[TDI] odma - golf 5
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TDI] odma - golf 5
Cześć
Posiadam VW Golf'a 5 2004 rok, 1.9 TDI 90 KM (model silnika to BRU). Przy wymianie oleju w silniku zauważyłem, że dolna osłona silnika jest brudna od oleju bądź jego oparów. Przeraziłem się trochę, lecz odkręcam dalej osłonę i widzę, że przewód wychodzący bodajże z intercoolera (znajduje się przed przednim prawym kołem a zderzakiem) także jest brudny od oparów oleju bądź oleju. Raz podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka o niskim poziomie oleju w silniku - czyli coś zaczęło pobierać olej z silnika. Na myśl przyszła mi awaria silnika bądź turbina zajechała się. Rozmawiałem z kolegą i wspomniał, żebym najpierw sprawdził odmę i ewentualnie wyczyścił ją ponieważ może być zapchana i wypycha opary - nie ma problemu, lecz gdzie ona jest ??
Szukałem na youtube, lecz nie mogłem znaleźć bo były np seaty czy mercedesy czy audi, a mojego silnika nie mogłem znaleźć, lecz mniejsza z tym.
Może macie inne pomysły/porady co to może być ??
Dołączam zdjęcie silnika mojego auta, doradźcie gdzie jest odma bo ja nie mam pojęcia, a mechanikiem nie jestem
Z góry dziękuję
Posiadam VW Golf'a 5 2004 rok, 1.9 TDI 90 KM (model silnika to BRU). Przy wymianie oleju w silniku zauważyłem, że dolna osłona silnika jest brudna od oleju bądź jego oparów. Przeraziłem się trochę, lecz odkręcam dalej osłonę i widzę, że przewód wychodzący bodajże z intercoolera (znajduje się przed przednim prawym kołem a zderzakiem) także jest brudny od oparów oleju bądź oleju. Raz podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka o niskim poziomie oleju w silniku - czyli coś zaczęło pobierać olej z silnika. Na myśl przyszła mi awaria silnika bądź turbina zajechała się. Rozmawiałem z kolegą i wspomniał, żebym najpierw sprawdził odmę i ewentualnie wyczyścił ją ponieważ może być zapchana i wypycha opary - nie ma problemu, lecz gdzie ona jest ??
Szukałem na youtube, lecz nie mogłem znaleźć bo były np seaty czy mercedesy czy audi, a mojego silnika nie mogłem znaleźć, lecz mniejsza z tym.
Może macie inne pomysły/porady co to może być ??
Dołączam zdjęcie silnika mojego auta, doradźcie gdzie jest odma bo ja nie mam pojęcia, a mechanikiem nie jestem
Z góry dziękuję
[TDI] Re: odma - golf 5
Musisz zdjąć pokrywę zaworów, wymyć kanały odmy, sprawdzić szczelność połączenia z rurą ssącą od filtra powietrza, sprawdzić stan rurki od bagnetu i obserwować apetyt na olej.
Sprzedam nową półkę nad radio
Przecie na tej fotce masz na pierwszym planie odmę przy korku wlewu oleju. Ale po mojemu to nie baw się w mechanika bo wybacz jeśli cię tym uraziłem ale nie będzie z ciebie mechanik. Każdy ma jakąś swoją dziedzinę w której jest dobry. Pewnie w innej materii bijesz mnie na łeb ale tu oddaj auto do dobrego mechanika tylko nie garazowego. Nawet do ASO bym oddał bo nie jest takie drogie wcale. Ocenia powiedzą co i jak i jakie koszta. Zawsze możesz nam tu potem cyknac fotkę tej diagnozy ASO. Sprawdzenie co i jak kosztuje niewiele i do niczego nie zobowiązuje.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Czyli pokrywa zaworów jest także odmą ? Przyznam, że trochę dziwne rozwiązanie ponieważ szukałem filmików na youtube na ten temat i bodajże był przykład renault - odma w kształcie prostopadłościanu z dwoma wężykami, a w dodatku bardzo łatwa do wyciągnięcia. Natomiast nigdzie nie mogłem znaleźć silnika swego auta, dlatego pytam Was gdzie jest to ustrojstwo
Wiem, że porządnie wymyć i wypłukać wszelki syf ponieważ kanały odmy mogą być zatkane
Lecz ja nie jestem mechanikiem, żeby wiedzieć gdzie jest odma Ależ nie uraziłeś mnie tym, także spokojnie, poza tym nie mam zamiaru być mechanikiem, lecz to co jestem w stanie zrobić sam to zrobię, nie boję się narzędzi czy pobrudzić rączkiwesol pisze: ↑sob maja 05, 2018 14:59Przecie na tej fotce masz na pierwszym planie odmę przy korku wlewu oleju. Ale po mojemu to nie baw się w mechanika bo wybacz jeśli cię tym uraziłem ale nie będzie z ciebie mechanik. Każdy ma jakąś swoją dziedzinę w której jest dobry. Pewnie w innej materii bijesz mnie na łeb ale tu oddaj auto do dobrego mechanika tylko nie garazowego. Nawet do ASO bym oddał bo nie jest takie drogie wcale. Ocenia powiedzą co i jak i jakie koszta. Zawsze możesz nam tu potem cyknac fotkę tej diagnozy ASO. Sprawdzenie co i jak kosztuje niewiele i do niczego nie zobowiązuje.
Jeśli tylko jest opcja, że coś jestem w stanie zrobić to zrobię, jeśli nie jestem pewien to popytam czy poszukam w sieci bądź spytam ludzi i tak np w poprzednim aucie naprawiłem łącznik wycieraczek ponieważ wyrwał się bolec, trochę pomyślałem, trochę pokombinowałem i zastąpiłem go śrubą i działało przez kilka lat. Czy przy obecnym wymienię olej w silniku bądź skrzyni biegów. Do tego postaram się ponieważ nie robię na tzw sztukę, lecz dla siebie. Problem pojawia się gdy jest coś skomplikowanego i nie mam o tym pojęcia.
Tak, każdy ma swoją mocną dziedzinę, w których pobije innych. Do partacza nie oddam natomiast znam dwie osoby, które są mechanikami i to zaufanymi.
ASO ? hm.. podejrzewam, że to będzie "droga impreza", w końcu autoryzowany serwis.
Wspomniałeś, że sprawdzenie co i jak kosztuje niewiele, orientujesz, orientujecie się ile kosztują takie informacje czy ewentualna naprawa ? tak orientacyjnie
Jakie masz zużycie oleju ? Ile jest oleju w przewodach i intercoolerze ?
Sprzedam nową półkę nad radio
Olej dolewałem chyba 2 miesiące temu (dolałem jakieś 80-100ml) i na razie trzyma ten sam poziom
Jeśli mowa o oleju w przewodach to wypiąłem ten, który wychodzi z egr i biegnie między rozrządem a zbiorniczkiem od płynu spryskiwaczy. Wypiąłem od strony egr i na metalowej obejmie znajdowało się troszkę oleju, tzn zabrudzony, oleju nie było mnóstwo, ale też nie było sucho. W intercoolerze ? nie mam pojęcia, nie sprawdzałem, także poproszę wskazówki od czego zabrać się
Przypuśćmy, że turbo jest dobre - nie chciałbym bezsensownie wydawać kasy na regenerację czy naprawę, sami rozumiecie o co chodzi
Witajcie, odświeżam temat. Znalazłem na allegro regenerowaną odmę za 220 zł z gwarancją na 2 lata, może miał to ktoś w użyciu ?
https://allegro.pl/oferta/pokrywa-zawor ... 7777914358
https://allegro.pl/oferta/pokrywa-zawor ... 7777914358