Bora 1,9TDI-dziwny świst na biegu jałowym silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Bora 1,9TDI-dziwny świst na biegu jałowym silnika

Post autor: indyczes » ndz mar 11, 2007 12:25

Witam.
Od pewnego czasu niepokoi mnie w moim autku dziwny swist na wolnych obrotach.Jak odpalę rano i silnik zimny nie ma tego świstu,pojawia sie jak nagrzany.świst ten występuje praktycznie na wolnych obrotach,po lekkim dodaniu gazu tak gdzies powyzej 1000obr/min ustaje,w zakresie od biegu jałowego do 1000 kilka obr/min przy operowaniu gazem świst jest modulowany.Po wyłączeniu silnika jak chwilę chodzi na wolnych obrotach przez jakąs sekundę jescze słychac ten efekt.Autko chodzi dobrze,nic sie nie dzieje,przyspiesza ok.Przebieg 165000km.Co to moze być?Niedawno temu był robiony rozrząd w serwisie VW-przejechane po tym niecałe 10000km.Przy rozrzadzie nie była wymieniana pompa wody,gdyz stwierdzono,że nie ma takiej potrzeby.za pomoc z góry serdeczne dzieki.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » ndz mar 11, 2007 12:37

Świst to turbinka , nie ma sie czym martwić.
Piszesz że auto dobrze śmiga to ciesz sie TDI :bigok:

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » ndz mar 11, 2007 13:31

Popryskaj wodą ze spryskiwacza do kwiatów na pasek wieloklinowy jak świst zniknie to do wymiany paseczek. Metoda trochę prymitywna ale skuteczna. Do wody możesz doda odrobinę płynu do mycia naczyń.

Turbina nieswiszcze na wolnych obrotach a jak już po dodaniu gazu wzmaga się dzwięk a nie maleje!

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indyczes » ndz mar 11, 2007 13:47

No własnie mi to też nie wygląda na turbinkę,wczesniej tego efektu nie bylo,jest to dośc głosne i denerwuje na postoju.Dawniej silniczek ładnie pracował az miło było słuchac,obecnie ten świst jest dla mnie denerwujący,słysze go dośc wyraznie w kabinie przy zamkniętych wszystkich szybkach.Wymiana paska to pewnie roboty bardzo duzo?

daro31ie
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: daro31ie » ndz mar 11, 2007 14:47

u mnie jest ten sam dzwiek na wolnych obrotach ale tylko jak odpalam go po nocy. Po 2-3 minutach pracy dzwiek ustaje. Dochodzi on wlasnie z okolicy alternatora i wlasnie prawdopodobnie powodem jest pasek chociaz wyglada on jak nowy.

pozdrawiam daro :okej:

nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » ndz mar 11, 2007 16:52

indyczes pisze:No własnie mi to też nie wygląda na turbinkę,wczesniej tego efektu nie bylo,jest to dośc głosne i denerwuje na postoju.Dawniej silniczek ładnie pracował az miło było słuchac,obecnie ten świst jest dla mnie denerwujący,słysze go dośc wyraznie w kabinie przy zamkniętych wszystkich szybkach.Wymiana paska to pewnie roboty bardzo duzo?
Wymian paska nie jest aż takim problemem. Jak wymieniasz go sam ważny jest odpowiedni naciąg.

Poszykaj też na forum bo było o tym które paski piszczą a które nie.

gienekp007
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gienekp007 » ndz mar 11, 2007 17:23

może to byc napinacz od alternatora. Po pewnym czasie sprężyna się w nim wyrabia. Sprawdź naciąg paska od alternatora

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indyczes » pn mar 12, 2007 22:10

Cholera dzisiaj miałem zamiar zabrac sie za tą usterke i jak na złośc po powrocie z trasy wszystko pracuje jak nalezy,a jakieś 10km przed domem jeszcze na skrzyżowaniu słyszałem ten motyw :food: :food:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”