błąd 741 pomocy!!!

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dyciu
Nowicjusz
Nowicjusz

błąd 741 pomocy!!!

Post autor: dyciu » sob mar 03, 2007 15:40

Prosze szanownych forumowiczow o pomoc bo juz rozkladam rece.
Mianowicie ECU sygnalizuje mi blad 741 czyli kontrola pedalu hamulca, sprawdzilem juz wszystko co tylko mozna. Czujnki sprawdzalem miernikiem wszystkie sa ok, W bloku 06 odczytalem co nastepuje:

010 010000
po nacisnieciu hamulca
011 010000
po nacisnieciu sprzegla
010 010000
czyli jakos wszystko pomieszane. Dodam ze mam tempomat i wg odczytow komunikuje sie dobrze, problem polega jedynie na tych czujnikach.
Po odlaczeniu czujnikow nic sie nie zmienia, tak samo jest po zwarciu stykow czujnikow na krotko - zadnej reakcji oprocz czujnika swiatla hamowania, tam wszystko wyglada ok. napiecie na przewodach dochodzacych jest, swiatla stopu dzialaja i poprawnie reaguja. Zero reakcji jest na czujnik sprzegla i ten drugi przy hamulcu - niebieski. Takze nie ma na nich napiecia, nie jestem pewien czy wogole powinno byc czy jest tam sterowanie masa. Prosze o pomoc bo juz mi spedza ten problem sen z powiek a bardzo chcialbym zeby ten tempomat juz zagadal. Nie wiem czy dobrze wytlumaczylem problem, znam juz prawie na pamiec wszystkie odczyty. Moze problem jest w przewodach moze jest gdzies przerwa ale nie mam pojecia gdzie cokolwiek szukac.
Nie odsylajcie mnie tylko do szukajki bo przeszukalem juz chyba wszystko i nadal nic.

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » sob mar 03, 2007 15:51

cosie dzieje jak jednoczesnie nacisniesz gaz i hamulec - (hamowanie lewa noga) - pompa przestawia sie na bieg jałowy?

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

dyciu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dyciu » sob mar 03, 2007 16:08

Zrobilem maly test. Z noga na gazie i na hamulcu cos sie dzieje, ale zrobilem tak ze wyjalem czujnik od swiatel stopu i sprobowalem sie przejechac. Nie moglem ruszyc z miejsca autko jakby trzymalo obroty jalowe, ale delikatnie powoli ruszylem i pozniej juz normalnie.

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » sob mar 03, 2007 16:24

Obrazek

nigdy tam specjalnie nie grzebalem, ale wyglada na to ze czujnik pozycji hamulca jest systemem redundantnym - czyli sa tam 2 czujniki, ktore musza byc odpowiednio wyregulowane.

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

dyciu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dyciu » sob mar 03, 2007 16:33

Bawilem sie juz w ustawianie czujnikow, zwieralem i rozwieralem kable od czujnikow na krotko, synchronizowalem czujniki i nie ma zadnej zmiany, do tego dochodzi pedal sprzegla, po jego nacisnieciu tez nic sie w logach nie zmienia.
Odkrylem natomiast mala ciekawostke. W skrzynce bezpiecznikow na miejscu 5 powinien chyba byc przekaznik "ogranicznika predkosci" a tam go nie mam. Nie wiem bo nie bylo go odkad kupilem auto i ten blad tez jest od tego czasu, wiec moze to byc jakos powiazane. Tylko jaki ma tam byc przekaznik jesli wogole ma byc?

Pozdr. dyciu

Awatar użytkownika
uysy
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: uysy » sob mar 03, 2007 19:23

dyciu pisze:Bawilem sie juz w ustawianie czujnikow, zwieralem i rozwieralem kable od czujnikow na krotko, synchronizowalem czujniki i nie ma zadnej zmiany, do tego dochodzi pedal sprzegla, po jego nacisnieciu tez nic sie w logach nie zmienia.
Powodów może być kilka łącznie z zamienionym ECU...
Sprzęgłem bym się nie przejmował a przewody od czujnika hamulca uciął przy sterowniku (jeden dajesz do masy) - będziesz mógł wtedy hamować lewą nogą :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”