specWROC pisze:a jak zrobie samochodem kilka kilosów i się zatrzymam to na wolnych obrotach żarzy się kontolka akumulatora tak ma być??
tak ma nie być
czasami która z diod jest walnieta (ma zwarcie/ jest przebita) i tak się dzieje... niby ładuje ale nie do końca dobrze
ale żeby diody sprawdzić najlepiej rozlutować z uzwojeń ale to kicha jak dla amatora
powiem wam coś możecie wirzyć lub nie, kiedyś prawie 20lat temu miałem motocykl MZ ETZ
no i miałem problemy z ładowaniem albo się żażyła kontrolka albo świciła na stałem

, kombinowałem różnie aż w końcu wujas powiedział że jak wyjmujesz i wkładasz w motorze alternator to musisz mu dac później wzbudzenie zeby zaczął działać
a polegało to na tym że trzeba był na sekunde zewrzeć pola po których chodziły szczotki
i o dziwo zacząl po tym ładować, to nie jedyny przypadek
później miałem wypadek nim i motor skasowany że szok, składałem go ponad rok i znowu nowy alternator musiałem kupić i sytuacja ta sama świeci albo się żarzy więc znowu chwilowe zwarcie i jest ładowanie

ciekaw jestem a nigdy tego nie zrobiłem w żadnym swoim samochodzie czy to by zadziałało ... ?