[MK2] Skoki silnika po włączeniu....
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2] Skoki silnika po włączeniu....
Jakies dwa tygodnie temu, przy rozruchu po dluzszym postoju ( 3 dni ), chwilkę po włączeniu silnika, silnik jakby szarpnął. Raz.
Dzis, przy odpalaniu auta, silnik zachował się indentycznie, lecz kilka razy ( 2 moze 3) szarpnał w identyczny sposób.
Silnik uruchamiam po rozgrzaniu świec i przy włączonym przyśpieszaczu obrotów.
Również po włączniu ( tylko przez chwilę ) przekaźnik kierunków sam parę razy przeskakuje bardzo szybko, a czasem tego nie robi...
Czego to może byc wina??
Dzis, przy odpalaniu auta, silnik zachował się indentycznie, lecz kilka razy ( 2 moze 3) szarpnał w identyczny sposób.
Silnik uruchamiam po rozgrzaniu świec i przy włączonym przyśpieszaczu obrotów.
Również po włączniu ( tylko przez chwilę ) przekaźnik kierunków sam parę razy przeskakuje bardzo szybko, a czasem tego nie robi...
Czego to może byc wina??
Ostatnio zmieniony czw gru 07, 2006 22:50 przez Bordos, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymienia się wszystkie, trzeba odpiąc listwę zasilajacą i dotykać przewodem + z akumulatora do swiecy każej jak iskrzy to chodzi- uważać żeby nie dotknąć masy świecy lub silnika- ale nie zawsze jak iskrzy znaczy dobrze może np. chodzić ale już dłuzej się nagrzewać niż inne dlatego wymienia się wszystkie, inni sprawdzaja je amperomierzem jaki opór stawiają po odłączeniu listwy zasilającej. Silnikm poszarpie ale bedzie potem chodził ok, ale w mrozy mozęsz mieć problem, a jak spali sie nastepna to juz bedzie wiekrzy problem w ta pogodę
Heh, a czy wymiana świec żarowych to duży problem ?PinkFloyd pisze:Wymienia się wszystkie, trzeba odpiąc listwę zasilajacą i dotykać przewodem + z akumulatora do swiecy każej jak iskrzy to chodzi- uważać żeby nie dotknąć masy świecy lub silnika- ale nie zawsze jak iskrzy znaczy dobrze może np. chodzić ale już dłuzej się nagrzewać niż inne dlatego wymienia się wszystkie, inni sprawdzaja je amperomierzem jaki opór stawiają po odłączeniu listwy zasilającej.
Czy można poradzic sobie bez klucza dynamomentrycznego i fachowej wiedzy?? ( trochę doświadczenia mam, ale jako że to moja pierwsza fura to nigdy świec nie wymieniałem, a nie stac mnie narazie na wymiane w serwisie ).
Nie wiem jak w twoim autku- u mnie dostep trudny, niektórzy jakoś małymi kluczami dają radę odkrecić je, u mnie najgorzej te za pompa wtryskową, ja odkręciłem przewody od pomy do wtrysków uważajac zeby sie nic nie zabrudziły- nie pomyliś kolejności potem ich zakłądania( widziałem takich fachowców- juz chcieli robic remont silika ze nie chodzi a to była wina zle założonych przewodów ), potem nad pompą wykręciłem 1 wtryskiwacz i wymieniłem swiece. Trwało to 20 minut. jak bym tego nie zrobił to w moim AAZ pewnie meczył bym sie z 2 h, ale niektórzy dają rade, ale nie wiem jak jest w twoim autku, świece nie dokręcaj za mocno, bo jak się przepala znów przy następnej wymianie mozę peknąć i zostać w głowicy- zdarza się. Dobra świeca NGK, BERU kosztuje sztuka od 30 zł. w górę. Zyczę powodzenia w wymianie.
A orientujesz się może ile kosztuje wymiana świec w warsztacie ??PinkFloyd pisze:Nie wiem jak w twoim autku- u mnie dostep trudny, niektórzy jakoś małymi kluczami dają radę odkrecić je, u mnie najgorzej te za pompa wtryskową, ja odkręciłem przewody od pomy do wtrysków uważajac zeby sie nic nie zabrudziły- nie pomyliś kolejności potem ich zakłądania( widziałem takich fachowców- juz chcieli robic remont silika ze nie chodzi a to była wina zle założonych przewodów ), potem nad pompą wykręciłem 1 wtryskiwacz i wymieniłem swiece. Trwało to 20 minut. jak bym tego nie zrobił to w moim AAZ pewnie meczył bym sie z 2 h, ale niektórzy dają rade, ale nie wiem jak jest w twoim autku, świece nie dokręcaj za mocno, bo jak się przepala znów przy następnej wymianie mozę peknąć i zostać w głowicy- zdarza się. Dobra świeca NGK, BERU kosztuje sztuka od 30 zł. w górę. Zyczę powodzenia w wymianie.
Tak mnie wiecej jakie to są koszta?