuja a inne marki to juz cena za komplet 2300+
Witam,
chciałbym zmienić laczki w moim mk4 ale do końca nie jestem pewny które by pasowały bez dystansów:
1. DEZENT 16", 5x100, 6,5JX16H2, ET38
2. Ronal R42 - 7Jx15 - 5x100- ET38
3. BBS 6.5j, R 15 ,5x100, et 43
Najbardziej skłaniam się do 1 (wraz z 205/55) lub 2 (wraz z 205 lub 215/65), dużo szersze nie sa ale czy koła nie będa wtedy ocierały o nadkola przy skrętach?
Z przekłamaniem na liczniku, większym spalaniem mogę żyć, ale bez skręcania długo nie pożyje
A i zapomniałem dodać - zawieszenie fabryczne.
chciałbym zmienić laczki w moim mk4 ale do końca nie jestem pewny które by pasowały bez dystansów:
1. DEZENT 16", 5x100, 6,5JX16H2, ET38
2. Ronal R42 - 7Jx15 - 5x100- ET38
3. BBS 6.5j, R 15 ,5x100, et 43
Najbardziej skłaniam się do 1 (wraz z 205/55) lub 2 (wraz z 205 lub 215/65), dużo szersze nie sa ale czy koła nie będa wtedy ocierały o nadkola przy skrętach?
Z przekłamaniem na liczniku, większym spalaniem mogę żyć, ale bez skręcania długo nie pożyje
A i zapomniałem dodać - zawieszenie fabryczne.
samul, wszystkie powinny podejść. Z gumami nie kombinuj tylko bierz fabryczne.
Lewan25, pytania dot. marki opon zadajemy w inny temacie ;] co do szerokości - każda firma ma trochę inny kształt każdego modelu, przez co czasem węższa opona może wydawać się szersza a wyższa może wydawać się niższa. Różnie też opony układają się przy naciągu
Lewan25, pytania dot. marki opon zadajemy w inny temacie ;] co do szerokości - każda firma ma trochę inny kształt każdego modelu, przez co czasem węższa opona może wydawać się szersza a wyższa może wydawać się niższa. Różnie też opony układają się przy naciągu
-
- Mały gagatek
witam Chciałem sie tylko dowiedzieć czy felgi idealnie pasujace na Audi A3 beda pasowały na mk4 ?? dokładnie chodzi mi o to czy tylne błotniki sa w jakis sposób porównywalne np czy w A3 nie jest szerzej albo cos??? bo planuje kupić fele z A3 i sa idealnie spasowane i nie wiem czyy tak samo bedzie w przypadku mk4
Witam. co myślicie o felgach z rantem, 5 ramienne, środek pomalowany na złoty metalic, a rant srebrny ?? golf IV kolor zielony jakby to się komponowało ?? może ktoś ma jakieś foto podobne ?
diesel kopci, diesel czadzi, diesel nigdy Cie nie zdradzi
-
- Ma gadane
Re: Opony i felgi do Golfa MK IV i Bory - CZYTAJ 1 POST
hejka,Shmatan pisze:Tyle że skutki jeżdżenia na źle dobranych oponach pasują do innego tematu... na przykład jednego z wielu na forum które o tym traktują.
Żadko się zgadzam z ludźmi, ale tutaj się zgadzam w 100 procentach!!!! Ja już sobie raz nabagniłem innym rozmiarem, poza tym jeszcze słyszałem o problemach w ubezpieczalni. To prawda, że nietypowe rozmiary są zazwyczaj droższe. Bawienie się na polskich drogach w takie dobieranie rozmiaru nie ma sensu, po to pan inżynier siedzi i zalecea w tej fabryce, aby wszystko pięknie jeździło. A wygląd opon nie ma znaczenia za dużego.... jak dla mnie. Lepiej sobie coś zmienić w środku - gałka zmiany biegów. Jak chcesz wiedzieć jakie idą rozmiary bo na pewno masz jakiś wybór to jest mnóstwo stron, na których takie rzeczy są np. http://www.rezulteo-opony.pl/opony-do-volkswagen" onclick="window.open(this.href);return false; czy w sklepach z oponami.
PoZDRO :
Witam
Posiadam Golfa IV 1.9tdi 90km, aktualnie stoi na kołach 195/65 r15, nie podoba mi się to optycznie, ponieważ między oponą a nadkolem są takie duże prześwity. Tak więc chciałbym kupić większe koła, jeżeli założę koła 205/55 r16 to, te koło (wraz z oponą ) będzie większe ? czy będzie tej samej wielkości jak 195/65r15 ?
Posiadam Golfa IV 1.9tdi 90km, aktualnie stoi na kołach 195/65 r15, nie podoba mi się to optycznie, ponieważ między oponą a nadkolem są takie duże prześwity. Tak więc chciałbym kupić większe koła, jeżeli założę koła 205/55 r16 to, te koło (wraz z oponą ) będzie większe ? czy będzie tej samej wielkości jak 195/65r15 ?
gios, kłaniają się podstawy matematyki i logiki.
Każda dedykowana opona (wg. pierwszego posta) będzie miała praktycznie taką samą średnice jak Twoja
Każda dedykowana opona (wg. pierwszego posta) będzie miała praktycznie taką samą średnice jak Twoja
tego nie zmienisz samym kołem chyba że wrzucisz dużą oponę, nawet jeśli na kalkulatorach średnice sa te same to inaczej to siądziegios pisze: ponieważ między oponą a nadkolem są takie duże prześwity.
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
ok, chciałem tylko się upewnić. W takim razie można zastosować koła r16, z oponami o wyższym profilu niż zaleca to producent ? bo na prawdę wygląda to słabo w tej chwili.
Zaloz sobie 205/55r16 do tego sprezyny -30mm i luka miedzy opona, a blotnikiem sie przyjemnie zmniejszy.