[TDI] Problem z Termostatem Golf 4 tdi pozycja otwarta
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
[TDI] Problem z Termostatem Golf 4 tdi pozycja otwarta
Dzisiaj musiałem wymienić Termostat bo po przejechaniu kilku kilometrów gdzie do tej pory zawszę się nagrzewał to dzisiaj wskazówka temperatury pokazywała 0* i dolny wąż chłodnicy był ciepły czyli termostat zablokowany w pozycji otwartej
Tylko że w ostatnich kilkunastu dniach ani razu nie doprowadziłem do otwarcia termostatu (przy tych temperaturach Diesla ciężko tak zagrzać) więc dlaczego zablokował mi się w pozycji otwartej ??
Wyciągnięty termostat niby w palcach chodzi jak go wciskałem ale 5 lat miał i do tej pory idealnie działał, wymieniony na nowy
Tylko że w ostatnich kilkunastu dniach ani razu nie doprowadziłem do otwarcia termostatu (przy tych temperaturach Diesla ciężko tak zagrzać) więc dlaczego zablokował mi się w pozycji otwartej ??
Wyciągnięty termostat niby w palcach chodzi jak go wciskałem ale 5 lat miał i do tej pory idealnie działał, wymieniony na nowy
.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
[TDI] Re: Problem z Termostatem Golf 4 tdi pozycja otwarta
Tu nie rozchodzi się o ten mały tależyk, że niby da się ścisnąć itd.Maciek2561 pisze: ↑czw sty 17, 2019 16:36Wyciągnięty termostat niby w palcach chodzi jak go wciskałem ale 5 lat miał i do tej pory idealnie działał, wymieniony na nowy
Chodzi o to, że on ma w sobie uszczelkę i to w tamtym miejscu następuje otwieranie/zamykanie. Przyjrzyj się, a zobaczysz tą uszczelkę.
Najlepiej włożyć do garnka, zalać całkowicie wodą i na kuchenkę, wraz z zanurzonym termometrem. Przy ok. 87*C powinien rozpocząć się otwierać.
Termostat otwiera się tu przy tym dużym talerzu. Tu między talerzem a tą mosiężną częścią.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Użytkownik
Ok tylko że on w ostatnich dniach mi się w ogóle nie otwierał bo nie przekraczałem temperatury otwarcia cały czas dolny wąż zimny, więc dlaczego się zablokował w pozycji otwartej i cały czas był obieg nie zdziwiłbym się gdyby się nie chciał otworzyć ale on był na obiegu ?
.
no jak waz dolny zimny to tez raczje nie ma obiegu na chlodnice. Chyba ze letni dolny ciepla gora weza i sama chlodnica tez na gorze ciepla. wiecej danych. Tak naprawde bym sie nie ciosal tylko ten termostat kupil drugi bo to koszt nawet 35 zl. Wyciagasz ten ca masz i oba do gara wkladasz i gotujesz. Patrzysz jak sie otwieraja i potem jak stygnie woda jak sie zamykaja. Wbrew pozorom to nie proces otwierania jest wazny tylko proces zamykania termostatu.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Wbrew pozorom termostat musi być sprawny w dwóch kierunkach...i z dwojga złego to chyba lepiej jeździć z otwartym zimą niż zamkniętym latem.
-
- Użytkownik
Ja już założyłem nowy Termostat 26 zł (Niemiecki jakiś) tylko mi chodzi o to że na tym starym przez ostatnich kilka dni przed wymianą nie doprowadzałem do temperatury otwarcia cały czas na małym obiegu więc dlaczego ostatniego dnia on mi się zaciął w pozycji otwartej czyli na dużym obiegu ?wesol pisze: ↑ndz sty 20, 2019 15:36no jak waz dolny zimny to tez raczje nie ma obiegu na chlodnice. Chyba ze letni dolny ciepla gora weza i sama chlodnica tez na gorze ciepla. wiecej danych. Tak naprawde bym sie nie ciosal tylko ten termostat kupil drugi bo to koszt nawet 35 zl. Wyciagasz ten ca masz i oba do gara wkladasz i gotujesz. Patrzysz jak sie otwieraja i potem jak stygnie woda jak sie zamykaja. Wbrew pozorom to nie proces otwierania jest wazny tylko proces zamykania termostatu.
