Gaz VW GOLF 1.4 16v czy warto zamontowac?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam czy warto zamonotowac gaz do golfa 4 1.4 16v ? nie ma zadnych porblemów jesli chodzi o jazde na gazie?
-
- Forum Master
nie ma zadnych problemow jak montuje to ktos kto potrafi to dobrze zalozyc ,a nie konował .smialo montuj.
Był Golf mk3 1.6 & 1.8...jest Passat B5FL 2.0AZM
a jaki gaz zamonotowac? jakiej firmy? wdzieczny bylym o rade
-
- Forum Master
moge Ci powiedziec ,ze znajomych dwoch ma Staga i sa zadowoleni.dowiedz sie u kilku gazownikow jakie proponuja graty i za ile i wrzuc na forum porownamy.dobre warsztaty polecane masz na lpg-forum.pl.
No to w sumie nie wiem jak to jest z gazem do silnika 1.4 16v 75KM... Sam mam niby Polo ale z tym silnikiem, gaz już założony. W tej chwili mam problem z lambdą, czeka mnie wymiana. To już druga przez 5 lat i ok. 20tyś km, pytanie tylko czy gaz winien czy sama sonda była kiepskiej jakości.
Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z mechanikiem uważanym za guru przy VW Polo i on stwierdził, że ten silnik nie lubi gazu i mogą się dziać z nim różne rzeczy. Niemniej - u mnie na te 20tyś km tylko lambda poszła, nic innego z instalacją złego się nie działo...
Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z mechanikiem uważanym za guru przy VW Polo i on stwierdził, że ten silnik nie lubi gazu i mogą się dziać z nim różne rzeczy. Niemniej - u mnie na te 20tyś km tylko lambda poszła, nic innego z instalacją złego się nie działo...
Re: Gaz VW GOLF 1.4 16v czy warto zamontowac?
Wszystko zależy od tego jakiej firmy sonda (czy kupiona na alledrogo) i jak zostało zdiagnozowane jej uszkodzenie.
Sam błąd sondy w Vagu nie koniecznie świadczy o jej uszkodzeniu.
Co do tego jaka instalacja to tak jak napisal red_devil25, podjedz do kilku porpoś o oferte i wrzuć tutaj to ktoś podpowie.
Sam błąd sondy w Vagu nie koniecznie świadczy o jej uszkodzeniu.
Co do tego jaka instalacja to tak jak napisal red_devil25, podjedz do kilku porpoś o oferte i wrzuć tutaj to ktoś podpowie.
-
- Forum Master
nie winilbym gazu za uszkodzenie sondy.byla po prostu slabej jakosci i uniwersalna ,a nie dedykowana.przejezdzilem w dwoch golfach mk3 na gazie troche tysiecy km i nigdy nie padlo nic przez gaz jak cos pada to wina gazownikow i zlego montazu -sam gaz nie psuje samochodu tylko czynnik ludzki.znajomi z pracy panda na lpg ,ktora ma w tym momencie nakrecone na samym gazie 350tys chwala sobie gaz .oprocz standardowych wymian jak przy pb nie musieli dodatkowo wymieniac nic
-
- Forum Master
tak jak kolega Dam napisal sam blad vaga sondy nie znaczy odrazu o jej uszkodzeniu.Co do silnikow w Polo nie raz czytalem w Motorze czy Auto Świat ,ze sa dobre do gazu i nie ma problemu .Mechanik nie umi sobie z czyms poradzic i najlepiej zwalic wine na gaz
-
- Nowicjusz
Nie ma żadnych problemów ale zawsze lepiej założyć tą instalacje w polecanych warsztatach lub firmowych
tak jak np. Staga jakoś wykonywanej tam instalacji i serwis są na bardzo wysokim poziomie nie mówiąc już, że osoby tam pracujące maja na prawdę dużą wiedzę w tym temacie. Polecam ich z własnego doświadczenia
tak jak np. Staga jakoś wykonywanej tam instalacji i serwis są na bardzo wysokim poziomie nie mówiąc już, że osoby tam pracujące maja na prawdę dużą wiedzę w tym temacie. Polecam ich z własnego doświadczenia
dawid4728, miałem w swoim poprzednim mk4 AKQ instalkę z AGC z Radomia - obecnie na niej jest zrobione 100tys km i chodzi bezproblemowo, od montazu poza 1 korektą na kompie nic nie dłubane (podejrzewam ze nawet i filtr gazu u nowej właścicielki nie wymianiany). U siostry w AHW jest identyczna instalka - tez bezproblemowo a zrobione koło 60tys km. Thomas1919 ma identyczną - u niego poleciała membrana w parowniku (za niska chyba była temp ustawiona do przełączenia) i też ma trochę naśmigane.
