[TDI PD] podwyższona tem płynu chłodniczego po dynamicznej jeździe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TDI PD] podwyższona tem płynu chłodniczego po dynamicznej jeździe
Witam, posiadam audi a4 b5 1.9 tdi ajm, aktualny przebieg to 465 tyś km, silnik w 100% oryginalny, nic nie było przy nim robione, nigdy nie był otwierany,
dzisiaj zauważyłem, że po ostrej jeździe, wskazówka temperatury płynu chłodniczego przesuwa się z 90 na 93-94 stopnie, a po około 2 minutach spokojnej jazdy, wskazówka wraca na temperaturę 90 stopni.
zaraz po ostrej jeździe sprawdzałem wąż od chłodnicy (ten obok intercooleta na górze), wąż ten jest gorący, jednak da się go ścisnąć,
po odkręceniu korka od zbiornika wyrównawczego słychać specyficzne syknięcie, płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest zimny,
termostat w silniku był wymieniany 11 lat temu,
w oleju nie ma płynu chłodniczego, w zbiorniku wyrównawczym nie ma oleju
podmieniłem korek zbiornika wyrównawczego z passata b5, nie się nie zmieniło, temperatura płynu chłodniczego po ostrej jeździe, nadal się podnosi do 93-94 stopnie
wentylator od chłodnicy pracuje
(wczoraj też zmieniałem olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa, drugi raz sprawdziłem czy wszystko zrobiłem dobrze, wszystko jest OK)
proszę o pomoc
pozdrawiam Mateusz
dzisiaj zauważyłem, że po ostrej jeździe, wskazówka temperatury płynu chłodniczego przesuwa się z 90 na 93-94 stopnie, a po około 2 minutach spokojnej jazdy, wskazówka wraca na temperaturę 90 stopni.
zaraz po ostrej jeździe sprawdzałem wąż od chłodnicy (ten obok intercooleta na górze), wąż ten jest gorący, jednak da się go ścisnąć,
po odkręceniu korka od zbiornika wyrównawczego słychać specyficzne syknięcie, płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest zimny,
termostat w silniku był wymieniany 11 lat temu,
w oleju nie ma płynu chłodniczego, w zbiorniku wyrównawczym nie ma oleju
podmieniłem korek zbiornika wyrównawczego z passata b5, nie się nie zmieniło, temperatura płynu chłodniczego po ostrej jeździe, nadal się podnosi do 93-94 stopnie
wentylator od chłodnicy pracuje
(wczoraj też zmieniałem olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa, drugi raz sprawdziłem czy wszystko zrobiłem dobrze, wszystko jest OK)
proszę o pomoc
pozdrawiam Mateusz
[TDI PD] Re: podwyższona tem płynu chłodniczego po dynamicznej jeździe
Zależy jakie to sykniecie masz po odkręcenie korka od zbiorniczka wyrównawczego no i czy poziom płynu opoada przy tej operacji czy nie. Oczewiscie sprawdź to po jeździe ale nie jakiejś emeryckiej tylko odepnij choć trochę tym autem.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
ciche syknięcie, po odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego płyn jest na niezmienionym poziomie (płyn jest zimny bądź letni)
To raczej nie problem z uszczelka pod głowicą.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Wymień płyn na świeży , stary może już nie mieć swych właściwości przez co szybciej zaczyna wrzeć .ok
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
sprawdź czy chłodnica nie jest zabita i nie chodzi mi o środek tylko z zewnątrz. Ostatnio robiliśmy audi z podobnym problemem i chłodnica nie odprowadzała ciepła - Ty masz 465 tys nalotu - więc może warto się przyjrzeć chłodnicy
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR

- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
Pompa wody? Leje się płyn przez przelew w zbiorniczku?
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg

Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest

Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest