Wysokie spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wysokie spalanie
Witam. Od pewnego czasu dręczy mnie wysokie spalanie (10L/100km) w moim Golfie (92 rok, silnik AAZ). Silnik suchy, bez wycieków, zbiornik też. Jakieś pomysły? Z góry dzięki.
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
Wysokie spalanie
podpinam sie pod temat, 1,6 td, wtryski nieleja(nowe koncowki, sprawdzone), pompa aaz zmniejszona sporo dawka bo po odpaleniu wskakiwal na maks obroty, brak wyciekow, jazda emerycka(zona codziennie do pracy), spalanie ok 7,5 litra, troche duzo, jak jezdzi swoim mk4 tdi 140km to spalanie w okolicach 5 litrow
Wysokie spalanie
slawko, te silniki tak mają. Jak zimny jest to te 7-8 po mieście wciągnie. Styl jazdy bardzo wiele tu robi.
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
Wysokie spalanie
wiem jak te silniki maja, pisalem jazda emerycka, zona ma bardzo lekka noge, do pracy ma ok 22km w jedna strone po zadnym miescie, pompa oryginalna z aaz, dziwi mnie to spalanie bo z dawki sporo zeszlem zeby na obroty niewchodzil
Wysokie spalanie
Może nadal ma za dużą dawke. Wydatek resztkowy też regulowałeś? sprawdzałeś ile pompuje turbo? Mocno dymi?
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
Wysokie spalanie
wydatek resztkowy regulowalem, ale on niema nic do spalania, turbo ustawione mam na 1,4 bar przy tej dawce co teraz mam, dymi ale niema za mna chmary dymu
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Wysokie spalanie
tak jak kolega pisze mi najmniej silnik aaz łyknoł w trasie predkość max 80 km/h wychodziło coś ponad 5 litrówJaro-Ino pisze:slawko, te silniki tak mają. Jak zimny jest to te 7-8 po mieście wciągnie. Styl jazdy bardzo wiele tu robi.
w mieście nie zchodził z 8

silniki tdi to już inna bajka

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
Wysokie spalanie
Mi się udało na skręconym seryjnie mułowatym zejść do 6 litrów w Poznaniu na przelotówkach. Rozpędzałem się 2 razy wolniej niż ciężarówki, jazda na luzie i inne cuda, żeby zejść nisko. Na trasie 75-80 było 4,8. Średnio 6-8, a po podkręceniu go lepiej zakleić wskaźnik paliwa i często tankować
Rekord to 14/100. Autostrada i but w podłodze prawie cały czas.

- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
Wysokie spalanie
nie musicie mi tlumaczyc jak dziala tdi i td, bo doskonale o tym wiem, i jaki styl jazdy ma moja zona albo ja, jezdze tez brata mk3 aaz podkreconym,w takim samym stylu jazdy i pali ok 5,5 takze rozniaca jesr spora, wczesniej mialem pompe 10mm i palil mi na takich samych odcinkach i stylu jazdy ok 5,3, takze chyba cos jest nie tak
Wysokie spalanie
to jaką sekcje masz teraz...?? tak po za tym gdzie zaczynają się mody, kończy się ekonomia... może któreś koło ci trzymaslawko333 pisze:wczesniej mialem pompe 10mm i palil mi na takich samych odcinkach i stylu jazdy ok 5,3

Wysokie spalanie
Skrzywdziłeś go orginalną pompą to teraz płacz. Znaczy płać
A tak serio to jeśli wtryski te same i tylko pompa była zmieniana to dawka i kąt wtrysku. Jeśli to nie pomoże to coś z pompą będzie nie tak. Innego wyjścia nie ma. Ale dziwi mnie, że turbo dmucha Ci 1,4 jak masz seryjną pompe. Podkręcana była? Jaki pin w LDA?

- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Wysokie spalanie
slawko333 pisze:1,4 bar

Spore ciśnienie + ostry pin z Iveco = wysokie spalanie.
Silnik jest faktycznie dość elastyczny,więc przejedź się Golfem z niedłubanym silnikiem i wtedy będziesz miał porównanie,bo na moje oko,to dawka jest większa niż w ori 1,6TD,stąd ta fajna elastyczność