Ubywa plynu chlodniczego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ziembul
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ubywa plynu chlodniczego
Witam!
Mam problem z ubywajacym plynem chlodniczym. Moze zaczne od poczatku, chociaz nie wiem czy to ma zwiazek z aktualna sytuacja.
A zatem jakies pol roku temu, przed wakacjami musialem dolewac plynu co jakis czas, nie bylo to bardzo uciazliwe. Widac bylo slad na laczenu glowicy z blokiem, ze tam cieknie. Samochod byl u mechanika w wakacje, niestety ja przy tym nie bylem z powodu wyjazdu i wiem jedynie ze nie byla to wina uszczelki pod glowica i nie zostala ona wymieniona. I wtedy problem zniknal. Na jakies powiedzmy 2000-3000km.
Ostatnio wyjechalem w trase i jak tylko wyjechalem na autostrade kontrolka sie zaswiecila. Po wystudzeniu dolalem plynu. Wrocilem z miejca przeznaczenia do domu, jezdzilem przez caly tydzien codziennie jakies 2km do sklepu. Nadszedl weekend i znowu w trase, oczywiscie tylko wyjechalem na autostrade i kontrolka sie swieci. Tym razem po dolaniu przejechalem juz tylko 50 km do zapalenia sie kontrolki:(
Za kazdym razem dolewam caly litr i znika on bardzo szybko. Nie mialem za bardzo czasu zeby znalezc problem, ale zerknalem pod maske szybko dzisiaj rano na zimnym silniku i nie znalazlem zadnych sladow osadu, co by swiadzylo o wycieku.
Jedyne miejsce, w ktorym jest moze cos nie tak, to wlot powietrza w zderzaku z lewej strony. Jak wloze tam reke to na plastiku poczulem cos oleistego koloru czarnego.
Chcialem was prosic o wskazowki gdzie szukac i co to moze byc to cos w zderzaku??
Czekam do weekendu zeby miec czas przyjzec sie temu dokladnie.
Pozdrawiam i dzieki za wyrozumialosc!
Mam problem z ubywajacym plynem chlodniczym. Moze zaczne od poczatku, chociaz nie wiem czy to ma zwiazek z aktualna sytuacja.
A zatem jakies pol roku temu, przed wakacjami musialem dolewac plynu co jakis czas, nie bylo to bardzo uciazliwe. Widac bylo slad na laczenu glowicy z blokiem, ze tam cieknie. Samochod byl u mechanika w wakacje, niestety ja przy tym nie bylem z powodu wyjazdu i wiem jedynie ze nie byla to wina uszczelki pod glowica i nie zostala ona wymieniona. I wtedy problem zniknal. Na jakies powiedzmy 2000-3000km.
Ostatnio wyjechalem w trase i jak tylko wyjechalem na autostrade kontrolka sie zaswiecila. Po wystudzeniu dolalem plynu. Wrocilem z miejca przeznaczenia do domu, jezdzilem przez caly tydzien codziennie jakies 2km do sklepu. Nadszedl weekend i znowu w trase, oczywiscie tylko wyjechalem na autostrade i kontrolka sie swieci. Tym razem po dolaniu przejechalem juz tylko 50 km do zapalenia sie kontrolki:(
Za kazdym razem dolewam caly litr i znika on bardzo szybko. Nie mialem za bardzo czasu zeby znalezc problem, ale zerknalem pod maske szybko dzisiaj rano na zimnym silniku i nie znalazlem zadnych sladow osadu, co by swiadzylo o wycieku.
Jedyne miejsce, w ktorym jest moze cos nie tak, to wlot powietrza w zderzaku z lewej strony. Jak wloze tam reke to na plastiku poczulem cos oleistego koloru czarnego.
Chcialem was prosic o wskazowki gdzie szukac i co to moze byc to cos w zderzaku??
Czekam do weekendu zeby miec czas przyjzec sie temu dokladnie.
Pozdrawiam i dzieki za wyrozumialosc!
Juz po problemie(hamulce):
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=81532
magiczny PIN :)))
BREMBO MAX|FERODO PREMIER
- ziembul
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jest to mniej wiecej to miejsce na laczeniu rury z chlodnica. Ale chyba musze rozgrzac silnik i sie kawalek przejechac, to moze cos wiecej zobacze.
A co do uszczelki to nie jestem pewien, ale na razie zakladam, ze to nie ona. Chce najpierw wykluczyc inne mozliwosci i mam nadzieje, ze cos znajde. Wiem, ze uszczelki sam nie naprawie,a nie jetem teraz w Polsce, wiec przeraza mnie mysl placenia mechanikowi grubych €
A co do uszczelki to nie jestem pewien, ale na razie zakladam, ze to nie ona. Chce najpierw wykluczyc inne mozliwosci i mam nadzieje, ze cos znajde. Wiem, ze uszczelki sam nie naprawie,a nie jetem teraz w Polsce, wiec przeraza mnie mysl placenia mechanikowi grubych €

- ziembul
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wygospodarowalem chwile czasu, zeby sie przejechac.
Chyba znalazlem mieksce przecieku, leje sie ciurkiem, widac na zdjeciu:
Na czerwono zaznaczylem ten waz, widac tez mokra plame.

Teraz mam pytanko, czy bez probemu dostane taki waz w sklepie motoryzacyjnym?
Czy dam rade to zrobic samemu bez nadmiaru narzedzi i czy bedzie trzeba cos demontowac zeby sie tam dostac?
Aha jeszcze jedno, czemu ten waz jednym koncem idzie do podstawy filtra oleju?? Tamtedy tez jest obieg poprowadzony?
Chyba znalazlem mieksce przecieku, leje sie ciurkiem, widac na zdjeciu:
Na czerwono zaznaczylem ten waz, widac tez mokra plame.

Teraz mam pytanko, czy bez probemu dostane taki waz w sklepie motoryzacyjnym?
Czy dam rade to zrobic samemu bez nadmiaru narzedzi i czy bedzie trzeba cos demontowac zeby sie tam dostac?
Aha jeszcze jedno, czemu ten waz jednym koncem idzie do podstawy filtra oleju?? Tamtedy tez jest obieg poprowadzony?
powinieneś dostać taki wąż z rozejściem koszt strzelam z 40złziembul pisze:Teraz mam pytanko, czy bez probemu dostane taki waz w sklepie motoryzacyjnym?
ja kupowalem z pół roku temu kilka bo mi rozwaliło od padniętej
uszczelki pod głowica, poszło ciśnienie z cylinrów w układ chłodzenia
i rozje...ło kilka tych węży oraz taki jeden metalowy, który i tak
był już nadrdzewiały
dasz radę same bez problemuziembul pisze:Czy dam rade to zrobic samemu bez nadmiaru narzedzi i czy bedzie trzeba cos demontowac zeby sie tam dostac?
narzędzia jakieś muszisz mieć dobre szczypy, żeby te opaski pościskać
a jak odkręciłbyś filtr oleju to juz wogóle rewelka da radę od góry to zrobić
i nie trzeba kanału

ta podstawa to chłodniczka oleju tamtędy też idzie płyn chłodniczyziembul pisze:Aha jeszcze jedno, czemu ten waz jednym koncem idzie do podstawy filtra oleju?? Tamtedy tez jest obieg poprowadzony?
a jak sie przyjrzysz
to i z niej odchodzi drugi wężyk taki krótszy
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN