silnik diesel golf 1 jak uruchomić
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam wszystkich. jestem posiadaczem silnika od vw golfa 1 silnik diesla i mam pytanie jak go uruchomić bez auta silnik leży na palecie i chciałbym z niego zrobić użytek tylko nie mam pojęcia jak go podłączyć i jak odpalić.
jak zrobić instalację żeby można z niego korzystać w sensie odpalać itd
wiec jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny, z góry dziękuje
jak zrobić instalację żeby można z niego korzystać w sensie odpalać itd
wiec jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny, z góry dziękuje
Kolego viperwlkp, myślę że nikt tutaj nie opisze Tobie dokładnie co masz zrobić żeby odpalić silnik na palecie
bo to nie jest uruchomienie suszarki czy gofrownicy. Żeby takie rzeczy robić to zapewne każdy chciałby mieć
bezpośredni kontakt z tym serduchem bo inaczej nikt Ci nie pomoże na odległość. Trzeba by wiele rzeczy zweryfikować przed procedurą odpalenia. To nie jest takie hop jak by się mogło wydawać, oczywiście
nie jest też to jakąś wielką filozofią no ale i nie takie proste żeby Ci to opisać w 2 słowach.
bo to nie jest uruchomienie suszarki czy gofrownicy. Żeby takie rzeczy robić to zapewne każdy chciałby mieć
bezpośredni kontakt z tym serduchem bo inaczej nikt Ci nie pomoże na odległość. Trzeba by wiele rzeczy zweryfikować przed procedurą odpalenia. To nie jest takie hop jak by się mogło wydawać, oczywiście
nie jest też to jakąś wielką filozofią no ale i nie takie proste żeby Ci to opisać w 2 słowach.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Na pewno potrzebujesz zbiornika na paliwo.Między zbiornikiem a pompą musi znajdować się filtr paliwa,tylko nie jakiś od komarka,tylko najlepiej taki jaki jest dedykowany temu silnikowi.Nie piszesz jaki to silnik,więc nie wiem co mam Ci napisać w kwestii filtra powietrza.Jeśli jest to wolnossący diesel,to pół biedy,bo ma filtr zintegrowany z kolektorem,a jeśli TD,to musisz coś wydumać np. założyć jakiś stożkowy bezpośrednio na wlot do turbiny.
Kwestia elektryki-silnik musi być sprzężony ze skrzynią biegów lub przynajmniej z kiblem sprzęgłowym,żeby było do czego przykręcić rozrusznik.Do rozrusznika przykręcasz gruby kabel ładujący idący z alternatora i od niego do + na akumulatorze.Masę z aku ciągniesz i przykręcasz np.śrubą między skrzynią a silnikiem.
Cienki kabel dający impuls do odpalania podpinasz do pina przy rozruszniku i po przyłożeniu do + na aku,rozrusznik powinien zacząć kręcić.Możesz zamontować sobie jakiś pstryczek-starter,żeby za każdym razem nie smyrać kablem po aku
Jeśli to ma czemuś służyć,to w/w filtr powietrza jest konieczny,natomiast jeśli ma to być krótkie odpalenie dla próby motoru,to można sobie darować owy filtr.
Jeśli silnik stoi długo,to może być problem z odpaleniem z dwóch powodów-zapowietrzenie układu zasilania paliwem i (gorszy powód) zastanie pompy wtryskowej i wtryskiwaczy.
Odpowiedzi jak rozwiązać oba te problemy,znajdziesz na forum używając wyszukiwarki na dole
Kwestia elektryki-silnik musi być sprzężony ze skrzynią biegów lub przynajmniej z kiblem sprzęgłowym,żeby było do czego przykręcić rozrusznik.Do rozrusznika przykręcasz gruby kabel ładujący idący z alternatora i od niego do + na akumulatorze.Masę z aku ciągniesz i przykręcasz np.śrubą między skrzynią a silnikiem.
Cienki kabel dający impuls do odpalania podpinasz do pina przy rozruszniku i po przyłożeniu do + na aku,rozrusznik powinien zacząć kręcić.Możesz zamontować sobie jakiś pstryczek-starter,żeby za każdym razem nie smyrać kablem po aku

Jeśli to ma czemuś służyć,to w/w filtr powietrza jest konieczny,natomiast jeśli ma to być krótkie odpalenie dla próby motoru,to można sobie darować owy filtr.
Jeśli silnik stoi długo,to może być problem z odpaleniem z dwóch powodów-zapowietrzenie układu zasilania paliwem i (gorszy powód) zastanie pompy wtryskowej i wtryskiwaczy.
Odpowiedzi jak rozwiązać oba te problemy,znajdziesz na forum używając wyszukiwarki na dole

Re: silnik diesel golf 1 jak uruchomić
dziękuje kolego bardzo mi pomogłeś:) wlaśnie o takie coś mi chodził gdzie podpiąć kable i rozruch jak zrobić. to jest silnik golfa 1 diesel 1.6 chyba ma filtr na sobie. wyjęty jest jakiś tydzień razem ze skrzynią itd
Re: silnik diesel golf 1 jak uruchomić
kolego a on ze zbiorniczka to samo sobie pociągnie czy muszę jeszcze jakąś pompę dołożyć??
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sam pociągnie, ale naprawdę poczytaj temat o odpowietrzaniu pompy wtryskowej bo to dłuższy temat