Dodam ze jakies 2000tys km był robiony kolektor nieszczęsne klapy wirowe.
Opel 1.9 CDTI problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Opel 1.9 CDTI problem
Witam chodz to nie vw może cos doradzicie . Mam opla 1.9 cdti 150km i problem polega na tym ze wywala błąd nieszczelność w kolektorze sacym:( objaw wystempuje gdy rozpedze auto do 3 tys i zostawię by zeszedł z tych obrotow hamując silnikiem . Auto było u mechanika w serwisie Bosh i pokazywało ze przeładowywuje turbina .doszli do wniosku ze turbina jest sprawna i ze oszukuje czujnik MAP SENSOR oraz wymienili przepływomierz . Zrobiłem może jakiś 1000tys km i znow ten sam problem
błąd jaki się pokazuje to P2279
Opel 1.9 CDTI problem
zobacz czy nie masz gdzieś uszkodzonych przewodów od intercoolera, ewentualnie sam intercooler jest dziurawy, możesz spróbować też zaślepić EGR, lub coś z kolektorem jest nie tak (klapy wirowe) lub wytarty wałek rozrządu
Opel 1.9 CDTI problem
Klapy wirowe w tym motorze to norma. Wyrabiaja sie kulki i wypada listwa sterujaca. Zobacz z tylu na kolektorze czy z tym jest wszystko ok. Jezeli nie to czeka cie wymiana kolektora, ktora tania nie jest...
Opel 1.9 CDTI problem
Kolektor jest nowy orginalny wiec odpada , intercooler ciężko powiedzieć bo przeladowywuje turbina to chyba musi byc szczelny . EGR podmieniałem na inny i to samo dalej jedynie ten wałek rozrzadu chodzi mi po głowie . bo prawie wszystko było sprawdzone chyba ze znow padnał MAP sensor lub przeplywka:( CZekam na kabel to postaram się jakies logi dac do oceny