Prosze szanownych forumowiczow o pomoc bo juz rozkladam rece.
Mianowicie ECU sygnalizuje mi blad 741 czyli kontrola pedalu hamulca, sprawdzilem juz wszystko co tylko mozna. Czujnki sprawdzalem miernikiem wszystkie sa ok, W bloku 06 odczytalem co nastepuje:
010 010000
po nacisnieciu hamulca
011 010000
po nacisnieciu sprzegla
010 010000
czyli jakos wszystko pomieszane. Dodam ze mam tempomat i wg odczytow komunikuje sie dobrze, problem polega jedynie na tych czujnikach.
Po odlaczeniu czujnikow nic sie nie zmienia, tak samo jest po zwarciu stykow czujnikow na krotko - zadnej reakcji oprocz czujnika swiatla hamowania, tam wszystko wyglada ok. napiecie na przewodach dochodzacych jest, swiatla stopu dzialaja i poprawnie reaguja. Zero reakcji jest na czujnik sprzegla i ten drugi przy hamulcu - niebieski. Takze nie ma na nich napiecia, nie jestem pewien czy wogole powinno byc czy jest tam sterowanie masa. Prosze o pomoc bo juz mi spedza ten problem sen z powiek a bardzo chcialbym zeby ten tempomat juz zagadal. Nie wiem czy dobrze wytlumaczylem problem, znam juz prawie na pamiec wszystkie odczyty. Moze problem jest w przewodach moze jest gdzies przerwa ale nie mam pojecia gdzie cokolwiek szukac.
Nie odsylajcie mnie tylko do szukajki bo przeszukalem juz chyba wszystko i nadal nic.
błąd 741 pomocy!!!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bawilem sie juz w ustawianie czujnikow, zwieralem i rozwieralem kable od czujnikow na krotko, synchronizowalem czujniki i nie ma zadnej zmiany, do tego dochodzi pedal sprzegla, po jego nacisnieciu tez nic sie w logach nie zmienia.
Odkrylem natomiast mala ciekawostke. W skrzynce bezpiecznikow na miejscu 5 powinien chyba byc przekaznik "ogranicznika predkosci" a tam go nie mam. Nie wiem bo nie bylo go odkad kupilem auto i ten blad tez jest od tego czasu, wiec moze to byc jakos powiazane. Tylko jaki ma tam byc przekaznik jesli wogole ma byc?
Pozdr. dyciu
Odkrylem natomiast mala ciekawostke. W skrzynce bezpiecznikow na miejscu 5 powinien chyba byc przekaznik "ogranicznika predkosci" a tam go nie mam. Nie wiem bo nie bylo go odkad kupilem auto i ten blad tez jest od tego czasu, wiec moze to byc jakos powiazane. Tylko jaki ma tam byc przekaznik jesli wogole ma byc?
Pozdr. dyciu
Powodów może być kilka łącznie z zamienionym ECU...dyciu pisze:Bawilem sie juz w ustawianie czujnikow, zwieralem i rozwieralem kable od czujnikow na krotko, synchronizowalem czujniki i nie ma zadnej zmiany, do tego dochodzi pedal sprzegla, po jego nacisnieciu tez nic sie w logach nie zmienia.
Sprzęgłem bym się nie przejmował a przewody od czujnika hamulca uciął przy sterowniku (jeden dajesz do masy) - będziesz mógł wtedy hamować lewą nogą