[MK3 1Z] Gdzie się znajduje czujnik G71?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
[MK3 1Z] Gdzie się znajduje czujnik G71?
Podłączałem wczoraj samochód pod VAG`a u Adamma i wyrzuciło nam błąd związany z tym czujnikiem.Jest to czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym czy coś takiego.
[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 10:01 ]
Postanowiłem poszperać w necie i znalazłem coś na stronie Klubu Passata niestety za dużo mi to nie mówi.Może ktoś wie gdzie to jest to niech pstryknie fote i wrzuci na forum.Coś o czujniku G71 na stronie klubu passata
[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 10:01 ]
Postanowiłem poszperać w necie i znalazłem coś na stronie Klubu Passata niestety za dużo mi to nie mówi.Może ktoś wie gdzie to jest to niech pstryknie fote i wrzuci na forum.Coś o czujniku G71 na stronie klubu passata
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
dodam ze blad to 00519
w kanale 010 pomiar miedzy blokiem 2 i 3 nie powinien roznic sie wiece jak +- 30 u kolegi natomiast wartosc w bloku 2 (cisnienie atmosferyczne) jest w normie (cos ok 1000 mbar) a wartosc w bloku 3 (ciscnienie w kolektorze) jest na poziomie 163 mbar czyli nieprawidlowe
po odpieciu wezyka idacego do kompa (w okolicach pompy wtryskowej) cisnienie w 3 bloki przyjelo wartosc atmosferycznego i blad wtedy dal sie wykasowac i juz sie nie pojawial. nastomist tracilo sie hamulce gdyz powstawala nieszczelnosc w ukladzie podcisnienia.
i teraz pytanie do fachowcow co z tym fantem zrobic.
nie wiem czy dobrze kojarze ale wydaje mi sie ze ten czunjik w 1Z znajduje sie w kompie, i teraz jesli jest padniety to czy trzeba zmieniac caly komp czy da sie go jakos uratowac?
w kanale 010 pomiar miedzy blokiem 2 i 3 nie powinien roznic sie wiece jak +- 30 u kolegi natomiast wartosc w bloku 2 (cisnienie atmosferyczne) jest w normie (cos ok 1000 mbar) a wartosc w bloku 3 (ciscnienie w kolektorze) jest na poziomie 163 mbar czyli nieprawidlowe
po odpieciu wezyka idacego do kompa (w okolicach pompy wtryskowej) cisnienie w 3 bloki przyjelo wartosc atmosferycznego i blad wtedy dal sie wykasowac i juz sie nie pojawial. nastomist tracilo sie hamulce gdyz powstawala nieszczelnosc w ukladzie podcisnienia.
i teraz pytanie do fachowcow co z tym fantem zrobic.
nie wiem czy dobrze kojarze ale wydaje mi sie ze ten czunjik w 1Z znajduje sie w kompie, i teraz jesli jest padniety to czy trzeba zmieniac caly komp czy da sie go jakos uratowac?
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
w AFN-ie czujnik ciśnienia doładowania jest w ECU - z rury powrotnej po IC jest wężyk który idzie do ECU
w jedenzecie chyba jest tak samo ? najlepiej sprawdzić gdzie idzie wężyk - jeżeli wchodzi do obudowy ECU to na 99% czujnik ów jest na płycie sterownika
w mk4 czujnik jest w rurze za IC
[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 11:22 ]
przecież w kanale 010 na 3 pozycji jest ciśnienie doładowania...
jeżeli zdjęliście węzyk z dolotu to ciśnienie doładowania wynosiło 0 - czyli tyle ile atmosferyczne...
jeżeli piszesz o hamulcach to chodzi o podciśnienie...więc ja się zamieszałem
[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 11:24 ]
albo czujnik przekłamuje
w jedenzecie chyba jest tak samo ? najlepiej sprawdzić gdzie idzie wężyk - jeżeli wchodzi do obudowy ECU to na 99% czujnik ów jest na płycie sterownika
w mk4 czujnik jest w rurze za IC
[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 11:22 ]
kurdę, to w końcu chodzi o ciśnienie w dolocie czy o układ podciśnieniowy ???Adamm pisze:po odpieciu wezyka idacego do kompa (w okolicach pompy wtryskowej) cisnienie w 3 bloki przyjelo wartosc atmosferycznego i blad wtedy dal sie wykasowac i juz sie nie pojawial. nastomist tracilo sie hamulce gdyz powstawala nieszczelnosc w ukladzie podcisnienia.
przecież w kanale 010 na 3 pozycji jest ciśnienie doładowania...
jeżeli zdjęliście węzyk z dolotu to ciśnienie doładowania wynosiło 0 - czyli tyle ile atmosferyczne...
jeżeli piszesz o hamulcach to chodzi o podciśnienie...więc ja się zamieszałem

[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 11:24 ]
czyli w dolocie jest podciśnienieAdamm pisze:wartosc w bloku 3 (ciscnienie w kolektorze) jest na poziomie 163 mbar czyli nieprawidlowe

do MAP sensora na płycie idzie wężyk gumowy i czasem ta gumka pękaCorvax pisze:MAP jest w kompie i idzie go wymienic

w tym wypadku wszystko wskazuje na uszkodzenie czujnika ale zastanawia mnie dlaczego po zdjęciu węzyka podciśnienia ten błąd nie występuje ?
przecież podciśnienie za pośrednictwem n75 i wastegate upuszcza nadmiar cisnienia z turbiny...
racjainek01 pisze:Chyba cisnienie (1z) i upuszcza spaliny poza turbine, no i przez to cisnienie spada...cowboy pisze:przecież podciśnienie za pośrednictwem n75 i wastegate upuszcza nadmiar cisnienia z turbiny...

podciśnienie to w turbinach o zmienneh geometri rusza sztangą

zamieszałem się bo z tym podciśnieniem adamm napisał

tak czy owak, w dalszym ciągu nie jarzę jaki wpływ ma sciągniećie węzyka z ciśnieniem na podcisnienie ?
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
ja tez nei mam pojecia
ale tak bylo ze to podcisnienie bo ten wezyk ktory idzie do ECU laczy sie z tym ktory idzie do serva
wg serwisowki wartos w 010 - 02 - 03 nie powinna byc wieksza jak +-30 a tu jest w 02 ok 1000mbar a w 03 163mbar po odpieciu wezyka wartos w 03 przyjmuje wartosc z 02 czyli cisneinia atmosferycznego
i teraz co moze byc? czujnik na ECU walniety czy te wezyki wymienic najpierw?

wg serwisowki wartos w 010 - 02 - 03 nie powinna byc wieksza jak +-30 a tu jest w 02 ok 1000mbar a w 03 163mbar po odpieciu wezyka wartos w 03 przyjmuje wartosc z 02 czyli cisneinia atmosferycznego
i teraz co moze byc? czujnik na ECU walniety czy te wezyki wymienic najpierw?
cos nie haloAdamm pisze:ten wezyk ktory idzie do ECU laczy sie z tym ktory idzie do serva
ten który idzie z rury powrotnej za IC idzie do ECU i on ma ciśnienie
ten co idzie do serwa z pompy podcisnienia ma podciśnienie
moze czujnik jest dobry tylko ktos pomieszał węzyki i zapiął podciśnienie do MAP sensora:)
prawdopodobnie czujnik ciśnienia doładowania padł, on nie ma chyba nawet takiego zakresu jak 0,163 Bara...
a w kanale 11 ciśnienie doładowania pokazuje dynamicznie dobrze ?
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
sprawdzilem co i jak u mnie i rzeczywiscie ktos namieszal w wezykach. wydawalo mi sie ze u Pruszkowiaka jest tak samo jak u mnie a jednak nie jest
za duzo tych wezykow.
juz wszystko jasne trzeba je poprzepinac i sprawdzic.

- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
Adamm, to musze poprzepinać wężyki.Wytłumacz mi jakie i gdzie,albo zrób fotkie swojego silnika i wrzuć na forumAdamm pisze:sprawdzilem co i jak u mnie i rzeczywiscie ktos namieszal w wezykach. wydawalo mi sie ze u Pruszkowiaka jest tak samo jak u mnie a jednak nie jestza duzo tych wezykow.

[ Dodano: Wto Lis 07, 2006 22:23 ]
Problem rozwiązany