Wskaznik temperatury cieczy chłodzace padl.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wskaznik temperatury cieczy chłodzace padl.
Witam.
Ostatnio (jakiś miesiąc temu) straciłem wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej i ciągle zaczęła mrugać dioda wody, myślałem ze to kwestia czujnika wiec go wymieniłem. Dalej nic, wyczytałem w literaturze ze należy kabelek od czujnika zewrzeć z masa na sek. przy włączonej stacyjce i obserwować wskaźnik. Tak zrobiłem i okazało się ze wskaźnik nie drgnął. Wydedukowałem ze padł wskaźnik, dodatkowe spalił mi się bezpiecznik. Pytałem się znajomych i powiedzieli ze to chyba padł jakiś scalak w liczniku. Mam w związku z tym pytanie, czy można wymienić sam scalak czy trzeba cały licznik??? Mam Diesla z obrotomierzem i trochę trudno taki zdobyć i drogi jest. Poradzicie cos??
Ostatnio (jakiś miesiąc temu) straciłem wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej i ciągle zaczęła mrugać dioda wody, myślałem ze to kwestia czujnika wiec go wymieniłem. Dalej nic, wyczytałem w literaturze ze należy kabelek od czujnika zewrzeć z masa na sek. przy włączonej stacyjce i obserwować wskaźnik. Tak zrobiłem i okazało się ze wskaźnik nie drgnął. Wydedukowałem ze padł wskaźnik, dodatkowe spalił mi się bezpiecznik. Pytałem się znajomych i powiedzieli ze to chyba padł jakiś scalak w liczniku. Mam w związku z tym pytanie, czy można wymienić sam scalak czy trzeba cały licznik??? Mam Diesla z obrotomierzem i trochę trudno taki zdobyć i drogi jest. Poradzicie cos??
- anton:-)
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie musisz wymieniac całego licznika mozesz wymienic tylko sam wskaznik temp bo jest on przykrecany.Najlepiej bedzie jak wykrecisz licznik i zobacz czy nie masz przypalonej rzadnej scierzki(bedzie tam taka niebieska folia i na niej paski ) jesli cos sie przypaliło to da sie scierzki polutowac
G R U P A L U B E L S K A
Masa na liczniku raczej jest, bo wszystko inne dziala. Z ta dioda to zawsze byl problem. Jak jeszcze wskaźnik działał to czasem mrugala czasem nie. Czujnik do wskaznika wymienilem, a ten drugi to niewiem gdzie jest. A to ze mi bezpiecznik spalilo, to cos znaczy?? Jak bede mial troche czasu to wyciagne licznik i wtedy zobacze. Najpierw posprawdzam te czujniki i tasme, ale pozniej ew sie odezwe w sprawie czlego wskaznika. Podaj na prv ile byc za niego chcial. Dzieki Bardzo
czujnik od wskaźnika jest na krućcu głowicy od przodu. na zbiorniczku jest od diody ( poziom )
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...