.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Źle rozumujesz kolego. Jeżeli dolny wąż (od chłodnicy do króćca termostatu) jest zimny, to znaczy, że termostat jest ZAMKNIĘTY i tzw. duży obieg (przez chłodnicę) jest w tym czasie nieczynny.Maciek2561 pisze: ↑ndz sty 20, 2019 15:29tylko że on w ostatnich dniach mi się w ogóle nie otwierał bo nie przekraczałem temperatury otwarcia cały czas dolny wąż zimny, więc dlaczego się zablokował w pozycji otwartej i cały czas był obieg nie zdziwiłbym się gdyby się nie chciał otworzyć ale on był na obiegu ?
Gdybyś doprowadził do otworzenia się termostatu, dolny wąż byłby ciepły. Nie gorący, tylko ciepły. Na pewno chłodniejszy od górnego, bo chłodnica zbija temperaturę, ale na pewno też nie zimny.
Sprawdź jaki to ten niemiecki termostat. Zresztą termostat czy wahlera czy behra się trafia zepsuty.
Nie chodzi o sprawność termostatu w jakichś kierunkach. Chodzi oto że aktualne termostaty są na parafinie. Ten ci się nie zepsuje tak że będzie cały czas zamknięty. Tak to było w fiacie 125 p na termostacie na eterze. Taki termostat na parafinie będzie się otwierał przy prawidłowej temperaturze. Tylko on nie zostaje tak otwarte już później cały czas. Termostat cały czas pracuje czyli przymyka się i odmyka. I teraz taki dziabniety termostat będzie częściowo otwarte mimo że temperatura cieczy będzie około 70 stopni. Polecam dwa termostaty wrzucić do gara nowy i taki już używany kilkuletni nawet niby jeszcze sprawny. Będzie różnica.
Nie chodzi o sprawność termostatu w jakichś kierunkach. Chodzi oto że aktualne termostaty są na parafinie. Ten ci się nie zepsuje tak że będzie cały czas zamknięty. Tak to było w fiacie 125 p na termostacie na eterze. Taki termostat na parafinie będzie się otwierał przy prawidłowej temperaturze. Tylko on nie zostaje tak otwarte już później cały czas. Termostat cały czas pracuje czyli przymyka się i odmyka. I teraz taki dziabniety termostat będzie częściowo otwarte mimo że temperatura cieczy będzie około 70 stopni. Polecam dwa termostaty wrzucić do gara nowy i taki już używany kilkuletni nawet niby jeszcze sprawny. Będzie różnica.
-
- Użytkownik
Dokładnie o tym piszę, dolny wąż zimny czyli termostat zamknięty (mały obieg) przez ostatnie dni przed wymianą aż do ostatniego dnia kiedy nie mogłem dogrzać silnika bo wtedy się zablokował termostat w pozycji otwartej dolny wąż ciepły (duzy obieg) wiec dlaczego się zablokował w pozycji otwartej skoro nie doprowadzałem do takiej temperaturyMichał_1977 pisze: ↑ndz sty 20, 2019 17:52Źle rozumujesz kolego. Jeżeli dolny wąż (od chłodnicy do króćca termostatu) jest zimny, to znaczy, że termostat jest ZAMKNIĘTY i tzw. duży obieg (przez chłodnicę) jest w tym czasie nieczynny.Maciek2561 pisze: ↑ndz sty 20, 2019 15:29tylko że on w ostatnich dniach mi się w ogóle nie otwierał bo nie przekraczałem temperatury otwarcia cały czas dolny wąż zimny, więc dlaczego się zablokował w pozycji otwartej i cały czas był obieg nie zdziwiłbym się gdyby się nie chciał otworzyć ale on był na obiegu ?
Gdybyś doprowadził do otworzenia się termostatu, dolny wąż byłby ciepły. Nie gorący, tylko ciepły. Na pewno chłodniejszy od górnego, bo chłodnica zbija temperaturę, ale na pewno też nie zimny.
.
-
- Mały gagatek
-
- Użytkownik
Ale już jest wszystko ok po wymianie termostatu tylko zastanawia mnie dlaczego się zablokował w pozycji otwartej skoro do takiej temperatury nie doprowadzałem przed wymianą jeździłem na małym obiegu (dolny wąż zimny)
.
-
- Mały gagatek
Piwko sieknij i nie mysl. Nie zbadane sa wyroki producentow czesci.