Wspomóżcie przed wizytą u mechanika. Wskaźnik temp.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

grasband
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grasband » sob gru 05, 2015 22:17

Otóż odziedziczyłem po dziadku golfa którego miał 10lat. Pragnę go zrobić dla swojego syna który aktualnie ma 4 lata także jeszcze dłuuuuugo musi wytrzymać. Ale do sedna.

1.Temperatura na wskaźniku po dłuższej jeździe tylko 3 kreski. Dwa węże te po prawej stronie chłodne, ten po lewej gorący. Wymieniać czujnik czy termostat?

2. Żeby wykluczyć winę licznika... Czy przy 120km/h możliwe ze obroty to tylko 2500 czy może licznik szwankuje?

3. Na każdym biegu po puszczeniu gazu czuć szarpanie.

Nie chce żeby mechanik wymieniał mi pół silnika dlatego prosiłbym was o odpowiedz i z góry za to dziękuje

Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Q_mac » ndz gru 06, 2015 12:40

Najprawdopodobniej termostat. Zobacz czy na postoju w końcu się nagrzeje. Co do licznika to może ktoś przestawiał wskazówkę od prędkościomierza ? Chyba że masz TDI to wtedy termostat, a licznik działa ok. Podaj więcej danych o samochodzie, bo golfów było wiele.

grasband
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wspomóżcie przed wizytą u mechanika. Wskaźnik temp.

Post autor: grasband » ndz gru 06, 2015 19:53

Tak mam 1.9 TDI rocznik 94 ale oznaczenia silnika nie znam. Nie wiem gdzie szukać

Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Q_mac » ndz gru 06, 2015 19:57

Wlepa w bagażniku-chyba najłatwiej ;) w takim razie licznik działa OK. Takie długie są przełożenia, przy 140 kmh powinno być około 3000 RPM. Co do temp to TDI ciężko nagrzać, ale niewykluczone, że termostat jest padniety i cały czas puszcza. Co do szarpania to opisz dokładnie, pewnie poduszki padły, ale nie wykluczone że np nastawnik jest zaburzony. Musisz dokladniej opisać.

grasband
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grasband » ndz gru 06, 2015 21:04

Siedziałem w aucie jakieś 30 minut i zagrzał się do 70stopni. Trochę pogazowalem ale to raczej nie możliwe ze tak długo się nagrzewa. Do wymiany mam przegob tez wiec może to szarpanie to to? Silnik od czasu do czasu "rzęzi" takie: wuuuu wuuuu wuuuu ;P nie wiem jak to opisać

Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Q_mac » pn gru 07, 2015 02:09

Przejedź się nieco ostrzej. Oczywiście nie na całkiem zimnym silniku. Po ostrzejsze jeździe musi wejść na 90, jak nie wejdzie,lub kiedy wejdzie i ponownie spadnie poniżej, to termostat do wymiany. Ew. mechanik może Ci sprawdzić czujnik temp. VAGiem. Ale stawiam na termostat, koszt samego to około 40 zł i góra 20-50 zł za wymianę.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Re: Wspomóżcie przed wizytą u mechanika. Wskaźnik temp.

Post autor: matisim » pn gru 07, 2015 07:27

Najlepszy sposób na sprawdzenie czy winny jest czujnik, licznik czy instalacja to zanurzenie czujnika w wrzątku :-) , w ciągu paru sekund wskazówka leci na 90 i wiesz ze jest wszystko dobrze z wskazaniami i poszedł termostat.
Jeśli nie pokazuje no to trzeba szukać dalej, dać inny czujnik, licznik.
Ja w tdikach robie praktycznie na codzień i takie problemy nie są trudne to zlikwidowania jeśli tylko mechanikowi się chce, bo gdy zaczynałem przygodę z vw to zawsze marudzili że to stare jest i mało kasy przynosi więc zacząłem robić sam :-)

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”