Montaż LPG do floty Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć, mam do was pytanie. Otóż posiadam mała flotę kilka aut firmowych, VW Golf IV z motorem 1.6, chciałbym zamontować do nich LPG. Wiem że te silniki raczej dobrze znoszą LPG. Chciałbym się was natomiast poradzić w kwestii dobrej instalacji do aut flotowych oraz wyboru dobrego warsztatu, który da radę zamontować to dobrze i w miarę sprawnie. Z góry dzięki za pomoc.
-
- Forum Master
lpg-forum.pl - tam znajdziesz warsztaty polecane z Twojej okolicy .Co do samych gratów to :
-reduktory Tomasetto ,Shark,AC R01-są dobre.Wtryskiwacze do tego silnika to np .Reg fast,Barracudy,Hany,AC W01. Sterownik lpg to np Optima Eco-tec lub pro-tec ,Stag 4 lub Stag q-box,Zenith,LPGTECH,Agis.Butla to wiadomo do wyboru do koloru .Te motorki 1.6 bardzo fajnie jezdza na gazie.
-reduktory Tomasetto ,Shark,AC R01-są dobre.Wtryskiwacze do tego silnika to np .Reg fast,Barracudy,Hany,AC W01. Sterownik lpg to np Optima Eco-tec lub pro-tec ,Stag 4 lub Stag q-box,Zenith,LPGTECH,Agis.Butla to wiadomo do wyboru do koloru .Te motorki 1.6 bardzo fajnie jezdza na gazie.
Był Golf mk3 1.6 & 1.8...jest Passat B5FL 2.0AZM
Re: Montaż LPG do floty Golf IV
Z tym Tomasseto to ja bym przemyślał tu masz link do wątku na forum Passata gdzie ktoś ma z tym problem posting.php?mode=reply&f=37&t=563095" onclick="window.open(this.href);return false; Zresztą najważniejsze nie są graty tylko kwestia mechanika. Nie napisałeś gdzie szukasz warsztatów...
-
- Forum Master
Raz na jakis czas sie zdarza ,ze cos nie dziala jak powinno.Mialem 3 reduktory Tomasetto w moich wozach i nigdy problemu nie bylo.Bardzo wazne sa wlasnie graty-poskladaj sobie zestaw na byle jakich podzespolach to tylko sie bedziesz wkurzal ,ze check engine,szarpanie itd.Zakladajac porzadne graty np.sterownik ,ktory laczy sie z OBD ECU to wiekszosc strojenia np.korekte po obrotach robi komputer i nie trzeba jezdzic we dwoch i dostrajac i glowkowac.Dalej prostsze sterowniki maja podstawowe funkcje ,ktorych nie maja te rozbudowane np.korekta po obrotach,temperaturze,cisnieniu .To samo sie tyczy wtryskiwaczy -zaloz sobie jakies Valteki i w wiekszosci przypadkow bedziesz mial jaja gwarantowane -np.rozjazd map,szarpanie ,duze spalanie.Bardzo wazna rzecza ,z ktora jedynie sie zgadzam z kolega powyzej to dobry gaziarz .Napisalem powyzej koledze gdzie szukac lpg-forum.pl i dalej mamy dzial polecane warsztaty.Kolega sobie wybierze region i poczyta ,bo sa polecane i niepolecane warsztaty.
-
- Mały gagatek
Panowie, każdy z Was ma rację, nawet najlepszy sprzęt założony u druciarza nie pojedzie, za to nawet najgorszy sprzęt założony i mistrza w gazownictwie jakoś pojecie, ale czerwone valdemary szybko stracą ustawienia lub słaby parownik nie wyrobi u góry obrotów.
Tak jak wyżej....forum lpg się kłania.....no z tym, że tam ceny o 30-50% wyższe.
Tak jak wyżej....forum lpg się kłania.....no z tym, że tam ceny o 30-50% wyższe.
-
- Forum Master
Jak zechcesz konkretny sprzet i ludzi co maja pojecie to niestety moze byc tak ,ze bedzie drozej ,ale warto.Raz zalozone i czlowiek nie musi sie wkurzac,jezdzic po tych pseudofachowcach itd .Moge sszczerze powiedziec ,ze ludzie ,ktorzy sie tam wypowiadaja maja pojecie o czym mowia i wiedza jak ,co i do czego .
-
- Gadatliwa bestia
Do 100- konnego motoru na sekwencji Tomasetto Alaska sie nadaje srednio.Tzn jezdzi, ale ma zbyt duze spadki cisnien, wiec po jakims czasie mocno sie korekty benzynowe rozjedzaja.Generalnie warto doplacic do reduktora i dobrych wtryskow- polecam reduktor ACR 01, a wtryskiwacze przynajmniej Reg Fast a najlepiej Hana.red_devil25 pisze:Raz na jakis czas sie zdarza ,ze cos nie dziala jak powinno.Mialem 3 reduktory Tomasetto w moich wozach i nigdy problemu nie bylo.Bardzo wazne sa wlasnie graty-poskladaj sobie zestaw na byle jakich podzespolach to tylko sie bedziesz wkurzal ,ze check engine,szarpanie itd.Zakladajac porzadne graty np.sterownik ,ktory laczy sie z OBD ECU to wiekszosc strojenia np.korekte po obrotach robi komputer i nie trzeba jezdzic we dwoch i dostrajac i glowkowac.Dalej prostsze sterowniki maja podstawowe funkcje ,ktorych nie maja te rozbudowane np.korekta po obrotach,temperaturze,cisnieniu .To samo sie tyczy wtryskiwaczy -zaloz sobie jakies Valteki i w wiekszosci przypadkow bedziesz mial jaja gwarantowane -np.rozjazd map,szarpanie ,duze spalanie.Bardzo wazna rzecza ,z ktora jedynie sie zgadzam z kolega powyzej to dobry gaziarz .Napisalem powyzej koledze gdzie szukac lpg-forum.pl i dalej mamy dzial polecane warsztaty.Kolega sobie wybierze region i poczyta ,bo sa polecane i niepolecane warsztaty.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
-
- Forum Master
Ja napisalem ,ze firmy Tomasetto ,a nie konkretnie Alaska.Jak dalby Tomasetto Arctic ( co w tym przypadku nie ma logicznego uzasadnienia) to wtedy spokojnie wystarczy.Ogolnie do tego silnika dobry bylby AC R01.Osobiscie mam Sharka 1200 do 150ps w 2litrowym silniku i jezdzie super na Regach .
Tak poczytałem wasze wpisy. Wolałbym raczej instalację która jest mniej kontrowersyjna. Bo jednak do floty wolałbym mieć coś pewnego. Tak trochę poszukałem i myślałem nad jakimś zestawem włoskim typu Landi Renzo albo BRC?
Ten motor który masz nie jest bardzo skomplikowany do gazu, schody mogą się zacząć przy motorach typu V. Ja u siebie ostatnio montowałem instalację od BRC i jestem bardzo zadowolony. A jeżeli szukasz rozwiązań do floty popatrz sobie na forum VW club Polska. Tam jest parę tematów na temat LPG, jest z tego co widziałem temat o montażu do floty Passatów z silnikiem TFSI, także polecam lekturę;)
-
- Forum Master
Obecnie sa instalacje do bezposredniego wtrysku paliwa i dziala to b.dobrze .Jezeli sie zamontuje odpowiednie czesci ,robi to czlowiek ,ktory posiada odpowiednie wiedze i umiejetnosci to z gazem nie ma zadnych problemow
Ok, znalazłem te wątki na temat montażu. Zerknę na to Energy Gaz w którym Ci ludzi montowali, zobaczymy co poradzą;)
-
- Nowicjusz
Dobrze robisz, znam Energy Gaz i to zdecydowanie dobry zakład. Masę aut się przez nich przewinęło. Sam zresztą też gazowałem tam.
Ja bym tam nie zakładał.. Masz dużo lepszych warsztatów, ale one nie mają takiej reklamy jak egp.Nastrajacz pisze:Energy Gaz