Wniosek - te silniki znoszą instalację bezproblemowo.
EDIT: ale odkop.. ostatni wpis z maja ale poprzednie
Wniosek - te silniki znoszą instalację bezproblemowo.
EDIT: ale odkop.. ostatni wpis z maja ale poprzednie
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
mam VW Golfa 1.4 (2009r) zagazowałem go w tym roku
instalka ag centrum
reduktor Vito Super
wtryskiwacze Hana
Na początku miałem obawy, bo to moja pierwsza instalka,ale w warsztacie zapewniali mnie, że tego typu instalacja
(z wtryskiem bezpośrednim) nie wpływa negatywnie na pracę silnika i nie skraca jego żywotności.
instalka ag centrum
reduktor Vito Super
wtryskiwacze Hana
Na początku miałem obawy, bo to moja pierwsza instalka,ale w warsztacie zapewniali mnie, że tego typu instalacja
(z wtryskiem bezpośrednim) nie wpływa negatywnie na pracę silnika i nie skraca jego żywotności.
Właśnie sprzedałem swojego golfa IV 1.4 16v. Miałem tam założoną instalację gazową Stag 300plus + wtryski Hana + reduktor RC01. Zakładałem 3 lata temu, przejechałem 40 tys. km. bez żadnych problemów, nie licząc wstępnej regulacji. Koszt montażu instalacji zwrócił się 3-krotnie. Problemów dla silnika to żadnych nie spowodowało.
Najważniejszy jest dobry gazownik, bo jak zamontujesz u druciarza, to stale będą problemy, dla dobrego specjalisty ten silnik to żadne wyzwanie
Jak chcesz trochę więcej wiedzieć, poczytaj posty na LPG forum http://lpg-forum.pl - znajdziesz tam listę polecanych i niepolecanych warsztatów.
Teraz zakupiłem Leosia II 1.6 8V i już jestem umówiony na montaż instalacji.
Ty zrobisz, jak będziesz uważał.
Najważniejszy jest dobry gazownik, bo jak zamontujesz u druciarza, to stale będą problemy, dla dobrego specjalisty ten silnik to żadne wyzwanie
Jak chcesz trochę więcej wiedzieć, poczytaj posty na LPG forum http://lpg-forum.pl - znajdziesz tam listę polecanych i niepolecanych warsztatów.
Teraz zakupiłem Leosia II 1.6 8V i już jestem umówiony na montaż instalacji.
Ty zrobisz, jak będziesz uważał.
-----Wojman------
Sorry,nie było mnie, byłem na urlopie.Jeszcze nie zdecydowałem co zrobię,
ale forum-lpg wolę nie pytać, tam wszyscy tylko stag polecają.....
ale forum-lpg wolę nie pytać, tam wszyscy tylko stag polecają.....
ali33, naprawdę bezproblemowy jest Compact z AGC link - i pomimo że nie jestem gazownikiem tylko użytkownikiem (ja tj obecnie mój następca w moim golfie), moja siostra, Thomas1919 to właśnie to ze bezproblemowo to pracuje mogę to polecić. Obecnie np u siostry robię swap z 1,4 16V na 1,8 20V i instalka bezproblemowo sobie na tym silniku radzi - jedynie co trzeba było zrobić to wymienić a raczej rozwiercić dysze i zrobić nową mapę tj przyuczyć
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć