[Golf III 1.9 TD] Problem z odpalaniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[Golf III 1.9 TD] Problem z odpalaniem
Witam, jestem nowym posiadaczem Golfa z silnikiem 1.9 TD. Gdy silnik jest zimny, np po nocy mam problemy z odpaleniem go. Akumulator jest dobry, slychac ze silnik zaskakuje na chwilke, ale obroty sa tak niskie ze od razu gasnie. Jedynym wyjsciem jest wcisniecie pedalu gazu podczas odpalania.
Jakie moga byc przyczyny tego ze obroty sa tak niskie po odpaleniu i co mozna zrobic aby tych problemow nie bylo.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Jakie moga byc przyczyny tego ze obroty sa tak niskie po odpaleniu i co mozna zrobic aby tych problemow nie bylo.
Re: [Golf III 1.9 TD] Problem z odpalaniem
u mnie natomiast identycznie się objawiało więc wyminiłem świece i wtedy od "strzała" zaczął zapalać nawet bez przysłowiowego "ssania"4r3k pisze:Witam, jestem nowym posiadaczem Golfa z silnikiem 1.9 TD. Gdy silnik jest zimny, np po nocy mam problemy z odpaleniem go. Akumulator jest dobry, slychac ze silnik zaskakuje na chwilke, ale obroty sa tak niskie ze od razu gasnie. Jedynym wyjsciem jest wcisniecie pedalu gazu podczas odpalania.
więc stawiam w 99% na świece (podbne problemy były już opisywane w większości wychodziło na świece tak jak u mnie ...
4r3k sprawdź albo od razu wymień na nowe świece ... napewno nie zaszkodzi przed zimą a może pomóc (kupuj świece Boscha, Beru, ewentualnie jak masz niewiele kasy Monark ale te dwie pierwsze to nr 1 do diesli)
[ Dodano: Wto Wrz 12, 2006 16:34 ]
samo się odpowietrza po czasie ... wiec to odpada ...cruc pisze:filtr olejowy czy filtr paliwa?ja miałem takie objawy jak był zapowietrzony.
ps.
cruc nie widziałem cie jakoś na mieście ...
Re: [Golf III 1.9 TD] Problem z odpalaniem
ps.
cruc nie widziałem cie jakoś na mieście ... [/quote]
Być może tak szybko jeżdze..
Jak miałem walniętą świece to zapalał,szarpał ale nie gasł,mysle ze jest jeszcze ciepło i nie powinien gasnąć zaraz po odpaleniu,lejesz olej roślinny???
cruc nie widziałem cie jakoś na mieście ... [/quote]
Być może tak szybko jeżdze..
Jak miałem walniętą świece to zapalał,szarpał ale nie gasł,mysle ze jest jeszcze ciepło i nie powinien gasnąć zaraz po odpaleniu,lejesz olej roślinny???
u mnie było tak samo. Ropka po nocy sobie schodziła z pompy zapalał na momęcik i gasł, odpalał dopiero po dłuższym kręceniu. Rozwiązałem ten problem elektrozaworkiem na zasilaniu pompy. Jedna korzyść z tego że paliwo nie schodzi, a druga mam odcięcie paliwa. Zrobiłem to na przekaźnikach tak, że jak gasze samochód to mi się rozłącza ten zaworek i ropka zatrzymana, a jak zapalam to muszę wcisnąć guziczek żeby się załączył i płynie sobie normalnie.
zrób fotki , schemat i opis umieść na forum zawsze to jakiś FAQ ...fryta79 pisze:u mnie było tak samo. Ropka po nocy sobie schodziła z pompy zapalał na momęcik i gasł, odpalał dopiero po dłuższym kręceniu. Rozwiązałem ten problem elektrozaworkiem na zasilaniu pompy. Jedna korzyść z tego że paliwo nie schodzi, a druga mam odcięcie paliwa. Zrobiłem to na przekaźnikach tak, że jak gasze samochód to mi się rozłącza ten zaworek i ropka zatrzymana, a jak zapalam to muszę wcisnąć guziczek żeby się załączył i płynie sobie normalnie.
4r3k pisze:Mieliscie racje, wymienilem swiece na bosha i teraz zapala idealnie dzieki za pomoc
a widzisz
wiedziałem ze to świece bo zachowanie doladnie takie samo miałem jak TyRobertP pisze:mówię Ci 4r3k wymień świece żarowe ...
a w zimę to była tragedia a i czasu nie było a swiece sobie leżały ...
ale jak w końcu nie mogłem nawet zapalić to się dopiero wziąłem