Witam.
Problem tyczy A6 C6 2.0 TDI w którym jest zalana benzyna zamiast ropy. Co radzicie Panowie ściągać zbiornik, płukanie i czyszczenie czy jest jakiś sposób np wzbudzić vagiem prace pompy i zdjąc powrót paliwa? Da się to jakoś zrobić inaczej niż rozbiórka wszystkiego? Mechanika nie jest dla mnie problemem, samochód mam aktualne w garazu ale cholernie w nim ciasno i prawde mówiąc budowali je na maluchy a nie na A6 więc ledwo wyjść z auta sie da. Może wystarczy jakiś przekaźnik zewrzeć by pompa pracowała?
Prosze o porady z góry dzięki.
A6 C6 2.0 140KM przez pomyłke zalany benzyną
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: golf 3 cabrio 2.0gti 2E, passat b5 1.8t APU i roomster 1.4 tdi BNM
- Kontakt:
radzę Ci płukać zbiornik i cały układ wtryskowy bo pompowtryskiwacze są bardzo czułe
-
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Re: A6 C6 2.0 140KM przez pomyłke zalany benzyną
Zależy czy odpalales silnik po tankowaniu. Jeżeli nie to oddessaj wszystko z baku jakaś pompką, najlepiej na świeżym powietrzu, a nie w garażu, bo opary są wybuchowe. Później zalej ON do pełna.
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Weź zrób przedłużkę na przewód zasilający paliwo pod maską do kanistra, mostkujesz bezpiecznik od pompki paliwa i sama ci wypompuje benzyne bez rzeźbienia, zalejesz do pełna i będzie dobrze. oczywiście wymień filtr paliwa i odczep powrót z pompy vacum żeby zleciała benzyna. Zrobisz taką operację i będzie dobrze sam tak robiłem nie raz i jest git.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
-
- Nowicjusz
- Auto: golf 3 cabrio 2.0gti 2E, passat b5 1.8t APU i roomster 1.4 tdi BNM
- Kontakt:
Re: A6 C6 2.0 140KM przez pomyłke zalany benzyną
Dzięki za odpowiedzi. Wczoraj samego rana temat ogarnięty, wykombinowałem najlepszą według mnie opcję najbardzie zbliżoną do podpowiedzi
Dzięki za rady
Odpiąłem przewód paliwa zbiornik - filtr, przedłużyłem go i końcówka zanurzona w bańce. Nie chciało mi się bawić z bezpiecznikami więc w bagażniku zdjąłem zaślepke pompy paliwa odciąłem izolacje na zielonożółtym przewodzie i podałem plus z aku. Paliwo zleciało do końca. Wlałem 10l ropy przewód założyłem spowrotem do filtra i znowu zasilanie na pompe by wymieszać rope z wachą. Kulejąc dojechał na stacje zalany do pełna i chodzi świetnie.21Golfista21 pisze:Weź zrób przedłużkę na przewód zasilający paliwo pod maską do kanistra, mostkujesz bezpiecznik od pompki paliwa i sama ci wypompuje benzyne bez rzeźbienia, zalejesz do pełna i będzie dobrze. oczywiście wymień filtr paliwa i odczep powrót z pompy vacum żeby zleciała benzyna. Zrobisz taką operację i będzie dobrze sam tak robiłem nie raz i jest git.
Dzięki za rady
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
No i dobrze 

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek