Dziwny odgłos silnika na 1 - 4 biegu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

PETER83
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Dziwny odgłos silnika na 1 - 4 biegu

Post autor: PETER83 » sob kwie 21, 2007 15:27

Witam serdecznie !!!!
Mam jedno pytanie do wszystkich, ktorzy mogą mi coś więcej powiedzieć na temat tego co boli mojego GOLFIKA IV 1.9 sdi. Wygląda to tak podczas jazdy mam dziwne brzęczenie na 1-3 regularnie oraz na 4 sporadycznie. Dokonałem diagnozy poprzez złącze diagnostyczne silnika, wszystkie parametry są zadowalające. Mechanik stwierdził, że jest to układ wydechowy dokonałem naprawy katalizatora w profesjonalnej stacji (wycięcie katalizatora) jednak i to tez nic nie dało !!!!! Jak myślicie co to może być !!! Silnik pracuje tak jak powinien na wolnych obrotach, a właśnie dźwięk tego zjawiska nie występuje cały czas na biegach 1-4 ale podczas przyspieszania najbardziej nasila sie przy 1000 a 2000 obr/min.

PROSZE O POMOC,A MOZE KTOś Z WAS JEST Z WROCLAWIA I SIE NA TYM ZNA.

POZDRAWIAM SERDECZNIE
Ostatnio zmieniony ndz kwie 22, 2007 13:07 przez PETER83, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrowionka dla wszystkich fanów "VW"

pawliszyn
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawliszyn » sob kwie 21, 2007 16:49

proponowal bym sprawdzic czy kolektor wydechowy sie troszeczke nie poluzowal sproboj dokrecic srobki i sprawdz czy wogole tam sa.Objaw poluzowanego kolektora to glosne brzeczenie a mechanicy twierdz ze to katalizator.

PETER83
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: PETER83 » ndz kwie 22, 2007 17:37

Znalazłem przyczyne, był to filtr powietrza a w sumie to jego obudowa. Ale informacje jezeli chodzi o miejsce wystąpienie tego dziwnego buczenia znalazłem na forum więc kaska zaoszczędzona :) i humor poprawiony. :D
Jeżeli ktoś będzie miał podobne buczenie wywołane wibracjami polecam sprawdzenie obudowy filtra powietrza, jego obudowa posiada od strony lewego błotnika wystający trzpień , który nie jest ogumiony i przez nasze cholerne drogi sie luzuje i obija o błotniczek.

Pozdrowionka dla wszystkich fanów "VW"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”