Witam
Mam pytanie jakich świec używacie w golfie IV 1.4 16V z instalacją gazową?
Na początku po założeniu instalacji miałem standardowo świece trójelektrodowe. Po tym jak zaczęły się problemy z szarpaniem (silnik szarpał na benzynie i gazie) mechanik założył świece jednoelektrodowe NGK nr 17 BCP6E . Przejechałem na tych świecach ponad 20 tyś kilometrów bez większych problemów i jak byłem na przeglądzie instalacji lpg i powiedziałem jakie świece mam założone to gazownik stwierdził że to nie są świece od VW i do golfa mogą być jednoelektrodowe NGK nr 34 PZFR5D-11 i takie założył. Na tych świecach zrobiłem już około 30 tyś kilometrów. Ostatnio natomiast jak byłem sklepie motoryzacyjnym i rozmawiałem ze sprzedawcą to ten powiedział że do LPG do VW najlepsza jest jednoelektrodowa NGK nr 12 BCPR6E. Stwierdził że to jest kochana tania świeca do VW do każdego silnika.
W cenach tych świec jest różnica bo NGK 12 i 17 to około 50 zł za komplet a ngk 34 to 40 zł za sztukę. A tak naprawdę ja osobiście różnicy w pracy silnika między ngk 17 i 34 nie zauważyłem.
Możecie napisać jakich świec używacie - chodzi mi bardziej o typ/numer bo jeżeli założyłbym świece polecaną przez sprzedawce to miałbym trzeci typ świecy jednolektrodowej
(szczelina między elektrodami odpowiednio ngk 12 - 0,9 mm; ngk 17 - 0,9 mm; ngk 34 - 1,1 mm)
Świece zapłonowe do LPG
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
Świece zapłonowe do LPG
czy 1 cz 3 elektrodowe zdania zawsze beda podzielone.wsadzaja te ,na ktorych Ci lepiej auto jezdzi.Ja mialem 3 elektrodowe ,a teraz od pol roku wsadzilem 1elektrodowe i jakby troche lepiej .wsadzilem Denso serii TT.Czytalem ,ze na 1 elektrodowych mieszanka lepiej jest spalana .Kazdy bedzie chwalil swoje.
Był Golf mk3 1.6 & 1.8...jest Passat B5FL 2.0AZM
- Golf_Ekipa
- GOLF BANDA
Świece zapłonowe do LPG
Miałem 3 elektrodowe NGK z serii V-Line dobrze chodziło, lecz były straszne okopcone. Założyłem Denso jedno elektrodowe i jest dobrze
VW GOLF MK IV
Świece zapłonowe do LPG
Może ja dołoże swoje 3 groszę.
Do gazu jak najbardziej najlepsze są jednoelektrodowe, nie warto wydawać pieniędzy na tamte.
Mechanicy jak to mechanicy - najlepiej samemu sprawdzić jaką świeca ma mieć ciepłotę z danych producenta i trzymać się tego. Wtedy jest święty spokój. To samo cudowne świece do gazu - nie warto, nic ci to nie da.
Jak komuś chce się bawić to warto sprawdzić w danych samochodu jaką przerwę mają mieć elektrody- szczelinomierz w ręke i ustawiamy. To nic nie kosztuje a często poprawia rozruch większa przerwa ale w granicach rozsądku ( tak jak przewidział producent ) raczej z tego co widzę to świece ze sklepu są ustawione na 0.60 a to mało.
Kolejna sprawa to firma- tylko ngk i birsk. Bosch to teraz jedna wielka niewiadoma. Ewentualnie jak ktoś chce przyoszczędzić to firma iskra też nawet daje rady.
Do gazu jak najbardziej najlepsze są jednoelektrodowe, nie warto wydawać pieniędzy na tamte.
Mechanicy jak to mechanicy - najlepiej samemu sprawdzić jaką świeca ma mieć ciepłotę z danych producenta i trzymać się tego. Wtedy jest święty spokój. To samo cudowne świece do gazu - nie warto, nic ci to nie da.
Jak komuś chce się bawić to warto sprawdzić w danych samochodu jaką przerwę mają mieć elektrody- szczelinomierz w ręke i ustawiamy. To nic nie kosztuje a często poprawia rozruch większa przerwa ale w granicach rozsądku ( tak jak przewidział producent ) raczej z tego co widzę to świece ze sklepu są ustawione na 0.60 a to mało.
Kolejna sprawa to firma- tylko ngk i birsk. Bosch to teraz jedna wielka niewiadoma. Ewentualnie jak ktoś chce przyoszczędzić to firma iskra też nawet daje rady.
-
- Nowicjusz
Świece zapłonowe do LPG
Witam!
Posiadam GOLFa IV 1.4 16V LPG i chcę wymienić świece. 17 BCP6E a 12 BCPR6E- która będzie lepsza? A może coś innego ?
Posiadam GOLFa IV 1.4 16V LPG i chcę wymienić świece. 17 BCP6E a 12 BCPR6E- która będzie lepsza? A może coś innego ?