Osprzęt silnikaw golfie IV pasujący od passata b6
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Posiadam golfa IV z silnikiem 1.9 tdi ALH 90km z 2001roku, tak pisze w dowodzie rejestracyjnym, wlepce w książce serwisowej, tej samej wlepce przy kole zapasowym, oraz na obudowie rozrządu. Wymieniałem ostatnio rozrząd, w sklepie dostałem komplet (pasek, pompa, 4 rolki), przy wymianie okazało się że są tylko 3 rolki a pompa nie pasuje, po powrocie do sklepu powiedziano mi że moja pompa jest od silnika 105km z passata b6, przy wymianie filtra oleju to samo, od golfa IV nie pasował, a pasował od passata b6 (taki z plastikową nóżką i zatrzaskami na drugim końcu). Może ktoś wie czemu te części różnią się od tych które powinny teoretycznie tam być ?
Posiadam golfa IV z silnikiem 1.9 tdi ALH 90km z 2001roku, tak pisze w dowodzie rejestracyjnym, wlepce w książce serwisowej, tej samej wlepce przy kole zapasowym, oraz na obudowie rozrządu. Wymieniałem ostatnio rozrząd, w sklepie dostałem komplet (pasek, pompa, 4 rolki), przy wymianie okazało się że są tylko 3 rolki a pompa nie pasuje, po powrocie do sklepu powiedziano mi że moja pompa jest od silnika 105km z passata b6, przy wymianie filtra oleju to samo, od golfa IV nie pasował, a pasował od passata b6 (taki z plastikową nóżką i zatrzaskami na drugim końcu). Może ktoś wie czemu te części różnią się od tych które powinny teoretycznie tam być ?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Zrób foto tego silnika ze ściągniętą osłoną górną. Na środku na bloku jest wybite oznaczenie silnika.
Być może ktoś przełożył słupek ...
Być może ktoś przełożył słupek ...
- italiano_83
- V.I.P.
Wygląda jak alh poza nakrętką filtra oleju- ja mam inną. Kolektor dolotowy, EGR, obudowa rozrządu - wsio gra.
Patrzyłeś na oznaczenie które jest wybite na słupku ?
Patrzyłeś na oznaczenie które jest wybite na słupku ?
Możesz dokładniej sprecyzować, co oznacza na słupku ?
pozdr.
pozdr.
- italiano_83
- V.I.P.
Chodzi mi o blok silnika na którym powinno być widoczne oznaczenie - zdaje się przy łączeniu ze skrzynią biegów na boku powinno być widoczne oznaczenie i na przodzie też. Wtedy będziesz wiedział czy sam blok nie został przełożony na inny model. choć to mało prawdopodobne.
W Passacie B6 nie było już silników 1.9 TDI na pompie wtryskowej więc proponuję zmienić sklep bo nie wiedzą co sprzedają. Ostatnim silnikiem 1.9 TDI VP (czyli na pompie wtryskowej) w B5 był silnik AFN (notabene starsza konstrukcja niż ALH) i na tym już koniec silników VP w Passatach. Filtr oleju to już dla ALH tylko wkład a nie jak dla AFN wkręcany. W tym sklepie personel powinien świnie sprzedawać a nie części do samochodów z taką wiedzą.
Numery jakie udało mi się odczytać :
30HBH V400.
038 103 373e
02 32 01
Filtr oleju jaki na początku kupiłem wyglądał tak :
A okazało sie że mam taki :
30HBH V400.
038 103 373e
02 32 01
Filtr oleju jaki na początku kupiłem wyglądał tak :
A okazało sie że mam taki :
- italiano_83
- V.I.P.
038 103 373e
Numer głowicy .. zgadza się.
Filtr powinien być taki jak u góry ..
Musisz mieć wybite oznaczenie silnika przy łączeniu ze skrzynią biegów popatrz dobrze musi być ALH ...albo inne oznaczenie trzy literowe- to jest wytłuczone na żeliwnym bloku więc nie ma bata, żeby się starło czy skorodowało do takiego stopnia aby było niewidoczne.
Numer głowicy .. zgadza się.
Filtr powinien być taki jak u góry ..
Musisz mieć wybite oznaczenie silnika przy łączeniu ze skrzynią biegów popatrz dobrze musi być ALH ...albo inne oznaczenie trzy literowe- to jest wytłuczone na żeliwnym bloku więc nie ma bata, żeby się starło czy skorodowało do takiego stopnia aby było niewidoczne.
- italiano_83
- V.I.P.
Musi być widoczne gdzieś na krawędzi bloku w tym miejscu .. chyba, że ktoś specjalnie przejechał szlifierką żeby zatrzeć oznaczenie, ale to powinno być widoczne, że ktoś tam coś szlifował.