dziwny problem ze sprzegłem....
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mindcrasher
- Mały gagatek
- Kontakt:
mam chyba to samo, jak dodaje gazu to przestaje i za chwile wraca bądź nie.
a jak jest ze sprzegłem to nie wzróciłem uwagi, zaraz to obadam.
chyba to nic niepokojącego
pozdrawiam
a jak jest ze sprzegłem to nie wzróciłem uwagi, zaraz to obadam.
chyba to nic niepokojącego
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw maja 25, 2006 19:56 przez mindcrasher, łącznie zmieniany 2 razy.
u mnie było to samo, łożysko oporowe kolego do wymiany i z głowy problem, ale póki co można na tym jeździć bo sparowania nie ma poprostu te łożysko. JA tak na takim szumiącym łożysku przejeździłem rok i nic mu nie było wymieniłem go przy okazji wymiany paska raożrządu,napinacza oraz pompy wody. zrobiłem poprostu je przy okazji wiec nie przejmuj sie lub wymień łożysko
[ Dodano: 25 Maj 2006 15:40 ]
koszt łożyska około 30 złotych, ja tyle płaciłem i sobie sam wymienilem wiec robocizny nie podam
[ Dodano: 25 Maj 2006 15:40 ]
koszt łożyska około 30 złotych, ja tyle płaciłem i sobie sam wymienilem wiec robocizny nie podam
Nie wiem czemu ale miałem to samo jak przycisne sprzeglo ok ,puszcze szmer dodam gazu brak szmeru miałem to w 2-wóch MKIII TD i TDI wymieniłem komplet sprzegła z łożyskiem i ok w obu było to samo po pewnym czasie stwierdziłem ze to docisk i te sprezynki na nim ale z tym mozna jezdzic. Tak było u mnie.
Łożysko oporowe szumi wtedy gdy wciśnięte jest sprzęgło bo tylko wtedy ono (to łożysko) pracuje a jak puścimy sprzęgło to jest cisza. Objawy jakie ma kolega ze szmerami na postoju bez wciśniętego sprzęgła wskazują na łożysko w skrzyni biegów na wałku głównym.emanko pisze:u mnie było to samo, łożysko oporowe kolego do wymiany i z głowy problem, ale póki co można na tym jeździć bo sparowania nie ma poprostu te łożysko. JA tak na takim szumiącym łożysku przejeździłem rok i nic mu nie było wymieniłem go przy okazji wymiany paska raożrządu,napinacza oraz pompy wody. zrobiłem poprostu je przy okazji wiec nie przejmuj sie lub wymień łożysko
Bo w tych samochodach sa dwa objawy jak puscisz sprzeglo i zawsze szumi to pewnie łożysko na wałku głównym jak pisano wyzej ale jak puszczasz lekko i tego nie ma i tylko czasami przy puszczonym sprzegle to jest lub gwałtownym jego puszczeniu lub wiekszych wibracjach samochodu ( mam diesla pojawia sie jak np. obnize obroty wlaczajac wszystkie odbiorniki pradu na zimno)a przy dodaniu gazu niknie to na bank tłumik drgań na tarczy miałem to w obu mkIII i sie potwierdziło i teraz mam spokój ale z tym można jeżdzić.
W obu moich przypadkach i u znajomego jak szumiało wtedy jak obroty były niskie i przy gwałtownym puszczeniu sprzegła to był docisk i te sprężynki jak sie go wymontowała wyglądało na ok ale jak założyłem nowy to już tego niema i to w tych 3 przypadkach u mnie i u znajomego, ale nie słyszłaem u innych jaki to dzwiek wiec trudno na odległość tak powiedzieć