Model przepływomierza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Model przepływomierza
Witam
mam szybkie pytanie
Czy wszystkie TDI mają ten sam przepływomierz?
tzn czy np z ARL lub AVG podejdą do AJM?
mam szybkie pytanie
Czy wszystkie TDI mają ten sam przepływomierz?
tzn czy np z ARL lub AVG podejdą do AJM?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Model przepływomierza
u mnie przepływka zdechła na maxa.
wskazania w vcdsie w pozycji przepływomierza pokazywały 0.
Wsadziłem od AVG auto niby jedzie ale vmax 170km na godzinę.
na na biegach wyższych niż 4 od 3k obrotów auto już nie ciągnie.
Czy to może być wina przepływki?
wskazania w vcdsie w pozycji przepływomierza pokazywały 0.
Wsadziłem od AVG auto niby jedzie ale vmax 170km na godzinę.
na na biegach wyższych niż 4 od 3k obrotów auto już nie ciągnie.
Czy to może być wina przepływki?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Model przepływomierza
Sam doświadczenia z przepływkami mam takie, że jedne na drugich powodują szarpanie i nierówną pracę silnika. Na przepływce od 110 i 90 KM silnik np. ASZ czy AWX od Passata czy Audi A4 skacze do przodu z wyraźnymi szarpnięciami zamiast ruszać płynnie i odwrotnie również z takimi samymi efektami. I należy dodać, że dzieje się tak przy sprawnie działających przepływkach a przynajmniej na mojej sprawnie działającej - jeśli ktoś nie wierzy to proszę spróbować - nie chcę być tutaj gołosłowny. Będę w swoim ALH zmieniać dolot na ten z ASZ aluminiowy więc i pewnie będę brał pod uwagę zmianę przepływki a wtedy zobaczę jak będzie reagować. Pomiar masy zasysanego powietrza zależy od średnicy rury ssącej ale też i od podciśnienia jakie wytwarza turbosprężarka - zwłaszcza, że w moim silniku nie będzie ona oryginalna - wszystko metodą prób i błędów. Polecam każdemu z Was dokonanie prób na własnym i kolegów silnikach bo na takich właśnie przykładach się uczymy a przynajmniej wtedy każdy z chętnych będzie miał jakieś tam doświadczenie i mógł się na ten temat wypowiedzieć. Dla mnie mój ALH jest pierwszym silnikiem TDI na którym się uczyłem (bo wcześniej miałem benzyniaki) ale szczerze muszę stwierdzić, że teraz bardziej lubię TDI niż PB.
Model przepływomierza
czy odpinając kabel od przepływki nie mogę tego sprawdzić?
Ponoć odpinając kabel przepływomierz jest pomijany i auto ma lepsze odejście.
Ponoć odpinając kabel przepływomierz jest pomijany i auto ma lepsze odejście.
Model przepływomierza
Ależ wręcz przeciwnie - nie możesz odpinać przepływki bo wtedy sterownik silnika podaje wartość zastępczą czyli 550 mg/skok a to już przy jeździe dynamicznej powoduje spadek mocy i dynamiki silnika. Wartość masy przepływu powietrza nie może być niższa w teście dynamicznym niż 850 mg/skok dla silnika np. 90 czy 110 KM bo silnik wtedy dostaje zbyt mało paliwa co automatycznie odbija się na jego osiągach. Jeśli chcesz zasymulować uszkodzoną przepływkę na "sprawną" to robisz test "diodą", który jest opisany na tym forum.
Model przepływomierza
ok sprawdze w weekend w wartości w VCDSie i zrobię test z diodą.
Dzięki Sztomel
Dzięki Sztomel
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
Model przepływomierza
a da rade podpiąć przepływke np od ASV bosch-a do 1z-ta który ma pierburga ? wydaję mi się ze te boscha są lepsze i lepiej odmierzają ,znajomy ma ahu i ma taką przepływke jak w asv lub tak samo wygada i map sensor ma na węzu jak w afn a ja mam jeszcze taki w kompie ,da rade to przerobić żeby był map sensor taki jak w afn lub w nowszych ahu ? i przepływke na bosch-a ta nowszą ?
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
Model przepływomierza
Owszem, że da radę ale trzeba zmienić sterownik silnika na nowszy i odpowiednio poprowadzić okablowanie do przepływki i czujnika G71.
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
Model przepływomierza
sterownik mam wsadzony 16bit więc da rade ? piny są takie same w przepływkach tzn numeracja przewodów ? leży gdzieś przepływka bosch-a to bym sobie na piny podłaczył 

naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv