Pompa Paliwa (pływak)

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Pompa Paliwa (pływak)

Post autor: Xandar » czw mar 26, 2015 23:58

Witam

Panowie mam problem samochód niestety odmówił posłuszeństwa a to za sprawą umierającej pompki paliwa.

Właśnie wyciągnąłem to ustrojstwo z baku razem z pływakiem i rozebrałem na części pierwsze.

Nie za bardzo się orientuje co wymienić lepiej, czy całość i nie składać bo w internecie trochę jest tych urządzeń (pływaków) całych gotowych do zamontowania (nie wiem czy ufać zamiennikom za ponad 200zł) czy sam wkład za około 130zł i samemu wymienić

Powiem szczerze teraz nie wiem co mam wziąć ze względu na to, że sprzedawcy oferują multum części i na firmach się nie znam czy ktoś miał do czynienia z pompką paliwa ?

Czy lepiej może to jakoś naprawić ? szukam w necie info ale tam głównie jest pokazane jak wymienić ale co do firmy czy naprawy nic.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Pompa Paliwa (pływak)

Post autor: Michał_1977 » pt mar 27, 2015 07:22

Xandar pisze:czy sam wkład za około 130zł i samemu wymienić
Tak bym zrobił,ale wcześniej sprawdziłbym,czy faktycznie padł,czy tylko przekaźnik fiksuje :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Re: Pompa Paliwa (pływak)

Post autor: Xandar » pt mar 27, 2015 09:43

Raczej nie przekaźnik gdyż po wyciągnięciu i podłączeniu na krótko ta pompa jakoś mega mocno nie była ruchliwa. Teraz trochę mnie zmartwiłes porozbieralem pompę a nigdzie nie pisało że przekaźnik może to być. Heh :-P obym tylko dobrze trafił i mam nadzieję że nic nie uszkodziłem.

Tylko te same wkłady to głównie do benzyny ciężko znaleźć zamiennik do diesla

Polecisz jakąś firmę która jest godna uwagi ? bo Pierburg to koszta prawie 300 sam wkład. Zamiennk np kager cały pływak to 220.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Pompa Paliwa (pływak)

Post autor: Michał_1977 » pt mar 27, 2015 11:38

Xandar pisze:Polecisz jakąś firmę
Nic Ci nie polecę,bo co byś nie kupił,może szlak trafić w krótkim czasie i będziesz psy na mnie wieszał. Takie niestety mamy czasy,że konkurencja zwalcza konkurencję niższymi cenami,jak schodzą z ceny,to i jakość ciągną za sobą na dno... :?
Podzwoń lub pojeździj po sklepach i popytaj,co z czystym sumieniem mogą polecić. Im też nie chce się siedzieć w papierach reklamacyjnych,więc może dobrze doradzą.
Ja osobiście szukałbym ori używki z gwarancją rozruchową.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Post autor: Xandar » pt mar 27, 2015 13:08

Druga sprawa to nie bardzo obstawiam przekaźnik gdyż ona jak była w baku wydawała głośne dźwięki Buczenie więc chyba się żegnała :-P chyba zrobię jak mówisz ori używka tylko ciekawe ile to pochodzi he he

Problem rozwiązany :) Aktualizacja godz. 12.08

Po tym jak napisał mi kolega Michał, że to jednak może nie być pompka zacząłem główkować rozebrałem pływak na części pierwsze i zacząłem sprawdzać czy nigdzie nie jest zatkane czy co innego i czy wszystko działa (przekaźnik był ok Michale dzięki za info, że to także może być)
Pompkę jeszcze raz podłączyłem na krótko z tym że prosto z aku i co ? pompuje jak dzika więc wniosek prosty wyczyściłem i złożyłem do kupy.
Jako, że miałem wymieniać filtr paliwa od razu wymontowałem stary i założyłem nowy i co ? działa wszystko zrobiłem trasę wczoraj ponad 100km i zero zająknięcia jakiegokolwiek.

Przyjrzałem się bardziej filtrowi gdyż był trochę mało markowy, a wymieniał go jeszcze poprzednik i zapewniał, że tu mam spokój no i co ? bibuła czarna jak asfalt przytkany masakrycznie.
Na szczęście wszystko dobrze się skończyło i silnik odetchnął :) a kasa w kieszeni bo pompka dobra :)

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Post autor: Xandar » sob mar 28, 2015 17:00

No i chyba nie do końca jest rozwiązane ciężko odpala mi, kręci kręci i zaskakuje po jakimś czasie to raczej już nie pompa chyba chodzi o zaworek zwrotny chyba ;/

Stał samochód może z 2 godziny teraz po jeździe.

Natomiast po nocy nie miałem tego problemu dziwne niestety.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Pompa Paliwa (pływak)

Post autor: Michał_1977 » ndz mar 29, 2015 00:05

Dotknij pompę tandemową od spodu,czy aby nie jest mokra. Jeśli wycieka paliwo,to będzie problem z odpalaniem,reakcją na depnięcie gazu itd.

Obrazek

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Post autor: Xandar » ndz mar 29, 2015 11:56

Wygląda na sucho, dotykam też nic nie wyczuwam.

Dziś po nocy odpalił bez problemu.

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Post autor: Xandar » pn mar 30, 2015 07:03

Trzymałem golfa cały dzień bez jazdy odpaliłem tylko wczoraj żeby sprawdzić czy odpali, odpalił bez problemu. Właśnie dziś próbowałem odpalić i było ciężko kilka sekund i odpalił. Pompa lekko głośniej znowu chodzi przy pierwszym tłoczeniu a potem ok przynajmniej nic nie słyszę. Już nie mam pomysłu :-( kupie jeszcze ten zaworek

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Post autor: Xandar » wt mar 31, 2015 16:36

Dziś inny przypadek to chyba nie jest pompa chociaż nic nie jest wykluczone. Otóż jechałem dziś w korku i silnik zaczął słabnac i powoli gasnąc. Jak dodałem gazu było ok zero straty mocy itp. W końcu zgasł nie mogłem przez dłuższy czas odpalić ale zaskoczył i dalej chwila jazdy i słabnie szybko gaz jedzie normalnie zwalniam to powoli gaśnie jakbym pewnie wrzucił luz to by zgasł. Już sam nie wiem co jest z tym samochodem. Pompka pracuje gdy dotknę to czuć jak pompuje.

Może to jednak ten przekaźnik bo teraz np próbuje odpalić ale pompa jakby nie chodzi nic nie słychać ;/

Przekaźnik wyjąłem i powiem szczerze nie wiem, wygląda na ok. Rozebrałem go żadnych przerwanych czy spalonych zwojów czy cuś ale fakt faktem nie wiem jak sprawdzić dokładnie

Ja raczej stawiam na pompę.

Pomóżcie :-(

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Post autor: Xandar » sob kwie 04, 2015 12:56

Witam

Wczoraj wymieniłem pompkę na nową kupiłem Oryginał.
Obecnie samochód jeździ jak wściekły i pali na dotyk.
Winą była zacinająca się pompka.

Do zamknięcia.

Awatar użytkownika
wojti2001
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Pompa Paliwa (pływak)

Post autor: wojti2001 » wt kwie 07, 2015 12:49

Pamietaj ze przekaznik moze wygladac dobrze. U kolegi bylo to samo, przekaznik wygladal dobrze a niedzialal. Po wymianie wszystko ok

MK IV AJM

Awatar użytkownika
Xandar
Grupa Pomorze
Grupa Pomorze

Post autor: Xandar » wt kwie 07, 2015 13:27

Ok tylko ze wiesz teraz jeżdżę normalnie ;-) jak narazie po wymianie pompy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”